用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 6月7日小一派位有結果, 叩門問題
go

6月7日小一派位有結果, 叩門問題 [複製鏈接]

係咪知道結果後要即刻去心儀小學叩門呀 ? 當日無人湊女, 老公由朝返到晚

1) 可以帶埋囡去攞派位結果嗎 ?
2)  可以帶埋囡去心儀小學叩門嗎嗎 ?
3) 6 月 9 日星期一先去心儀小學叩門會否太遲 ? (因為亞囡返左學, 我可以自己去)
4) 叩門要注意d乜 ?

0    0    0    0

係呢...我都好想知呀
唔該有經檢嘅媽媽分享吓吖
十萬個唔該......

回覆 #1 vickykwok 的文章

乜6月9日唔係紅色日子咩(端午節嘛), 好似都唔使返學喎....

[ 本文章最後由 carriechan 於 08-3-25 17:38 編輯 ]
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)

原文章由 lamlamama 於 08-3-24 12:53 發表
係咪知道結果後要即刻去心儀小學叩門呀 ? 當日無人湊女, 老公由朝返到晚

3) 6 月 9 日星期一先去心儀小學叩門會否太遲 ? (因為亞囡返左學,  ...

lamlamama,

1)舊年見到好多人成家去攞派位結果
2)去叩門係先交低小朋友個人檔案或填入學申請表(視乎不同學校),然後通知你時間去interview
3)應該唔會,因為6/9-10應該係註冊日,學校會過咗6/10先interview,學校要收D適合嘅學生而唔係最快申請嘅學生
4)視乎不同學校嘅要求,起碼小朋友的資料要齊全,重有唔係局限本區學校,同埋諗定原因點解申請呢間學校。

Anyway,希望大家唔駛叩門,一擊即中。

LingChiBaBa

我是上年要叩門的媽媽, 最好不要同小朋友去la, 如果真係唔好彩派唔到心水學校(好似我囡囡咁), 應即日第一時間到你心儀的學校叩門, 因為不是只叩一間, 你會到多間學校交profile, 填表, 6月天氣好熱, 小朋友又不需要即時interview, 而且當日心情不會太好, 小朋友會感受到你的失望(事實上又不是小朋友錯), 所以不suggest同小朋友一齊去了, 上年我的planning 如下

1)同老公一齊去取結果, 可以互相扶持及相量(勁失望, 派了一間無選擇的學校)
2)我們之前巳prepared 定  叩門 的 學校 list (約 10間在不同區份)
3)2人到不同區份交profile及填表 (記得執齊所有用品, 如profile, photo, birth cert copy+original, k2 report,  回郵信封連郵票..  水, 毛巾, 有足夠電的mobile photo, umbrella, 學校的telephone list.....)
4)如果你是working mama, 最重要是請定假, 派位後約3天 (到處叩門), 一星期後, 要取多1星期, 最重要是 sat, 一般會 sat 做 interview

這3個week, 心情好緊張, 時常等待電話嚮, 等結果.  不過, 絕不要放棄, 要用努力恆心去不同的學校試叩門, 因為註冊後, 如又有更好的學校收, 你可到巳註冊的學校取回註冊証, 到另一間學校註冊, 次數是不限的

祝大家好運吧!!

ttma

原文章由 lamlamama 於 08-3-24 12:53 發表

3) 6 月 9 日星期一先去心儀小學叩門會否太遲 ? (因為亞囡返左學,  ...

ttma,

Thanks very much for your advice.  I will get my daughter's school selection result on 7 Jun.  I am so worried about it.  Hope it will be fine.  

ttma,

THANK YOU FOR YOUR INFORMATION.

PROFILE 是否會收了的? 如要去十間叩門,
則要做定十個FILES?

如叩門後, 有先後有不同學校收,
都可註冊? 不是只可註冊一間嗎?
註冊時會否需要交任何費用?
或即時買書或買校服?
[img align=left][image]http://users.pandora.be/eforum/emoticons4u/angels/teu20.gif[/image][/img]

我是 prepare 定10多份profile, 學校一般無要求你交profile, 只是填表, 但是填表後你可以連profile一齊交, so, 要 prepare clip 放在一起.
你只有一張註冊証, 當時我無到原校註冊, 因為一定不會去讀, 打算如果叩門不成功就會讀私校(當然不想, 因為我仲有一個細囝, 好拿利). interview 後, 有一間不錯的a校巳收, 我即時註冊先, 之後又有一間更好的b校收, 於是到a學取回註冊証後到b學註冊, 最後我去咗c校註冊了.....因為這是一間超好的, 意料之外可以叩門成功的學校 (十分lucky)
註冊時不需要交費用, 不過有d學校要求先交學校簿費, 約$70, 至於校服, 書, 學校不會強迫你到學校買, 因為是可以自己出街買, 你唔比我有朋友給我書本, 校服!!

ttma

原文章由 gloria_yauyau 於 08-3-28 17:36 發表
ttma,

THANK YOU FOR YOUR INFORMATION.

PROFILE 是否會收了的? 如要去十間叩門,
則要做定十個FILES?

如叩門後, 有先後有不同學校收,
都可註冊? 不是只可註冊一間嗎?
註冊時會否需要交任何費用?
或即時 ...

ttma

thank you.

