用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有關完成中五後的前途?
go

有關完成中五後的前途? [複製鏈接]

當完成中五課程後,因成績非常不理想,但好想讀書,可否出外國讀一些課程二三年例如:去澳洲,紐西蘭等地去讀酒店管理或其他,但中學成績不好,他們收不收,要考些什麼入學試或是否需要看F.5成績表,請給予意見及分析.
1.是否會收在港不合格的學生,報讀他們的進修課程二至三年,接著可否繼績升讀當地的大學課程
2.學費需要多少?
3.用什麼方法報考進修課程
請多多幫忙
   0    0    0    0

回覆 #1 bobokoi 的文章

如果想海外升讀大學, 就要附合國際英語水平測試(IELTS)中考取6分以上, 而呢個 (IELTS) 是由劍橋大學 ESOL 考試局 (Cambridge ESOL). 英國文化恊會和澳洲IDP合辦的.   IELTS符合國際最高水平語文評核試標準,測試範圍包括:聆聽, 閱讀理解, 寫作及會話4種語文運用能力技巧.

如你想知道多些關於( IELTS ), 可以PM我

原文章由 sammidior 於 08-3-21 18:11 發表
如果想海外升讀大學, 就要附合國際英語水平測試(IELTS)中考取6分以上, 而呢個 (IELTS) 是由劍橋大學 ESOL 考試局 (Cambridge ESOL). 英國文化恊會和澳洲IDP合辦的.   IELTS符合國際最高水平語文評核試標準,測試範圍 ...

好多謝你的回答,但我只是想幫兒子尋找不是上大學的課程,而是首先讀一些如酒店管理等等課程,我認為他沒有資格上大學,因此想問可否讀一些職業先修課程在外國,因成績未如理想,thanks!

要入你所指定嘅職業先修課程都要pass IELTS 呢..

原文章由 bobokoi 於 08-3-22 06:48 AM 發表

好多謝你的回答,但我只是想幫兒子尋找不是上大學的課程,而是首先讀一些如酒店管理等等課程,我認為他沒有資格上大學,因此想問可否讀一些職業先修課程在外國,因成績未如理想,thanks! ...

回覆 #3 bobokoi 的文章

如果你的小朋友PASS了IELTS的考試, 小朋友的選擇智較多, 請問你的小朋友幾歲?
:wave: :wave: :wave: :wave:

他不算小了,今年讀中二了,

原文章由 caren_mama 於 08-3-25 00:30 發表
如果你的小朋友PASS了IELTS的考試, 小朋友的選擇智較多, 請問你的小朋友幾歲?

距 今 年 中 二 ?
但 你 又 話 距 中 五 成 績 吾 理 想 ?

其 實 我 覺 得 如 果 你 系 憂 慮 距 中 五 之 後 既 出 路﹐  你 會 吾 會 系 太 早 "睇 死" 距 ?
距 離 中 五 仲 有 一 段 時 間﹐ 你 可 以 比 多 D 時 間 落 去﹐  比 如 距 有 吾 明﹐  請 補 習 老 師﹐  參 加 多 D 課 程 之 類。 甘 早 就 好 似 講 到 距 都 系 讀 吾 成 大 學 架 喇﹐  我 覺 得 好 打 擊 小 朋 友 既 信 心 窩 。

大豬老婆:你有所不知,因為他實在太懶惰及太懶散,我起初都好有信心對佢,點知(月)來(月)差,校內有十幾科目,他可以只有兩三科合格,就通通都肥佬,但竟然都不怕,只是口說怕留班,但無實際行動,我一向都有請補習老師,已是單對單,連補習老師只幫他補習也不需幫其他學生已足夠補習老師的經費,可想言之他每天用多少時間去補,但都不能幫他,我對他真的心灰意冷,不是我睇死佢,而是他都沒有行動給我信心,我真的很迷茫

原文章由 大豬既老婆 於 08-3-26 01:40 發表
距 今 年 中 二 ?
但 你 又 話 距 中 五 成 績 吾 理 想 ?

