用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York, SC 如何決擇
go

York, SC 如何決擇 [複製鏈接]

請各位俾d意見, 兩間邊一間好呢? 我希望小朋友嘅英文同普通話可以學好d, 因我同我先生係完全唔識講架, 同埋第日讀小一, 會邊間收 呢兩間幼稚園出來的學生呢?
   0    0    0    0

原文章由 edithwfy 於 08-3-19 16:38 發表
請各位俾d意見, 兩間邊一間好呢? 我希望小朋友嘅英文同普通話可以學好d, 因我同我先生係完全唔識講架, 同埋第日讀小一, 會邊間收 呢兩間幼稚園出來的學生呢? ...

有邊間小學收好難講...不如你講下有咩心儀目標, 咁條路就會清楚好多.
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
----------------------------------------
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32
----------------------------------------

原文章由 no32 於 08-3-19 16:46 發表

有邊間小學收好難講...不如你講下有咩心儀目標, 咁條路就會清楚好多.

心儀的小學有喇沙, 男拔同St. joseph's

原文章由 edithwfy 於 08-3-19 17:29 發表

心儀的小學有喇沙, 男拔同St. joseph's

喇沙小學
津貼, 你要check返自已係甲部有幾多分,如果得20分好"蚊", 因為太多人爭, 最好有25分. 如果甲部 fail 咁係乙部最好住係第 41校網內.

拔萃男書院附屬小學
直資, 姐係要考入, 參考過以前d家長話, 入到既學生唔一定係名校幼稚園畢業, 亦都有屋村幼稚園既學生入到.所以冇話要讀邊幼稚園先會入到. 聽聞要係面試度表現出色, 時事, 英文, 表達能力, 考生同家長既關係...etc..好似話都會睇埋K2成績. ( 因為我冇留意男校,所以唔清楚, 你可以去小一選校度問下d前輩. )

聖若瑟小學
又係津貼, 情況同喇沙一樣, 不過校網係12.
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32

原文章由 no32 於 08-3-19 17:52 發表

喇沙小學
津貼, 你要check返自已係甲部有幾多分,如果得20分好"蚊", 因為太多人爭, 最好有25分. 如果甲部 fail 咁係乙部最好住係第 41校網內.

拔萃男書院附屬小學
直資, 姐係要考入, 參考過以前d家長話, 入到既學 ...

no32 好多謝你的資料, 謝謝!

I'm one of the user of York but I really not recommend this school.  Choose SC, it's better.

原文章由 yorkmami 於 08-3-20 17:56 發表
I'm one of the user of York but I really not recommend this school.  Choose SC, it's better.

yorkmami

點解唔會考慮York,  而選擇 SC, 可以話我知嗎?

SC!英文程度較高!
YORK在KOWLOON TONG
來說只是很普通的KINDER而已。

因為我哋經歷咗一啲好唔公平既事,當中反映咗有些老師、校方處理得唔好,為咗平息一個同學引發既問題而做咗一個對大部份同學都唔公平既決定,本來我哋都蒙在鼓裡,好彩有個家長知道咗件事同我哋講咋。

原文章由 edithwfy 於 08-3-22 13:26 發表

yorkmami

點解唔會考慮York,  而選擇 SC, 可以話我知嗎?

原文章由 yaulinda 於 08-3-22 13:34 發表
SC!英文程度較高!
YORK在KOWLOON TONG
來說只是很普通的KINDER而已。

如果我係妳,我會選擇sc.因為兩間比較,sc口碑好d,雖然兩間都係非牟利,在九龍塘sc,kv最出名,否則妳都唔會報啦.

Can you share with us what's that matter, please?

原文章由 yorkmami 於 08-3-22 14:23 發表
因為我哋經歷咗一啲好唔公平既事,當中反映咗有些老師、校方處理得唔好,為咗平息一個同學引發既問題而做咗一個對大部份同學都唔公平既決定,本來我哋都蒙在鼓裡,好彩有個家長知道咗件事同我哋講咋。

...

check pm

原文章由 1429 於 08-3-24 16:09 發表
Can you share with us what's that matter, please?

Re: York

Yorkmami,

I'm considering to register in York. Could u pls tell me what happened?

原文章由 yorkmami 於 08-3-22 14:23 發表

...

yorkmami

可否告知發生何事, 因我唔想選錯學校

我都諗緊 , 可否告知?  Many Thanks.

...

dear York mami,

pls also PM to me.

tks.

jljf, edithwfy, Aurea, Littlepa,

check pm.

Dear York Mami,
can u pm me, too? am considering this kinder for my daughter next year.
many thanks!

請問SC即係邊間呀??

dear York mami,

pls also PM to me.

tks.
‹ 上一主題|下一主題