用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 05-06年度直資及私立小學申請日期?
go

05-06年度直資及私立小學申請日期? [複製鏈接]

05-06年度直資及私立小學申請日期?

今年K2的媽咪,我

Re: 05-06年度直資及私立小學申請日期?

我都想知呀!囡囡今年k2

申請日期一般不會那麽早。根據去年經驗,有些直資會在8月左右,而大部分都會在9月初至中。

你可以留意星島日報或上來BK打探下!

General Speaking, you can call the primary school directly and ask them when will they recieve the application for 05-06 P1.

Now,  I think you should invest those primary schools you have interest on them first.

你可去以下教育處網址,搵你心水嘅學校網址,然後去睇吓學校有咩公佈.

http://embhsc.hkedcity.net/2003/primary/

tamannabel,

轉眼間煩完幼稚園,又要頭痛小一,老懂..又朝令夕改,年年不同,幼稚園個校長話:明年開始小學校長如太多人報讀有權選擇會面?想點呀?

Teresa, KK parent & ball pen,

多謝你們的資料提供,三位似乎是過來人,有無什麼見意可指教呢! 我住九龍區,Thank you very much!

bridie,

哈哈.... 我並不是過來人呀~~~ 我仔仔都係讀K2, 今年9月至搵小學呀~~

bridie,

我諗我都算係過來人,因為小女今年九月就會升上小一,而且係頭一輪抽獎,亦都慶幸被抽中,所以我都可以喺度講吓我嘅策略.

早在小女讀k1時,已經開始收集資料,同時經常上BK,開始鎖定目標,淨係就第一輪抽獎,去揀一間學校去報時,我都掙扎了好耐,因為本人是住在將軍澳的,最理想嘅就係可以在觀塘區內就讀,但如果我揀觀塘區的話,就只有五分,機會係微乎其微,到最後我都揀左穩陣啲,報左有十分嘅尖沙咀區嘅小學,咁就畀我一擊即中,所以我嘅宗告係要以穩陣為首要.

喺未公佈抽獎結果之前,我都有考定一些私校(我比較喜歡私校),我揀報考私校嘅策略係,要確保我小女有一間唔會太差嘅小學收,咁我就揀左一間band 2,一間band 2頭(以上兩間係用來作保險的),兩間band 1,同埋一間自己好鍾意,口碑唔差嘅小學來考,萬一中唔到獎,都不至於要去到啲band 3嘅學校丫,所以對考私校嘅宗告,就係切忌全報考band 1嘅學校,一定要報一兩間band 2嘅以作保險.

Hi, ballpen,
你好!小兒是今年讀K2,只是搬入將軍區2年,對選學校非常煩惱,可否指點一下:
1/心目中首選是油尖旺區的協和小學,但只得0分。
2/九龍灣圣若翰天主小學應該有10分,但對該學校沒有認識;
3/若選同區,將來升中校網較弱,你有同感嗎?
4/如何得知學校屬band1 or band2, 那裡可尋找得到?

你可否給我一些意見呢?

謝謝!

CheersBCD,

(1) 如果一分都無,我建議就唔好揀,唔好失左一個機會,但如果你真係好鍾意協和,而對其他學校無咩興趣,非入協和不可,咁你都可以入紙申請,雖然明知唔得,但入紙申請嘅目的係表示你嘅誠意,記住喺第二輪大抽獎時,甲部同乙部都要填協和為第一志願喎,等到最後第三階段去學校扣門時,你啲申請書就會大派用場了,但要知道唔係百分之一百架,都要好睇個校長嘅決定.

(2) 請問你有邊10分呢?這間學校我都唔太認識,你可另開topic問吓其他媽咪,或可到佢哋嘅網址睇吓:
http://www.kbsjb.edu.hk/

(3) 將軍澳區內好嘅中學,真係少之又少,到升中時真係爭崩頭,除非你想讀直資啦,據我所知,啟思喺2006年會喺將軍澳開辦直資英文中學,地址會喺清水灣半島附近.

(4) 點樣先可以知邊間學校係band 1或band 2?咁就要上多啲BK喇 ,其實無白紙黑字寫明學校係屬於咩banding的,我哋都係靠聽口碑,同埋睇吓間學校啲學生多數會派去咩banding嘅中學,來分辨嗰間學校係屬何banding,如果想知啲學生多數會派去邊啲中學,可直接問學校便可.

