用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 而家係未好多人資優? 有冇D check左唔係架? ...
go

而家係未好多人資優? 有冇D check左唔係架?

想知多d,好多問題,請mami們比d意見,

而家係未好多人資優? 有冇D check左唔係架?

體能智力測驗中心用韋氏check 係未只會講個range, 而唔講咁detail? 見d mami 話分開幾個分,點解呢個中心冇? 而呢個中心係未會比出面私家做評高咗呢?

一般學校係未有校本課程支援?係做d咩?

係未大部份資優都係有情緒or 其它問題?
以你們經驗所知學校會點處理?

謝謝。

希望有MAMI 可以答到我呢一D問題.
唔該!

我意見:

而家係未好多人資優?
係,因為多咗人check

有冇D check左唔係架?
當然有!

體能智力測驗中心用韋氏check 係未只會講個range, 而唔講咁detail? 見d mami 話分開幾個分,點解呢個中心冇? 而呢個中心係未會比出面私家做評高咗呢?
唔清楚

一般學校係未有校本課程支援?係做d咩?
有d學校有,多數係課後參加拔尖課程或跳科跳級等

係未大部份資優都係有情緒or 其它問題?
未必,因為大部份發現有其他問題而去check iq,所以其他人有此想法.

以你們經驗所知學校會點處理?
只知傳統學校唔會點理,最緊要唔好擾亂課室秩序

GC134,
多謝你的回覆.

只知傳統學校唔會點理,最緊要唔好擾亂課室秩序.....< 我好擔心呢樣點.

原文章由 2fungs 於 08-3-22 12:43 發表
GC134,
多謝你的回覆.

只知傳統學校唔會點理,最緊要唔好擾亂課室秩序.....< 我好擔心呢樣點.

所以選小一非常頭痛

其實現在D小朋友好聰明,因為佢地接觸的事物多左,父母又放好多資源响小朋友身上,比佢地學好多野,但好多父母就覺得自己個仔女聰明小小就話佢係資優,講真,真係咁多資優咩,希望各位父母唔好比咁大壓力小朋友,比佢地開開心心成長啦!

我認識很多家長的小朋友也是資優!

我認識很多家長的小朋友也是資優!在五個家長當中,其中四個小朋友經韋氏測試定為資優,而且分數亦高於140,但他們當中沒有一個覺得他們的小朋友有甚麼優於常人的表演,當然不能否定其中有些是音樂和美術比較好。但我女兒也評為資優(同時也有學障),但中,英,數不合格,資優又有何用,音樂和美術亦不見突出,我也對韋氏的測試有質疑,是否以往的標準不再適用於現在呢?

原文章由 小貓媽媽 於 08-4-18 15:48 發表
我認識很多家長的小朋友也是資優!在五個家長當中,其中四個小朋友經韋氏測試定為資優,而且分數亦高於140,但他們當中沒有一個覺得他們的小朋友有甚麼優於常人的表演,當然不能否定其中有些是音樂和美術比較好。但我女兒也評 ...

我猜是,除了這些智能測驗只測某部分的智能外,裏頭的內容,很多都是可以經學習而來的。

單是數學果部分,你細細個訓練比佢去學心算,你都可以取高分。
常識都係,而加連育嬰院都會教常識;資訊發達,坊間一堆各項智能提升課程...還有看各式各樣的視訊知識等。

詞彙方面,而加未識學行就認字,仲有人好似唔係係咪一歲就有錢到請言語治療黎教小朋友學講野,方死執輸,識好多字唔出奇;

你睇下係咪大部分check到智能高的都唔係好窮人的黎?

我想,如果小朋友在學校功課不理想,但在學校以外的求知慾卻很強,在他自己的興趣上有強烈的學習動機,即係,佢唔係為取好成績、為得到獎項或禮物而努力,而係佢本身內在就有一股強烈的學習動機,係為愛學習而學習,咁樣,佢亦有可能係資優,不過唔係積優罷了。

我的天才噩夢一書,道出辨認資優的其中一個最重要特點係﹕敏感度。你看到他們 "資優或天才" ,總就是覺得他們和其它人不太一樣。他們的思考模式,和一般人是不太一樣的。

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1352972&extra=page%3D1

總之唔同一般小朋友....都會大d機會係....hehe,我成日同我個女講,其他人唔會同你一樣諗野架.......(佢成日投訴人地),你唔好用你諗野既方式黎諗佢地諗既野啦

原文章由 叮鈴 於 08-4-21 11:33 發表

我猜是,除了這些智能測驗只測某部分的智能外,裏頭的內容,很多都是可以經學習而來的。

單是數學果部分,你細細個訓練比佢去學心算,你都可以取高分。
常識都係,而加連育嬰院都會教常識;資訊發達,坊間一堆各項智能提升課程... ...

