用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 冇咩溫書,好似好浪費呢個假期, 你地呢?
go

冇咩溫書,好似好浪費呢個假期, 你地呢?

呢個假期, 日日係家打機, 休息........但冇溫書 (其實都enjoy的) 但到了就快返學先有感而發..... 係咪要溫習呢....快了考試了!!!! .真係後知後覺, 是吧?
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

你係家長定學生先 ?

唔溫書咁預左唔妨考得好啦
讀書係要付出, 一分耕耘, 一分收穫, no shortcut
原文章由 dder 於 08-3-28 15:57 發表
呢個假期, 日日係家打機, 休息........但冇溫書 (其實都enjoy的) 但到了就快返學先有感而發..... 係咪要溫習呢....快了考試了!!!! .真係後知後覺, 是吧?

哽係家長啦.....

原文章由 鳳梨 於 08-3-28 16:08 發表
你係家長定學生先 ?

唔溫書咁預左唔妨考得好啦
讀書係要付出, 一分耕耘, 一分收穫, no shortcut
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

所以真係要同小朋友溫習架,佢地好少會自動自覺既

日日瞓到11-12點先起身,下星期佢就知味道

原文章由 kyma1128 於 08-3-28 16:44 發表

我都係錦話, 日日ONLINE GAME, 叫極都唔旭去溫下書, 心都 散曬, 唔通日日籘條待候...

好同意,就算訂好溫書時間表都要做家長既提醒.......最衰我係一過冇咩要求的人..... 係時候自我反省了

原文章由 SandyWu 於 08-3-28 16:41 發表
所以真係要同小朋友溫習架,佢地好少會自動自覺既

我都係25號開始, 大家回魂~~

真c火, 好多野都唔記得晒, 好彩努力左4日, 終於回魂.

你就好啦.... 甘快回魂........

原文章由 IRON 於 08-3-28 17:42 發表
我都係25號開始, 大家回魂~~

真c火, 好多野都唔記得晒, 好彩努力左4日, 終於回魂.

佢日日唔係對著個電腦,溫鬼溫馬.

我個大女就冇問題呀,
成個假期都冇鬆懈,18號左功課返黎就不停做,
做晒功課就開始溫習同自己做notes,
我又唔太擔心佢呀,都六年班咯!

反而個細仔(K2)就真係放到心都散埋,
睇黎都要時間"回魂"咯!

簽名被屏蔽

咁似我個女既

原文章由 dder 於 08-3-28 15:57 發表

同我個女一樣

原文章由 Yingmom 於 08-3-28 17:22 發表
日日瞓到11-12點先起身,下星期佢就知味道

我果個咪又係日日對住電腦... 不過係睇叮噹

原文章由 Dickyma 於 08-3-28 19:21 發表
佢日日唔係對著個電腦,溫鬼溫馬.

e+ d 細路仔讀書好辛苦, 個假期我盡量都比阿囡輕鬆d去過每一日, 講真我都要休息吓, 唔好話個女辛苦, 我都辛苦呀!!

daichoigo
原文章由 dder 於 08-3-28 16:32 發表
哽係家長啦.....

其實我一向都係甘同自已講, 但就到返學時就會有一些怪責自己,唔一早安排.......不過返咗學我就忘了..

原文章由 daichoigo 於 08-3-28 21:10 發表
e+ d 細路仔讀書好辛苦, 個假期我盡量都比阿囡輕鬆d去過每一日, 講真我都要休息吓, 唔好話個女辛苦, 我都辛苦呀!!

daichoigo

原文章由 babyhowie 於 08-3-28 20:32 發表

反而個細仔(K2)就真係放到心都散埋,
睇黎都要時間"回魂"咯! ...

Don't worry! Only K2, playing is his main duty.

我果個都是一樣,如果不是因為英文日篇要上榜,她什麼都不做。不過算啦,開學,又要辛苦了﹗

原文章由 tingchichi 於 08-3-28 21:08 發表
我果個咪又係日日對住電腦... 不過係睇叮噹

我囝都是睇叮噹