用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 剛滿5歲即做韋氏, 準唔準?
樓主: silvia_ng
go

剛滿5歲即做韋氏, 準唔準?

我亦想知道資料,請pm我,thanks

我亦想知道資料,請pm我,thanks

我想問, 3歲半係咪直程唔洗去CHECK住呀?? 坊間有冇D FOR 3歲CHECK 是否資優嫁? TKS

回覆 # 的文章

可唔可以PMd資料我呀!!

我都想知呀~~請pm我,thx!

Hi SLK,
您好,我仔仔現在五歲三個月,佢兩歲時唔點識講野但見佢又認到d英文字母喎,咪比佢讀英文幼稚園.所以佢講英文就好流利,中文就只係e年好少少(但我地係只講中文喎),佢又係坐唔定又易分心,好少事又會好激動同大脾氣,但佢又可以坐係圖書館睇個幾鐘書都唔肯走,睇英文卡通dvd又可以坐定定唔陏咁睇,但做其他野就連企定都做唔到咁滯硬係郁來郁去.所以我都好想佢測試下,請問邊度有得測同咩收費呢!麻煩比d資料我呀!謝謝
[email protected]

原帖由 slk 於 08-4-18 14:43 發表
Silvia,
阿仔5歲10個月,月頭做咗韋氏test。佢讀書唔成問題,但就容易受外來事物分心及坐唔定,加埋成日小小事就非常激動,唔係好識control自己個情緒。test result最終証實咗佢係資優,語文145,非語文136;醫生話佢已經係屬於100 ...
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

pls also send me a copy at [email protected] or by PM please. Thanks a lot for your sharing!

可唔可以PMd資料我呀!!
[img align=left]http://i55.photobucket.com/albums/g145/canalin/1322113_3741476.gif[/img]

醒目開學勳章

pls also pm me, thx a lot!

其實你地個小朋友咁細就帶佢去做iq test, 你地有無想過個結果係唔準?
我個女見過一位教育心理學家, 佢話咁細做係無用, 要等佢地8-10歲時做就最適合, 最準確
而坊間話佢地可以幫5歲或以下的小朋友做test, 個教育心理學家話係搵錢的手法

如果你個小朋友真係有資優的特徵, 唔洗急於做test, 等佢大d
其實咁細個, 我覺得最重要係要教好佢地的品行, 而唔係只"焗"佢地去學野去比賽, 等個小朋友6歲以上, 就好難矯正佢地的壞行為

將來, 佢地出來社會做事, 老闆係唔會睇係唔係資優, 只會睇佢地的社交和溝通能力

我都想要資料 請pm給我

原帖由 Man04 於 09-7-19 20:57 發表
我都想要資料 請pm給我

all parents want their kid iq is higher than others.
however, i don't know why go to check ???

Could you give me some information about the test, please send the details to my e-mail or pm me?

my e-mail: [email protected]

many thanks

bb bb six months

醒目開學勳章

5 歲嘅小朋友準晤準,好睇小朋友做測試時候嘅情緒,不過以我做導師嘅經歷,其實做OK 嘅。不過,要留意做緊嘅係咩IQ測試同VERSION。

醒目開學勳章

原帖由 kathylo 於 09-6-18 17:30 發表
其實你地個小朋友咁細就帶佢去做iq test, 你地有無想過個結果係唔準?
我個女見過一位教育心理學家, 佢話咁細做係無用, 要等佢地8-10歲時做就最適合, 最準確
而坊間話佢地可以幫5歲或以下的小朋友做test, 個教育心理 ...