原文章由 小貓媽媽 於 08-4-18 15:48 發表
我認識很多家長的小朋友也是資優!在五個家長當中,其中四個小朋友經韋氏測試定為資優,而且分數亦高於140,但他們當中沒有一個覺得他們的小朋友有甚麼優於常人的表演,當然不能否定其中有些是音樂和美術比較好。但我女兒也評 ...

資優並不代表學術叻,其他活動都未必叻,可能係佢地諗野方面靈活,到第時上到中學要變通就睇得到分別

deleted

[ 本文章最後由 叮鈴 於 08-4-22 07:01 編輯 ]

原文章由 Sindy 於 08-4-21 14:52 發表
總之唔同一般小朋友....都會大d機會係....hehe,我成日同我個女講,其他人唔會同你一樣諗野架.......(佢成日投訴人地),你唔好用你諗野既方式黎諗佢地諗既野啦

...

資優小朋友通常自小便表現出超常的好奇心,另外愛看書如命,行街上廁所食飯小息都書不離手. 還有他們的思想比較複雜,問題多多.

資優其實是一種天賦,是聰明以外的另一個境界,不是催谷得來的假象,高的IQ分數也不是將來行走江湖的通行證,我希望為她舖排一個快樂積極的人生,提供條件讓她實現自我.這是我的終極任務,他日撒手塵寰都了無遺憾.

原文章由 colourful 於 08-4-23 01:18 發表

資優小朋友通常自小便表現出超常的好奇心,另外愛看書如命,行街上廁所食飯小息都書不離手. 還有他們的思想比較複雜,問題多多.

資優其實是一種天賦,是聰明以外的另一個境界,不是催谷得來的假象,高的IQ分數也不是將 ...

我個女以前就書不離手,但而家多左吸引野,都少睇書囉.....不過都仲係好'好奇'囉.....佢都少問問題,但就成日自己搵答案,同埋細佬搞到屋企唔似屋企咁.......上午返左學,我執好屋,下午一見佢地縱影,就打回原形............ 唉

資优會吾會好易shot

資优會吾會好易shot, 我个女同一日睇6本書, 2-3日睇完, 我問佢点解要甘睇書, 佢話甘樣可以一次過將6本書混合, 由佢再寫一本書, 又成日無時停 例如在家跳 Ballet, singing, play piano, 有時仲話太多野唸, control 吾到自己訓吾到, 今年十崴, 我好担心佢越大越多嘢唸, shot 咗

原文章由 NLai 於 08-4-24 18:07 發表
資优會吾會好易shot, 我个女同一日睇6本書, 2-3日睇完, 我問佢点解要甘睇書, 佢話甘樣可以一次過將6本書混合, 由佢再寫一本書, 又成日無時停 例如在家跳 Ballet, singing, play piano, 有時仲話太多野唸, control 吾 ...

資優細路啲阿媽會更易Short....:;pppp:

癲婆變抑鬱,抑鬱變癲婆

超級版主 醒目開學勳章

又唔使咁悲觀ge!
早幾年我都好激氣,個仔真係一言九頂,多多歪理,真係唔夠佢
o黎,幸好大o下大o下就越來越識諗,生性好多!!!

原文章由 叮鈴 於 08-4-24 22:53 發表

資優細路啲阿媽會更易Short....:;pppp:

癲婆變抑鬱,抑鬱變癲婆
唵嘛呢叭咪吽
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

原文章由 叮鈴 於 08-4-24 22:53 發表

資優細路啲阿媽會更易Short....

完全同意

原文章由 wong2323 於 08-4-24 23:07 發表
又唔使咁悲觀ge!
早幾年我都好激氣,個仔真係一言九頂,多多歪理,真係唔夠佢
o黎,幸好大o下大o下就越來越識諗,生性好多!!!

咁幾大先黎生性呀,我個女十歲啦,我等到頸都長啦

超級版主 醒目開學勳章

資優兒比平常人早熟,10歲正是反叛年齡,你可能仲要等多幾年了!!!不過,可能女孩會比男孩更早識諗~生性!!!
原文章由 Sindy 於 08-4-25 09:12 發表

咁幾大先黎生性呀,我個女十歲啦,我等到頸都長啦
唵嘛呢叭咪吽
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

醒目開學勳章

wong2323

小兒有齊資優的特質 (缺點);愛發問 (無論是否適當時候),坐不定,攪這攪那,手不停、口不停,喜歡挑戰長輩。對自己喜歡的事情,就十分 “勤力”。不愛遵守規則,討厭依規劃做事。我只知他十分有 “創意”。
他卻沒有資優的優點,點算好。
他中、英文都不合格,又不愛看書,(除了他的火車書外),課本更加不會看,考試更不會溫習。
小兒今年8歲,他3歲開始已踏入反叛年齡,我要等到可時呀
幾時他才識諗,幾時先生性呀。