用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 面試後補資料比學校點解佢剩系睇一睇影印埋比佢都唔收 ...
go

面試後補資料比學校點解佢剩系睇一睇影印埋比佢都唔收 [複製鏈接]

如題

點解咁既?
又系佢地提家長盡量提供對子女有利既資料加馬
影印埋比佢咖,  佢都系睇一睇個正本
客客氣氣咁讚下個小朋友說: [真系唔容易取得咖WOR]
不過又唔見佢填在佢手上張表WOR....
仲諗住好在自己醒影定比佢TIM
點知.......行落樓梯個童軍就追上0黎話我地漏左野
我米講明系比你地學校作後補資料0黎咖
佢話唔洗WOR...比我返我地WOR
唉........需然去見都知唔一定系有
不過就覺得佢地好[假]咁0者
仲有又話要睇習作去到又唔睇
直頭提都無提過WOR
等呀仔仲[流感假期]中都特登返學上課室攞獎狀同習作
可能大人都系心多啦....我無講我以上既感覺比呀仔知GA
佢就覺得面試都唔系咁得人驚LOR
可能之前都有同佢死操[自我介紹]LA
咁佢話佢有問有答WOR
見佢面完出0黎鬆晒個樣同埋多多野講
就知佢以為自己好掂LA (我都費事再講LA)
都叫做佢上左佢既人生第一課.....LA (其實都賺左咖啦)
不過...............
我直覺0者.....
總系覺得學校暗中已經分左批先來見既
我地呢D 中上遊既好似求其見下咁既
[我陰謀論]請莫見怪呀下各位
我剩系頂住條氣...借個位呻下咖咋
又或你地可以開解下, 點醒下我都好0Y

[ 本文章最後由 ho3186 於 08-3-30 19:02 編輯 ]
   0    0    0    0
比較同計較都一樣令自己唔開心

回覆 #1 ho3186 的文章

Which secondary school do you interview?
May be they had already marked on their record before the boy scout sent back the copy to you.  Don't be so worry!

回覆 #2 ho3186 的文章

Is it Carmel Secondary School ?

I agree your point. [總系覺得學校暗中已經分左批先來見既]

我本人認為基本上已知收那此學生,只是見下個樣得唔得,因為中學可以囉到教統局個學生係band幾,同埋做比家長睇下就真!

原文章由 bwmm 於 08-3-31 16:07 發表
I agree your point. [總系覺得學校暗中已經分左批先來見既]

簽名被屏蔽

非常同意.
太兒嬉太表面.

原文章由 irenewan 於 08-4-1 10:53 發表
我本人認為基本上已知收那此學生,只是見下個樣得唔得,因為中學可以囉到教統局個學生係band幾,同埋做比家長睇下就真!

原文章由 bwmm 於 08-4-1 19:14 發表
非常同意.
太兒嬉太表面.

我朋友個仔又係上個禮拜面試,事前已經知道100%無希望,本來諗住當比個仔一次人生經驗,點知面試個老師把口甜到漏,讚到個仔以為自已一定得,我朋友都唔知第日放榜點安慰個仔。

太兒嬉太表面,固然有搵家長造勢嫌疑,但係做得太逼真,比人不切實際希望仲殘忍!

回覆 #1 River2004 的文章

唉....我希望大家心知就算la
唔好講系邊間LA
講到底....都系我陰謀論0黎既
無謂影響大家心目中佢既形象LA
而且我知仲有好多BK 媽咪陸續都會同小朋友去面試既....費事壞佢地心情LA

說到尾.....佢地比個個都有得見
都系比左個不錯既經驗D小朋友
總好過IN都無得IN , 對小朋友在朋輩中既心理上都幾瘀咖
起碼IN過都有知[面試]系乜0Y
我個仔IN完出0黎果個自信樣KEEP到而加
仲冷醒咁同細佬講其實唔洗驚咖....又話呢個果個問佢點
又乜又麥....多多野講....小朋友既世界真系好咖

[ 本文章最後由 ho3186 於 08-4-1 23:48 編輯 ]

原文章由 River2004 於 08-4-1 20:25 發表

我朋友個仔又係上個禮拜面試,事前已經知道100%無希望,本來諗住當比個仔一次人生經驗,點知面試個老師把口甜到漏,讚到個仔以為自已一定得,我朋友都唔知第日放榜點安慰個仔。

太兒嬉太表面,固然有搵家長造勢嫌疑,但係做得太 ...

C6仲天真....話唔系WOR系我多心, 仲同呀仔講你今次面試咁掂
可能真系有機會WOR....我米同C6講唔好LA.....有咁多人IN, 唔洗掙就假既, 自己做左自己最好, 就得la,之後既野已經唔系我地可以控制, 見識過就專注返最後果個呈分試LA........不過我出0黎第一句都有多謝呀仔比左今次既見識我地一家人....其實最大都好慘咖成日都系白老鼠...不過有左佢今次既經驗...下次細佬就hee hee (呢句我緊系唔講la)

根據我經驗, 後補資料真係吾看的.
呀仔剛取了一些比賽奬狀, 面試時後補, 考官望都吾望一眼呀.

根本收吾收個學生, 老師己中有數, 只是看下學生個樣咋.

有一間 second in 時個副校長狂踩呀仔的短處, 又話數學點解咁差, 只取得B, 你點來讀呀!
我以為衰緊, 點知又得左, 世事真係無絕对的.

升中面試

>>因為如不是交表都有面試機會的學校,在第一輪面試已計晒分,蒒選晒啲合適人選,面試都係見下真人再蒒選下一批真係要收的學生

有一間 second in 時個副校長狂踩呀仔的短處, 又話數學點解咁差, 只取得B, 你點來讀呀!
>>chuiiris,我認為當時係想考小朋友的EQ,對逆景環境的反應.你仔仔一定表現好有自信和有禮貌所以得咗... 叻叻

原文章由 chuiiris 於 08-4-2 21:14 發表
根據我經驗, 後補資料真係吾看的.
呀仔剛取了一些比賽奬狀, 面試時後補, 考官望都吾望一眼呀.

有一間 second in 時個副校長狂踩呀仔的短處, 又話數學點解咁 ...

我是小六生

我都有D情怳係一樣,
但盡過力就唔會後悔,
所有長輩,我呢一輩係要鼓勵嫁!!≧▼≦ ㊣

原文章由 Pmum 於 08-4-3 14:38 發表
>>因為如不是交表都有面試機會的學校,在第一輪面試已計晒分,蒒選晒啲合適人選,面試都係見下真人再蒒選下一批真係要收的學生

有一間 second in 時個副校長狂踩 ...

呀仔同你見解一樣.

呀仔見完校長後, 他話覺得对方故意想激嬲他, 但沒中計.

各位Daddy媽咪俾心機,祝個個都入到心水中學。
‹ 上一主題|下一主題