關於profile, 內有最少數頁不同資料,
請問是否用一個clear holder放入去,
成個clear holder交比學校, 佢都會收.
還是, 他們只收一疊疊用釘書釘釘好的文件?
   :idea:
[img align=left][image]http://users.pandora.be/eforum/emoticons4u/angels/teu20.gif[/image][/img]

回覆 #8 TTMA 的文章

TTMA
  我想知你所叩門的學校是津校還是直資??唔該!!

學校無限定, 成本貴d可用 clear folder, 想便宜d, 可用有 clip 的 一般 folder 去filing, 只要整潔便可以, 不要太花巧, 要環保...(我個人認為)

ttma

原文章由 gloria_yauyau 於 08-3-29 12:13 發表
ttma

thank you.

關於profile, 內有最少數頁不同資料,
請問是否用一個clear holder放入去,
成個clear holder交比學校, 佢都會收.
還是, 他們只收一疊疊用釘書釘釘好的文件?
   ...

基本上直資一早巳經 interview晒, 如果 confirm 讀直資是不可以去大攪珠, 所以叩門是津校, 但係派位後我都有 try 到直資學校叩門, interview 後 都收咗囡囡, 我想有些家長放棄學位讀私學吧!

ttma

原文章由 ojmummy 於 08-3-29 14:59 發表
TTMA
  我想知你所叩門的學校是津校還是直資??唔該!!

我相信是因為有d家長最後選讀私學吧, 而且每人所想的好學校都不同, 當然名校另計, 所以叩名校的機會十分細, 不過都不要放過, 總之學校比你交profile及填表, 都要 try try, (ha ha !! 我就是一個好好彩的例子了)

原文章由 kintingrita 於 08-3-29 22:47 發表
TTMA,

你既努力無白費呀!我都驚下年到我個仔時大抽獎抽唔到.我想知好學校既位應該在自行分配以及大抽獎派晒出去,點解重有位俾人叩門,請分享經驗,謝.

...

ttma,

請問

我 1st choice 津校
2nd choice 直資

聴講要 自行&統一派位 都是填那間津校, 先可去叩門, 對嗎 ??...

直資學校 如果佢收我小朋友, 我又唔可抽津校, 咁我咪唔需要去報名, 咁無報過名無interview, 之後仲可5可以去叩門.. ??

Thanks

原文章由 TTMA 於 08-3-30 15:22 發表
基本上直資一早巳經 interview晒, 如果 confirm 讀直資是不可以去大攪珠, 所以叩門是津校, 但係派位後我都有 try 到直資學校叩門, interview 後 都收咗囡囡, 我想有些家長放棄學位讀私學吧!

ttma

...

[ 本文章最後由 mmak 於 08-4-1 22:58 編輯 ]

TTMA,

多謝你架資料!我以為只可以叩自行派位及統一派位選擇個間,原來可以一時間叩幾間,咁可以重新部署下啦!

原文章由 TTMA 於 08-3-29 01:11 發表
我是 prepare 定10多份profile, 學校一般無要求你交profile, 只是填表, 但是填表後你可以連profile一齊交, so, 要 prepare clip 放在一起.
你只有一張註冊証, 當時我無到原校註冊, 因為一定不會去讀, 打算如果叩門不 ...

叩門的時候是不分地區, 任可一間都可以叩, 其實叩門叩番自行派位及統一的學校是如正常的, 可以給學校知道誠意, 可以給學生INTERVIEW 的 機會

好似直資學校一早就要報名及INTERVIEW, 如果 CONFIRM 讀直資是絕不可以抽籤, 有D有直屬私小, 如果CONFIRM讀回自己的私小, 都不可以抽籤, 我無報過直資, 所以不太清楚直資報名的情況, 一心想抽籤, 但是有考定私學做低, 即是叩門不成, 都可以有間較好的私學校讀. 不過抽籤後我都有去一D直資學校問仲收不收生, INTERVIEW 後都收

TTMA

原文章由 mmak 於 08-4-1 22:53 發表
ttma,

請問

我 1st choice 津校
2nd choice 直資

聴講要 自行&統一派位 都是填那間津校, 先可去叩門, 對嗎 ??...

直資學校 如果佢收我小朋友, 我又唔可抽津校, 咁我咪唔需要去報名, 咁無報過名無interview, 之後 ...

不要客氣, 努力!!!!

TTMA

原文章由 fyeung 於 08-4-2 13:33 發表
TTMA,

多謝你架資料!我以為只可以叩自行派位及統一派位選擇個間,原來可以一時間叩幾間,咁可以重新部署下啦!

貢獻勳章

咁我想請問一下,因為小兒已有私校錄取(已交留位費),如果在統一派位當日,有一間更好的津小收我個仔,就緊係仲好啦;但如果統一派位結果唔滿意,我係唔係唔需要去註冊,因為已有私小打底。

Thank you !!!

如派位結果唔滿意,而自己一定唔讀該津小or政府小學,咁可以唔去註冊..............但一定要保存好註冊証,到叩門成功,就要出示註冊証給該叩門成功的小學!

原文章由 joemyt 於 08-4-4 02:50 發表
咁我想請問一下,因為小兒已有私校錄取(已交留位費),如果在統一派位當日,有一間更好的津小收我個仔,就緊係仲好啦;但如果統一派位結果唔滿意,我係唔係唔需要去註冊,因為已有私小打底。

Thank you !!! ...
‹ 上一主題|下一主題