用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 6月7日小一派位有結果, 叩門問題
樓主: lamlamama
go

6月7日小一派位有結果, 叩門問題 [複製鏈接]

TTMA,

明白了, 唔該晒....
原文章由 TTMA 於 08-4-4 01:14 發表
叩門的時候是不分地區, 任可一間都可以叩, 其實叩門叩番自行派位及統一的學校是如正常的, 可以給學校知道誠意, 可以給學生INTERVIEW 的 機會

好似直資學校一早就要報名及INTERVIEW, 如果 CONFIRM 讀直資是絕不可以 ...

今年註冊日為6月7-8日(六&日).
若叩門,之前已準備好profile,係咪要即刻逐間(6月7-8日)去叩門?填表,間學校會即刻約interview時間?定係點?
:pint:嬡之星球 :-D 我嬡G女02年9月13日-2:44pm出世, 重3.7kgs; 10個月就識行啦!!!! 4歲啦! 返學好開心呀 ! 媽咪爹o地好錫我嫁! 多謝媽咪爹o地! 大頭相為近日小囡大作

原文章由 christyltl888 於 08-4-5 21:49 發表
若叩門,之前已準備好profile,係咪要即刻逐間(6月7-8日)去叩門?填表,間學校會即刻約interview時間?定係點?

For the 4 schools that I knock door, I only prepared a cover letter, 2 page profile + ID copies + kinder reports, etc.  I put them all in an evelope and take them to the schools.
I think that it makes no difference at all whether to take them in person or just sent them by mail.

The schools will contact you by phone to tell you the time and date of interview.  They will group all interviews in one or two days.

TTMA
可否send妳封叩門信給我,因我都想這樣做>!
thank for your help....

Dear BoBocute,
can you send the sample of the cover
letter to me?
my email address is:
[email protected]
thanks!!!!!

我想問吓如果之前已有直資收了,沒有參加自行分派及統一派位,可否在6月7日小一派位有結果後,去心儀的津校或官校叩門?

原文章由 christyltl888 於 08-4-5 21:49 發表

Dear BoBocute

Would you send me a copy of the cover letter, please?

Email:  [email protected]

Thank you in advance.
[img align=left][image]http://users.pandora.be/eforum/emoticons4u/angels/teu20.gif[/image][/img]

請問有無人知道到果日結果唔滿意(又想去心儀校門叩門)
使唔使去定派咗果間學校註冊?

[ 本文章最後由 kmliu0107 於 08-4-9 00:19 編輯 ]
:

Can you please send me a copy of the cover letter as well?

Thank you for saving us so much trouble!

ttma,

想請問您, 最後叩門都收個3間學校, 是否與你之前統一派位同一校網?您之前填表有沒有填過呢3間學校呢?

其實我concern的係, 如果你誇網叩門的機位是否好微呢?因為之前統一派位都無選擇那些學校, 如何顯示誠意呢?

另外, 知5知官立小學有無叩門位呢?

thanks in advance

[ 本文章最後由 HelloKitty 於 08-4-8 10:13 編輯 ]

Dear BoBocute,
Thank you very much!!!!!!!!!!!
:D :D

我叩門的學校大部份不是本區34, 所以不是之前填表的學校, 但是結果, 現在讀的那一間是在跑馬地, 我想是每間學校的收生標準不同吧!

ttma

原文章由 HelloKitty 於 08-4-8 10:11 發表
ttma,

想請問您, 最後叩門都收個3間學校, 是否與你之前統一派位同一校網?您之前填表有沒有填過呢3間學校呢?

其實我concern的係, 如果你誇網叩門的機位是否好微呢?因為之前統一派位都無選擇那些學校, 如何顯示誠意 ...

原文章由 kmliu0107 於 08-4-7 19:58 發表

真係無人知道?:;pppp: :;pppp: :;pppp:
:

Can you please send me a copy of the cover letter as well?

如派位結果唔滿意,而自己有私小backup,一定唔讀該派位津小or政府小學,咁可以唔去註冊..............但一定要保存好註冊証,到叩門成功,就要出示註冊証給該叩門成功的小學!

另一情況,妳無其他選擇or未決定會否讀派位果間學校,咁咪要先註冊派位果間學校再向心儀學校叩門。如叩門成功,就要先去已註冊學校取回註冊証,再拿著註冊証去叩門成功學校做註冊。

原文章由 kmliu0107 於 08-4-7 19:58 發表

Thanks for your information.

btw, 你住34網去跑馬地返學咪好遠囉.

原文章由 TTMA 於 08-4-8 22:41 發表
我叩門的學校大部份不是本區34, 所以不是之前填表的學校, 但是結果, 現在讀的那一間是在跑馬地, 我想是每間學校的收生標準不同吧!

ttma

Can I have a copy of the cover letter as well?
Thanks a lot,
Mimia
[email protected]

原文章由 BoBoCute 於 08-4-6 12:00 AM 發表

For the 4 schools that I knock door, I only prepared a cover letter, 2 page profile + ID copies + kinder reports, etc.  I put them all in an evelope and take them to the schools.
I think that it mak ...
mimia

我想問如Maryknoll, 協恩, St. Mary, 油天, St. Rose, 拔萃小學呢o的名校會唔會o係6月7日接受叩門o架?
:idea:

原文章由 一休 於 08-4-9 11:45 發表
我想問如Maryknoll, 協恩, St. Mary, 油天, St. Rose, 拔萃小學呢o的名校會唔會o係6月7日接受叩門o架?

是否每年一定有叩門位?? 熱門學位有誰會放棄?? 不是所有學位已給政府……試問何來叩門位??.... 請指教...

ttma:
想問白痴問題, 註冊證係咪六月七日攞結果時派比我哋??
謝謝~
原文章由 TTMA 於 08-4-4 01:14 發表
叩門的時候是不分地區, 任可一間都可以叩, 其實叩門叩番自行派位及統一的學校是如正常的, 可以給學校知道誠意, 可以給學生INTERVIEW 的 機會

好似直資學校一早就要報名及INTERVIEW, 如果 CONFIRM 讀直資是絕不可以 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]
‹ 上一主題|下一主題