其 實 我 覺 得 如 果 你 系 憂 慮 距 中 五 之 後 既 出 路﹐  你 會 吾 會 系 太 早 "睇 死" 距 ?
距 離 中 五 仲 有 一 段 時 間﹐ 你 可 以 比 多 D 時 間 ...

bobokoi~其實我都係好懶~~不過好彩冇留過班..... 不過我家姐有個朋友O既亞妹都係 之後去O左外國咪又係升到大學~~仲畢業埋TIM LA~~ 我都係每次學期頭就好有希望,把握咁...之後有少少辛苦就頂唔順~~ 不過我都打算7月返CANADA讀~~ 因為多活動都好過日日對住d書MA HAHA~~

原文章由 bobokoi 於 08-3-26 10:03 發表
大豬老婆:你有所不知,因為他實在太懶惰及太懶散,我起初都好有信心對佢,點知(月)來(月)差,校內有十幾科目,他可以只有兩三科合格,就通通都肥佬,但竟然都不怕,只是口說怕留班,但無實際行動,我一向都有請補習老師,已是單 ...

甘 窩﹐  但 我 覺 得 如 果 你 系 送 距 去 國 外﹐  如 果 距 到 時 候 都 系 甘 懶 散 既﹐  其 實 真 系 曬 錢 晒 時 間﹐  因 為 如 果 一 個 人 出 國﹐  要 求 既 自 律 性 要 更 加 強。 比 如 現 在 有 阿 媽 日 日 "gup" 住 距﹐  又 有 補 習 老 師﹐  但 出 國 之 後﹐  就 無 皇 管。 所 以 如 果 到 中 五 情 況 都 無 改 善﹐  似 乎 留 系 香 港 讀 仲 好。

我 自 己 都 接 "祝" 好 多 學 生 ﹐  特 別 系 男 仔 有 D 懶 起 上 黎 真 系 特 別  難 搞。 我 有 學 生 我 叫 距 拿 起 支 筆 距 都 誓 願 甘﹐  搞 成 5 分 鐘 先 拿 起 支 筆(我 心 裡 面 話 如 果 系 我 個 仔﹐  我 就 無 命)。 但 我 又 見 過 D 學 生﹐  本 來 真 系 好 懶﹐  但 越 大 越  就 可 能 覺 得 甘 樣 真 系 吾 掂  會 勤 力 左﹐  特 別 系 男 仔 真 系 遲 熟 D。
其 實 會 吾 會 系 個 補 習 老 師 吾 系 甘 適 合 距? 照 計 一 日 補 甘 多 習﹐  就 算 自 己 吾 溫 習﹐  點 都 有 D 野 可 以 塞 到 落 個 腦 度 架 窩﹐ 有 無 同 個 補 習 老 師 研 究 下?

[ 本文章最後由 大豬既老婆 於 08-3-27 00:20 編輯 ]

大豬老婆:您好!真的好多謝你回答我,還教我這麼多提議,真的真的很感激你,雖然你沒有什麼實際行動幫到,但你的奉勸很好,如果他懶散,去到國外更加無皇管,我就從你的說話真的要考慮清楚!!!!
補習老師是中大二生,工商管理,我覺得他是沒有問題,只是比較善良,不會發惡,好多時,他叫仔仔寫低d重點,仔仔不理會,在上學期尾我見他的成績無起色,便有兩個月不叫補習老師來,到現在因考試即將來臨,我便跟仔仔約法三章,我依家再叫補習老師來,但如果仍然考得不好,我就不再給予仔仔機會,決絕不再請補習老師!
而另外在補習老師方面,我必定要老師order仔仔溫完的課本,必須要將問題默寫答案在白紙上,補習時要家長在廳內監視仔仔的情況,不可蝦老師或不聽從老師的order.老師會報,仔仔現在好似無咁發夢!希望真的會變好.
大豬老婆:好想你再給我多些意見好嗎?如你不介意可否直接send
e-mail給我詳談!!!!因我好想找學校社工但他們不覆我電話,唉真煩! [email protected]  thx!
原文章由 大豬既老婆 於 08-3-27 00:17 發表

甘 窩﹐  但 我 覺 得 如 果 你 系 送 距 去 國 外﹐  如 果 距 到 時 候 都 系 甘 懶 散 既﹐  其 實 真 系 曬 錢 晒 時 間﹐  因 為 如 果 一 個 人 出 國﹐  要 求 既 自 律 性 要 更 加 強。 比 如 現 在 有 阿 媽 日 日 ...

已 email 你 喇 。
‹ 上一主題|下一主題