用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教英華小學的家長
go

想請教英華小學的家長

想請教英華小學的家長

想請教你們的小朋友是讀邊問幼稚園,才有機會升上這間小學呢????
thanks
敬畏耶和華是智慧的開端,認識至聖者便是聰明
我家有2個珞豬豬,晉珞&珞怡

Re: 想請教英華小學的家長

哈哈..bb豬∼∼又響呢度俾我撞見你啦..

你呢條問題唔駛英華小學家長都答到你架,我都識,因為:

依家嘅小學派位同以前唔同喇..以前就話讀邊間幼稚園會有優勢,因為校長有10分嘛..呢樣嘢最近已經取消咗..so依家派小學只會係:

(1) 第一輪學校自行收生,學額只係佔整體學額好少數,仲係要計分先得, e.g. 父母係舊生有10分,有阿哥家姐讀緊又有20分之類..咁若你乜都唔係,呢round就多數凍過水

(2) 第一輪若揾唔到學校,就要等second round阿公搞珠仔,搞珠仔係按地區而派,老實講,呢round真係純粹運氣多d,好似買六合彩咁.

英華係津貼學校,所以就要跟阿公嘅遊戲規則囉..除非你報私校喇..咁佢地就會有100%自行收生權,咁就可能有preference to 某d幼稚園,so 你依家明讀點解邊間都同升唔升到英華冇乜大分別喇∼∼∼   

我都好留意英華架..我仲日日響間屋度望住佢添..不過.. 唉..我成世冇抽獎命,都係唔到我好恨架喇..   

彥彥媽咪
我好似同妳傾過計...因為我2個仔都有彥字~~~"信彥"同"庭彥"呀    
我大仔都入左英華小學呀....我都希望妳成功啦!     

Easy 媽咪:

希望承你貴言喇... 你仔仔真叻,可以去到英華小學,你係咪住附近架?

我屋企呢頭有好多學校架,對住有荔天,隔離又有深官小,前面就起緊祟真國際,佢隔離又有德貞,不過我都係只鍾意英華,可能我兩個都係仔,所以特別留意佢啦,加上又近,行路10mins就到架喇!

雖然依家我仔仔嘅幼稚園有得直升小學,但我都想響第日第一round自行收生時試吓揀英華搏吓(不過我睇多數唔得..我地係得個人人都有嘅15分),如果得就去,唔得就疊埋心水一於直升算,因為我地若要直升就唔可以去搞珠架..我唔想亦唔敢搏∼∼   

彥彥媽咪,
乜我地前起緊祟真國際咩???
係近邊邊架???
係呀,都仲未多謝你d資料潻

BB豬:

係呀..咪就係響深盛路深旺路個邊囉..即係”碧海藍天”對出個邊呀..隔離係”潤發貨倉”,都近近地英華架..因為我屋企係向海個邊,所以就望得到啦..依家已經平咗頂架喇..都七七八八..唔知嚟緊個學年用唔用得呢?

BB豬 寫道:
彥彥媽咪,
乜我地前起緊祟真國際咩???
係近邊邊架???
係呀,都仲未多謝你d資料潻

彥彥媽咪,
嘩~你屋企望到海架,好正喎!!!
我只係望到美孚喳!!!

BB豬:

彥彥媽咪講得好啱,因為英華係津貼小學,所以以現時黎講,讀邊間幼稚園都影響唔到,但現行小一入學基制,係今年會檢討,跟住係2005年,會推出長期小一入學基制,依家好多傳言,話會取消宗教分、父或母為該小學之畢業生之分數,而又加番校長酌情分數,總之,謠傳滿天,唔知係點,不過,肯定就俾教署玩到似隻陀螺咁啦!

彥彥媽:

無論如何,真係可以博第一輪,雖然難但係幾時好運到,冇人知,反正又唔洗錢既,第一輪攪掂左,真係安枕無憂架。

SandyKL

係呀∼∼∼多謝你鼓勵 ..我會去試1st round(1st round自行派位可以唔駛俾我仔仔依家間學校知架,係咪呢?)若係我就一定會試囉..承你貴言,希望得喇∼∼ 之不過若1st round唔掂,咁我就去唔到中央派位咯..因為要直升依家間小學就唔搞得∼∼

SandyKL 寫道:
彥彥媽:

無論如何,真係可以博第一輪,雖然難但係幾時好運到,冇人知,反正又唔洗錢既,第一輪攪掂左,真係安枕無憂架。

彥彥媽:

岩呀,第一輪妳個仔讀緊間學校係唔知架,祝成功!