用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 請問九龍塘"禮賢"好嗎??
樓主: 禧媽媽
go

請問九龍塘"禮賢"好嗎?? [複製鏈接]

can promote to p.1

i want to ask the parents in this kinder, can your child promote to p1 directly???  thanks a lot

No, it needs interview. but the school will add marks for those who studies in Krs Kindergarden!
原文章由 sunflowers 於 07-11-6 22:31 硐表
i want to ask the parents in this kinder, can your child promote to p1 directly???  thanks a lot

回覆 #1 dorismama 的文章

thank you dorismama, can you please tell me the % to be promoted??  also what is school fee of krs?  thanks

sunflowers,
I am not really know the %. The school feel for this year is $16700
原文章由 sunflowers 於 07-11-8 22:06 硐表
thank you dorismama, can you please tell me the % to be promoted??  also what is school fee of krs?  thanks

大B小Bmom,
咁弊喇,我仔仲細過你仔三日呀,佢係12月6日
不過我會積極面對呢間學校,今年唔收,出年再來過.我真係好鐘意呢間禮賢,而家有時發夢學校唔收我成個扎醒架.唯一呢間令我好大壓力,因為b仔係細仔,講野又唔叻..患得患失...其餘d學校都無咁驚:cry:

原文章由 大B_mama_小B 於 07-8-29 13:33 硐表

renren,

我個小B都係細仔(12月3日), 到08/1月份interview時, 重好細比起人哋,無much反應, 唉, 又多人interview, 不過, 我都會try try..
一家三口無晒心機,為四川災民深表哀痛
http://www.kohei.hk

原文章由 renren 於 07-11-23 19:39 硐表
大B小Bmom,
不過我會積極面對呢間學校,今年唔收,出年再來過.我真係好鐘意呢間禮賢,而家有時發夢學校唔收我成個扎醒架.唯一呢間令我好大壓力,因為b仔 ...

renren,
我個仔都係12月尾細仔,我當年都考咗2年先入到,其實頭一年考亞仔表現都唔差架!有問有答嗰隻,點知最後都唔收,我諗都係縑佢細得滯,但我當時只抱住一試嘅心態,因我一心想佢做大仔,所以第2年再嚟過,終於亞仔interview表現出奇地好,如願以償入到呢間心儀嘅學校,佢讀緊k2,返學好開心,我真係覺得自己冇揀錯學校

HOLONGMAMA,
我都係好似你咁諗,最無信心係學校唔收細仔,但一定會去試下,收固然之開心,唔收就出年再黎過,鬼叫間學校,老師同d家長好咩.如果第一年唔收之后無再去考過,我諗我會好後悔或有d失落感覺.

原文章由 HOLONGMAMA 於 07-11-23 23:16 硐表

renren,
我個仔都係12月尾細仔,我當年都考咗2年先入到,其實頭一年考亞仔表現都唔差架!有問有答嗰隻,點知最後都唔收,我諗都係縑佢細得滯,但我當時只抱住一試嘅心態,因我一心想佢做大仔,所以第2年再嚟過,終於亞仔inte ...
一家三口無晒心機,為四川災民深表哀痛
http://www.kohei.hk

禮賢收細仔架, 我兩個同事個女同仔同一期考, 都係11月出世都收咗...

我個仔都係細仔, 考膚報呢間, 你地有沒有考慮又一村和崇真?呢三間那一間好呢?

jojoplanet ,
曾經有媽咪問我禮賢有乜野好?我就答佢:老師好囉!淨係呢樣野,崇真同又一村都做唔到咁好!

原文章由 jojoplanet 於 08-1-14 13:17 發表
禮賢收細仔架, 我兩個同事個女同仔同一期考, 都係11月出世都收咗...

我個仔都係細仔, 考膚報呢間, 你地有沒有考慮又一村和崇真?呢三間那一間好呢?

原文章由 yypiano 於 08-1-15 10:50 發表
jojoplanet ,
曾經有媽咪問我禮賢有乜野好?我就答佢:老師好囉!淨係呢樣野,崇真同又一村都做唔到咁好!

但係我睇d post, bk mami都話又一村d先生好喎....其實我呢幾間最大concern係, 小學我都係等大抽奬...但如果唔好就考慮私校, 就擔心幼稚園係私校既認受性..唔知那一間好d...

我都有報崇真同禮賢, 崇真收左我個女, 禮賢未知.

我都知每個家長都話老師好, 但我會考慮埋以下幾樣:
1. 校舍 (崇真有波波池, 感官室)
2. 外籍老師比例
3. 英文課比例
4. 一班有幾個班主任(禮賢有3個一班)
5. 有無課外活動 (我見禮賢bk ma ma 都好似唔比小朋友學體操, 咁學校搞來做咩?)
6. 學校宗教背景 , 如Christian就未必唸又一村.

其實 選一間好kinder 真係好大壓力

Bree Ma.

原文章由 chrysan 於 08-1-15 12:35 發表
我都有報崇真同禮賢, 崇真收左我個女, 禮賢未知.

我都知每個家長都話老師好, 但我會考慮埋以下幾樣:
1. 校舍 (崇真有波波池, 感官室)
2. 外籍老師比例
3. 英文課比例
4. 一班有幾個班主任(禮賢有3個一班)
5. 有無 ...

Bree Ma

咁你除咗呢兩間仲報咗那一間呀? 其實我鐘意崇真英普班架, 但係k2&3要返全日學費太貴...

係呀闗於宗教, 禮賢呢就好似重咗d....又一村個校舍就一路, 但係禮賢學費又好吸引..

你仲有咩資料係關於深水埗區幼稚園架?交流下呢...

唔好比自己咁大壓力,我都好明白您的心情,都好想阿b入到自己心儀的學校,但其實無話入不到邊間唔得既,而每間學校都有好和不好的的地方

原文章由 renren 於 07-11-23 19:39 發表
大B小Bmom,
不過我會積極面對呢間學校,今年唔收,出年再來過.我真係好鐘意呢間禮賢,而家有時發夢學校唔收我成個扎醒架.唯一呢間令我好大壓力,因為b仔 ...
‹ 上一主題|下一主題