用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 流感肆虐 你支持全港學校停課嗎?
go

流感肆虐 你支持全港學校停課嗎?

流感肆虐, 你支持全港學校(尤其是小學)停課嗎?

回覆 #1 cherrymummu 的文章

暫時不支持 ~
不過真係想老師及各家長認真同小朋友說打噴次 / 咳時不要向住別人, 有病要帶口罩 ~ 我見到很多同學仔好隨意咁咳 ( 向住人的 ), 真係驚呀女被傳染 ~

支持....... 小朋友同大人唔同....佢地好多時都無危險意識, 又其系呢啲唔表面既危險....
返小啲學無咩咁大不了....當然唔系個個小朋友唔返學就有人照顧, 可能有些家長有困難, 但真系要小心好啲...

暫時唔支持
        請問各位 邊度睇到間學校有幾多人請病假??多謝!

[ 本文章最後由 紅豆 於 08-3-12 15:16 編輯 ]

照我所知, 只有政府先有這些資料, 但政府不會公佈, 唉......

原文章由 紅豆 於 08-3-12 15:14 發表
暫時唔支持
        請問各位 邊度睇到間學校有幾多人請病假??多謝!

我都覺得暫時唔須要,好多學校都就放複活節假.我叫兩個小朋友帶口罩返學校同勤洗手.

I support!!! However, I think the gov't will not agree.

支持 支持  ,我屋企仲有個細嘅,真係好危險!!我送亚女返學,(可入內)見到D小朋友傾計傾到個頭貼埋晒,佢地真係冇sence..

我支持,因為我小朋友舊年中了甲型流感入院,睇到個仔病到辛苦樣心到痛。個病唔停發燒,一時退一時燒,試過燒到40℃真好辛苦。所以大家媽咪真的小心,小朋友要加倍小心,我地媽咪都要小心。

終於停課了, 不過, 公佈是在晚上10時,
不知今日有多少家長矇查查唔知道... ...

醒目開學勳章

支持、支持

支持

基本上係支持, 但係佢太急呀! emb應該昨晚send email比全港學校, 返到今日. 等佢地可以prepare 假期功課.....

終於宣佈停課, 不過, 仍然係太急, 晚上10時, 唉, 真是過猶不及......

支持...  而家 d 細菌病毒會變種, 殺人於無形, 避免再一次 沙士類型事件發生, 停課應該的, 健康比任何更重要

原文章由 cherrymummu 於 08-3-12 12:57 發表
流感肆虐, 你支持全港學校(尤其是小學)停課嗎?

醒目開學勳章

support

支持 ! 

原文章由 christf 於 08-3-13 12:24 發表
**停課應該的, 健康比任何更重要**