用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍華仁面試 - 有往年經驗交流嗎???
go

九龍華仁面試 - 有往年經驗交流嗎???

有往年經驗或面試內容交流嗎??

請問你是否已收到面試通知書呢?

是的, 四月十二日面試

簡單的英語對答, 給考生一幅圖像,要求考生描述.

原文章由 saiyeest 於 08-3-25 21:55 發表
是的, 四月十二日面試

多謝你的資料。

原文章由 Saha 於 08-3-26 11:11 發表
簡單的英語對答, 給考生一幅圖像,要求考生描述.

有冇人知九龍華仁面試專班有用嗎?

原文章由 saiyeest 於 08-3-25 21:55 發表
是的, 四月十二日面試

恭喜晒!!!Good Luck to all BK's parents and kids!!!

請問你地囝囝教第幾? 所以有得 in 呀.

Sorry 打錯字  請問你地囝囝考第幾? 所以有得 in 呀.

請問你是否收到信話無得 in ???

係呀, 10名內,操行A 都無.
所以我想知有得見果d係咪頭3名呀.

仔仔對面試好緊張,佢話好驚,又無讀面試班, 我想好難考到。都唔知點算。

知否有多少人考???

saiyeest

仔仔對面試好緊張,佢話好驚,又無讀面試班, 我想好難考到。都唔知點算。
我好想知你個仔仔除左成績好, 係咪重有其他技能呢?

轉貼 太陽報
情緒智商突圍 嘉豪攻入華仁
「我矮但我很聰明」

【本報訊】學校除了會評估接受升中入學面試學生的學術知識外,更會利用一些極刁鑽,甚至令人難堪的題目,試探學生的個人品質。現時在九龍華仁書院就讀中一的黃嘉豪,去年便憑過人的情緒智商,大方回答了「Why are you so short?」(為何你那麼矮?)這一條令人難堪的問題,獲得校方取錄。
保持笑容 大方回答
身形較同齡學童矮小的嘉豪坦言,自小經常被人取笑,想不到連老師也會問到令人尷尬的問題,故他當時亦曾感到不快。不過,他竟然能夠抑壓個人的情緒,想起平日母親導他在答問時要保持笑容,即使被問及短處,亦要向別人證明自己有其他優點彌補不足,他方能大方地回答:「This is because of my family gene, I am short but I am smart.」(這是因為家族遺傳,我矮但我很聰明。)
黃媽媽表示,嘉豪自小參加各類活動,訓練其口才及應變能力,又會提醒兒子要控制個人情緒,想不到這樣育,在入學面試中能夠大派用場。

明天(12/4)面試,祝各位面試成功!Good Luck!

有沒有家長可以分享一些今天九龍華仁書院面試情況呢

我睇完minicat轉貼:九龍華仁書院舊生網誌後,更增我對入九龍華仁的祈盼。小兒DBS,英華全部有Second In ,但九龍華仁卻說所有人都無Second In !

大家有否聽聞九龍華仁是否無Second In ?
12/4見完第一次無哂影,急死為人父母者!
1)未知有多少人考?多少人有得面試?
2)是否人人有得見?
3)有無暗示收定唔收?

謝!

回覆 #1 arnaudchan 的文章

我未聽過有Second In, 應該要7月8日先知!