用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 接受唔到....
go

接受唔到....

接受唔到....

S

Re: 接受唔到....

I suggest that you seek professional advice.

Josephine806:
其實有好多小朋友兩歲都未肯講野,可能佢地仲未識表達自己,唔使太擔心bor,加上你係孖b應該唔會有自閉症的傾向,你對b會唔會一齊玩架,我地呢到有個twins mama club,如果得閒你都入去同我地一齊傾吓孖b經吖.click入去就得架喇.
twins mama club(part 3)
孖女Blog+相簿→孖•女•孖•心•肝←NEW!!2008

Josephine806:
其實你有無諗住比孖b讀幼兒園,因為佢地都足左兩歲已經可以讀,如果孖b讀左幼兒園後學野多左,我諗對佢地嘅自閉傾向會有所改善,你又可以抖下氣,一舉兩得.
孖女Blog+相簿→孖•女•孖•心•肝←NEW!!2008

醒目開學勳章

Josephine806

社工有否提議安排你對孖仔入讀幼兒園的混合位,裏面有兼收組老師跟進,如有需要還會有語言治療師和職業治療師替你的孖仔做語言治療和職業治療, 你不用太擔心, 你對孖仔還年幼, 現在加強訓練, 好容易追到同齡的小朋友. 我個仔都係2歲還未開始說話, 一樣有自閉傾向, 語言表達祇有18個月,但入讀幼兒園後, 任何方面的表現都有很大的進步.現在4歲, 已和同齡的小朋友一樣沒有了差距.

另外, 如果入讀幼兒園, 可以安排乘坐校巴.你便不會太辛苦了.

Josephine806,

你好! 我囝囝都sunnybon的一樣在兩歲時都是連媽媽都不會叫, 理解及語言能力都是得12-14個月, 亦都是有自閉的傾向在見專科醫生時report是寫out of control, 但經過這年幼兒園及早期訓練已經進步很多, 當然一個媽咪照顧兩個沒問題的幼兒已經很辛苦, 加上現在的問題, 真是難上加難, 但不要太擔心及焦慮, 小朋友的轉變及進步是很快的.
社工安排你去粉嶺的幼兒園之外還有沒有其他的安排, 例如上早期訓練(不過我知要排半年), 我知道上水火車站附近有協康會,如果你是會童可以有暫託, 你可以再向社工查詢及反映你的困難, 有沒有其他方向幫你.

My son next month will be 2 years old, but he can't talk and less eye contact to each other, just say Bye-Bye  or Mum also haven't.  I'm very worry and cry for a few days, because it is very difficult to accept he may be................ So I understand what do you want now

依度有北區o既幼兒園資料, 你可以去睇睇再打電話問問..
http://www.info.gov.hk/swd/download/childcare/ccc_ntelist.xls
其實好多幼兒都有暫託服務(以上文中有#的就有暫託), 我都係全職媽媽亦住粉嶺, 有時我有急事做我都會放我個女去(好似去醫院探病唔帶得小朋友), 佢好開心~

另外祥華村都有協康會(for有問題兒童), 有時間可以去睇睇或打電話去問問...
地址: 粉嶺祥華村祥智樓b翼地下
電話: 2656 6211

josephine,
唔駛客氣, 希望真係幫到你啦~

JOANNA722 寫道:
My son next month will be 2 years old, but he can't talk and less eye contact to each other, just say Bye-Bye  or Mum also haven't.  I'm very worry and cry for a few days, because it is very difficult to accept he may be................ So I understand what do you want now

Have you brought him to CAC for assessment?

我都係住粉嶺的.
你可考慮比你對孖仔去"嘉福浸信會幼兒園"讀呀!
因佢哋夠兩歲可以入讀的,另外佢哋有兼收學位架!而且啲老師都好有愛心!我個大仔都讀緊!
而且佢哋有暫托的,若不想讀全日間中放低兩個仔去幾個鐘都好呀!
http://www.kafuk.net
你去睇睇啦!

Dear Josephine,

我想關心一下,醫生話小朋友開始有自閉症徵兆,醫學上有冇辦法用療程改變番呢 ... 因為醫生知道係剛剛發現 ... 有冇話可以做 d 乜野可以幫到手呢?

I don't think that any treatment can change a child from autism to not autism.  I think you have to pay effort to train up your child only.

Hello! PEP
Would you tell me what is CAC?   I just bring him to
"HEEP HONG" for assessment, Do you have other suggests to me?