CheerBCD,

我想問下0分~協和?
另九龍彎聖若翰有10分?

係咪宗教分?0分是否不計首名子女和年齡滿5歲x月呀。

咁協和,中學入什

ballpen,

Thank you very much!

同一問題5分和10分係邊d呀!我估我係0分囉!

私校好似得好小咁,陪正、陪道、民生等都大部份收自己幼稚園學生,咁重有邊d呢!

直資又點睇呀!直資收

Ballpen,
Thank you for your advice.
Since I have One son and he is 5 years old, so he does not entitle to get any mark, right?

And my husband is the old boy from St John the Baptist Primary school 30years ago, so my son can get 10 marks.

At the moment, I am still consider whether Heep Woh as my first choice or not.

Regards.

Hi, Bridie,
協和上午校07年會搬住舊啟德机埸,聽說可能入九龍城,但未落實。

不過,到時都是如Ballpen所說靠"扣門"一關摶一摶,所以希望听取多一些見。

bridie,

計分辦法準則

當申請自行分配學位(乙)項類別的人數超出其學位數目時,校方須按照下列「計分辦法準則」甄選學生:

1. 父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)
2. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
3. 父/母為該小學的註冊校董 (20分)
4. 父/母或兄/姊為該小學的畢業生 (10分)
5. 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) (5 分)
(上述5項只可揀選一項)
6. 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 (5 分)
7. 父/母為該小學主辦社團的成員 (5 分)
(上述2項只可揀選一項)
8. 適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10 分)

上述任何所申報的關係須證明屬實,方能獲得有關的分數。

私校(男女):

1. 聖若瑟英文小學
St. Joseph's Anglo-Chinese Primary School
地址:九龍觀塘道57號

2. 九龍塘宣道小學
Alliance Primary School, Kowloon Tong
地址:九龍塘蘭開夏道2號

3. 啟思小學
Creative Primary School
地址:九龍九龍塘牛津道2號A

4. 牧愛小學上午校
Good Shepherd Primary School (A.M.)
地址:九龍土瓜灣馬頭圍道171號

5. 聖三一堂小學
Holy Trinity Primary School
地址:九龍富寧街57號

6. 九龍塘方方樂趣英文小學
K.L.T. Funful English Primary School
地址:九龍九龍塘金巴倫道1號

7. 九龍塘學校(小學部)
Kowloon Tong School (Primary Section)
地址:九龍九龍塘金巴倫道舒梨里2721地

8. 民生書院(小學部)
Munsang College (Primary Section)
地址:九龍九龍城東寶庭道8號

9. 香港培道小學
Pooi To Primary School
地址:九龍馬頭涌福祥街3號

10. 香港培正小學
Pui Ching Primary School
地址:九龍窩打老道80號

11. 聖若望英文書院(小學部)
St. Johannes College (Primary Section)
地址:九龍九龍塘窩打老道143號

12. 九龍聖德肋撒英文學校
St. Teresa's School, Kowloon
地址:九龍太子道258號

13. 約克英文小學暨幼稚園(九龍塘)
York English Primary School And Kindergarden (Kowloon Tong)
地址:九龍九龍塘金巴倫道49號

14. 啟基學校
Chan's Creative School
地址:九龍界限街71號新翼

15. 地利亞英文小學暨幼稚園
Delia English Primary School & Kindergarten
地址:九龍美孚新

CheersBCD,

在此提一提,就算喺九龍城區嘅小學度讀,將來都未必一定會入返九龍城區嘅中學架,如果成績未如理想,都有可能會被派去將軍澳啲band 3中學架,我有朋友就試過架喇,仲要係佢跟本都無揀過添,記住,到升中時,選擇學校嘅策略都很重要的.

我畀個網址你去睇吓啦:

http://embhsc.hkedcity.net/2003/secondary/

ballpen,

Thank you, Thank you, & Thank you!

以下是一個可連接香港私立及直資學校的網頁(但不知是否包括所有私立及直資).  對各位有心報讀私立或直資的家長查詢有關學校資料可能有用.

CLICK HERE

基督教臻美黃乾亨小學

2005 – 2006 年度小一入學申請,截止報名日期2004年6月30日,一年級將會開辦三班(已包括預留給臻美幼稚園的學位) 。

Tommy,

Thank you!臻美黃乾享咁早開始收生,其他直資會唔會都咁早呢?
‹ 上一主題|下一主題