用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇人上過"林暮德"的拼音班?
go

有冇人上過"林暮德"的拼音班?

請告知教得好唔好呀? tks!

我個囡有學緊, 上咗幾堂咋. 佢都幾鐘意聽佢拼音果d歌仔. 我知有d同學比佢早學. 見其他學開果d小朋友都幾smart.
我個囡就學完..成日都自己逐個音唱. 見佢都幾enjoy..
不過, 可能間野算係新開啩.. 尤其係九龍個centre都係有堂先租果日黎上課, 有時果日想打去問野就可能要上晝打去銅鑼灣office先有人接囉. d 同學一上堂就沖晒入課室等老師簽excerse就有dd亂. 好多時都唔會按時上到堂囉.

原文章由 Mabby 於 08-4-2 22:12 發表
我個囡有學緊, 上咗幾堂咋. 佢都幾鐘意聽佢拼音果d歌仔. 我知有d同學比佢早學. 見其他學開果d小朋友都幾smart.
我個囡就學完..成日都自己逐個音唱. 見佢都幾enjoy..
不過, 可能間野算係新開啩.. 尤其係九龍個centre ...

DEAR

我都仔仔學緊在銅鑼灣, 現學到mag"e".
其實是要看miss如何教, 我的miss教得不錯故我一直學沒停. 但今次magic "e"就換了, 未知道好定不好.
但小朋友真是學得很開心及易明白. 林生主力在學校教授的故在kln 及 hk均是租用. 我之前都有上家長班故比較有信心及明白小朋友學什麼.
很定一樣事就是我的小朋友學普通話併音比較快, 但也同時會亂一些 單音 如 "e" "u"等.
MIHO

回覆 #1 Bone-Bone 的文章

Bone Bone,

我囝囝學了6個levels, 後來忍無可忍幫佢停了, 我想原因唔係教法問題, 係合作者經營手法問題. 幼稚園初時開講座認識教學法, 理念唔錯, 教法好似好生動, 特別由林自己親身教, 但6 levels中, 只有2堂他任教, 其餘由其他導師主持. 首3個levels 幼稚園借課室俾佢地用, 學校應該無收租, 但佢地已經收$1200/level, 後來才知道老師換了幾位, 其後佢地越過學校和家長聯絡, 表示暑期班要在他們分社上課, 問是否其他同學都報了名, 騙我是, 誰知上課時, 一位同校同學也沒有, 全都是較低班(k1), 囝囝當時已準備升高班, 顯得格格不入. 但已交了學費, 又沒法調時間, 只好繼續.  暑假, 到他們九龍塘課室上堂, 是一個舊住宅改裝, 房當作班房, 每房冷氣機不時壞, 小朋友迫在冷氣機沒壞的課室上課, 有時多於一房間冷氣壞了, 小朋友更要移到別處上課.  家長就慘了, 由於地點偏僻, 想到其他地方打發時間都不成, 只好在沒冷氣的房等小朋友下課, 椅子也沒多一張, 許多時是藉地而坐.  如是者過了一個暑假.  本來介紹時表示6levels 小朋友會學完整個課程, 但無故由 6 levels 加至10 levels; 最過份是囝囝原本跟開的老師教得不錯, 他們為了吸引其他小朋友開新班, 沒有知會下換了老師, 有打電話投訴, 但主持人扮作不知情, 最後不了了之.   問他們課程為何由6個加到10個, 解釋也不見得令人接受, 囝囝融入不到新導師的教法, 整個課程根本無學習. 最後自己幫他停了, 最慘帶他到其他phonics centre 報名上課, 老師為他評估, 表示他所學的很怪, 有別於2個主流, 叫我暫時不要幫他報phonics, 讓他把以前那套全忘記了才重新再學. 我相信該phonics centre 更有良心, 以小朋友為出發點, 寧願不賺我的學費.  其後知道幼稚園那兒也停了跟他們合作, 手法太著眼於賺錢, 而林本人亦不見得參與行政, 因在九龍塘上課時, 從來沒有見過他, 他只負責不斷出席講座, 負責介紹而矣.....

原文章由 Leolonglongma 於 08-4-3 00:01 發表
Bone Bone,

我囝囝學了6個levels, 後來忍無可忍幫佢停了, 我想原因唔係教法問題, 係合作者經營手法問題. 幼稚園初時開講座認識教學法, 理念唔錯, 教法好似好生動, 特別由林自己親身教, 但6 levels中, 只有2堂他任教 ...

DEAR LEOLONGLONGMA

我同意妳說法, 因本人也知道他的確有點問題但可能本人一直在香港不願往KLN的原因, 而好在香港一直有位好老師不會改動地點, 但學MAG"E" 便有問題....唉, 故願本人有一小囡想報也停止想多看有沒有其他有進度之PHONICS

請問妳說好的是那一間 ? 可以提供給我嗎 ? 因小囡現在3.5歲.而哥哥則會等他大一點學國際音標.
MIHO

我自己好多年前上過成人班,只上咗一期,覺得太貴,而且好商業,同埋佢哋會sell你叫個小朋友去上堂,而我自己又覺得mr. lam根本唔係呢科,所以無再學。