用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 新校舍進度
go

新校舍進度 [複製鏈接]

每次經過龍翔道時都會仰望校址,但好像未見建築物。請問各家長可會有新校舍消息,真的能如期落成嗎?看來有點危危乎!
   0    0    0    0

原文章由 kyliema2006 於 08-3-14 10:35 發表
每次經過龍翔道時都會仰望校址,但好像未見建築物。請問各家長可會有新校舍消息,真的能如期落成嗎?看來有點危危乎!

kyliema2006,

新校舍將於下週二進行奠基儀式,教育局長孫明揚將會列席,介時再留意報章報道吧。

原文章由 kkpapa 於 08-3-15 21:51 發表

kyliema2006,

新校舍將於下週二進行奠基儀式,教育局長孫明揚將會列席,介時再留意報章報道吧。

Dear kkpapa,

多謝報料!奠基即完成地基工程,不足一年半要興建校院,真的可以如期完成嗎?看看屆時如何報導。

原文章由 kyliema2006 於 08-3-16 21:44 發表

多謝報料!奠基即完成地基工程,不足一年半要興建校院,真的可以如期完成嗎?看看屆時如何報導。

上星期校長做左一次briefing,主要講奠基後會全力建校
就算泳池之類未起好,都要趕在20099月建好課室
如果唔係,到時又多五、六班小一
兩間臨時校舍實在無法容納
她說:「我死都唔惦!」

希望可以順利入伙啦!不過據天文台估計,今年會多風暴,就算多雨的天氣對建築都有一定影響,看來學校真的要加緊腳步,好好監管此項目了。

The ceremony shld be held on Mar/25, not today.

sounds quite good ar!!!

原文章由 kunggi201 於 08-3-17 11:32 發表

上星期校長做左一次briefing,主要講奠基後會全力建校
就算泳池之類未起好,都要趕在2009年9月建好課室
如果唔係,到時又多五、六班小一
兩間臨時校舍實在無法容納
她說:「我死都唔惦!」 ...

醒目開學勳章

我有朋友是有份參與此建築工程, 他指 2009 年9 月只是有機會做好課室部份, 其他是一定未能完成, 他們目標是趕緊做好課室部份,其他設施會接住趕工.
這是我其一考慮小囡今年入讀因素 ....

原文章由 waltermama 於 08-3-22 19:17 發表
sounds quite good ar!!!

最近有冇人去過地盤,可否告知其進度.
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/autobus.gif[/img][/quote]

仲係無乜睇頭,有排等喇。

星期五舉行關於新校舍的講座,等我去聽聽講乜東東先。

在龍翔道望上校舍,好像仍未見到建築物,請問各位會否知道新校舍進度如何呢?

開學那天我地兩老送左囡囡上校巴後無咩世藝,開車去視察左一轉,只可從遠望入去,暫時無見到有'棟'係樹既建築物,所見之處都係平地黎既!

原帖由 kyliema2006 於 08-9-10 12:19 發表
在龍翔道望上校舍,好像仍未見到建築物,請問各位會否知道新校舍進度如何呢?

有沒有知情人士可以報告一下. 謝謝.

原帖由 Lofty 於 08-9-25 11:13 發表
有沒有知情人士可以報告一下. 謝謝.

有家長話收到風(風從何處來?)說學校申請延期2所臨時校舍借用期.現在新校舍開始動工,還有不到一年的時間,內部裝修需時,做好後還要消防建築等政府部門驗收,可能真的來不及如期在新學年開始使用.

也有家長與學校的主任談過這個問題,那老師說學校的九龍與香港校舍使用率已屆飽和,來年不能再容納新學生,搬進新校舍是事在必成.

現在人言人殊,家長有憂慮是正常的,希望校方能回應家長對新校舍落成問題的擔憂,在家長日主動報告新校進度吧!
我要快樂每一天!

原帖由 chancherry925 於 08-9-26 10:22 發表

有家長話收到風(風從何處來?)說學校申請延期2所臨時校舍借用期.現在新校舍開始動工,還有不到一年的時間,內部裝修需時,做好後還要消防建築等政府部門驗收,可能真的來不及如期在新學年開始使用.

也有家長與學校的主 ...

Chancherry925,

year 6-8 家長會見到校舍進度照片,地下停車場及一樓已經建好,現正進行二樓的工程。

學校有信心能如期入伙嗎?

原帖由 kyliema2006 於 08-9-29 09:45 發表

學校有信心能如期入伙嗎?

呢個問題,今晚 (29/9) 家長會可以問下啦~~

we can't go tonight and apprepriate if more info can be disclosed here, many thanks.

ooops...the school didn't talk about the construction progress of the new campus last night....

聽聞Y6-Y8 parent night 有講喎?
‹ 上一主題|下一主題