用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 剛滿5歲即做韋氏, 準唔準?
go

剛滿5歲即做韋氏, 準唔準?

前排仔仔5歲生日, 即刻同佢做左個test。因為我驚佢有亞氏保加又或者係過度活躍/專注力差。
結果出黎好好彩, 佢唔係資優, 唔係傻瓜。唔係亞氏保加,只係專注力好差, 一對一既問答,佢都坐唔定,唔用腦.....(呢樣野要搵人follow up)
而家full report仲未羅到手, 個心理醫生suggest我比佢讀傳統學校,活動教學可能會令佢更加差專注。
所以想問下大家意見同經驗,有冇人試過剛滿5歲做, 你地又覺得準唔準呢? 之前係度睇, 見你地話咩celling效應?????咩黎?
5歲同8歲, 做test係唔係問同一樣問題? 咁8歲點都會醒過一個5歲既小朋友答。咁個result會因此而adjust嗎?
thank you!!!

5yrs 同8yrs既問題當然唔同啦
佢地有個check list有唔同歲數可以做d咩之類
而且佢地check小朋友既方法有好多.
eg醫生問: 巴士
 禁就要小朋友講一d有關巴士既已有知識
-->有雙層,單層,有司機,用8達通比$$ etc
但去酊8歲小朋友可能已識講
-->唔同巴士既路線,’型號,唔同巴士公司有唔同既制服之類
禁樣可以check到小朋友既邏輯思維

如果你話小朋友專注力有問題
你可以比佢上一d專注力訓練既course
eg協匡,靈實,明愛等

Silvia,
阿仔5歲10個月,月頭做咗韋氏test。佢讀書唔成問題,但就容易受外來事物分心及坐唔定,加埋成日小小事就非常激動,唔係好識control自己個情緒。test result最終証實咗佢係資優,語文145,非語文136;醫生話佢已經係屬於100個入面只得一個嗰種。如果我無記錯5歲同8歲都係同一組,即係test嘅嘢會係一樣;例如俾一個詞語你去解釋,睇你解到幾多;俾併圖你砌(分立體及平面);續個數字講俾你聽,睇你記到幾多.............但計分方法會within返佢哋個年齡。我諗我會擺阿仔去傳統學校,因為我覺得活動教學滿足唔到佢嘅求知慾,但我就要多啲同學校溝通,希望佢人際關係會隨著佢長大而改善喇﹗

回覆 # 的文章

Where did you take this test? How much is it?

Hello there,

Can you give me some information on this as I like to bring my daughter to do the test?

Email to me at [email protected]

How much will it cost?

Cheers,
Monghar

原帖由 silvia_ng 於 08-4-3 02:08 發表
前排仔仔5歲生日, 即刻同佢做左個test。因為我驚佢有亞氏保加又或者係過度活躍/專注力差。
結果出黎好好彩, 佢唔係資優, 唔係傻瓜。唔係亞氏保加,只係專注力好差, 一對一既問答,佢都坐唔定,唔用腦.....(呢樣野要搵人fol ...

請問係邊到可以做同幾錢?

Please PM me the details, many many thanks.

can you shall the location to have the test & the phone number? Please PM me many thanks.

can u give me some information about this test where? how much? etc.....
thank you please pm to me

可唔可以比d資料我呀
[email protected]

Please e-mail the contact information to [email protected].  I appreciate your help.  Thanks.

智能評估-韋氏

could u pls send info. by PM?

thanks for sharing

slk,

你好! 請問你阿仔係韋氏做test須要幾耐前預約呢?1星期? 1個月? 而佢地既 report 詳盡嗎?
sorry! 因為我阿女既老師懷疑佢係資優, 所以我地考慮比佢做 iq test, 以便我地可以怎樣幫佢選擇小學. thanks!

原帖由 slk 於 08-4-18 14:43 發表
Silvia,
阿仔5歲10個月,月頭做咗韋氏test。佢讀書唔成問題,但就容易受外來事物分心及坐唔定,加埋成日小小事就非常激動,唔係好識control自己個情緒。test result最終証實咗佢係資優,語文145,非語文136;醫生話佢已經係屬於100 ...
?

slk :

我兒的情況跟你的小朋友好似呀(我兒5歲6個月), 上星期佢班主班同我講叫我去政府到check, 但我打電話去問, 嘩, 佢地話需要大半年才知結果, 我都好擔心小朋友, 我唔知應該點教佢自岩, 你可否比你的私人測試中心的資料及收費資料我, 謝謝你!

pm我呵, 謝謝!

原帖由 slk 於 08-4-18 14:43 發表
Silvia,
阿仔5歲10個月,月頭做咗韋氏test。佢讀書唔成問題,但就容易受外來事物分心及坐唔定,加埋成日小小事就非常激動,唔係好識control自己個情緒。test result最終証實咗佢係資優,語文145,非語文136;醫生話佢已經係屬於100 ...

Dear slk,
Please sent the information to me at [email protected]

Thanks a lot.
Arthur 媽媽

可唔可以PMd資料我呀!!