用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升咗band 1英中,但讀得好辛苦,好唔好轉校? ...
樓主: xx
go

升咗band 1英中,但讀得好辛苦,好唔好轉校? [複製鏈接]

原帖由 bb熊 於 08-12-8 13:06 發表
我個仔都係英中一,讀得好辛苦呀﹗特別係數學,我又唔識英文,幫唔到佢﹗佢本黎數學好好架﹗E家成日唔合格,都唔知點算,好煩﹗

如果小學數學好,很快會追回的,小兒有個小學同學,數學非常好,又有興趣,個個都知他勁。但中一時竟然入了數學補底班,主要是因為英文不好,不明白題目,但讀下讀下就習慣,不但在公開賽取得佳績,中二更入了數學拔尖班。小兒中文也一向很好,第一次考試竟然肥了,但最後一次考試全班最高分。慢慢來吧,補下英文會有用的。

原帖由 xx 於 08-3-7 21:39 發表
有無人可分享吓

咁辛苦才入到英中,不要那麼快放棄,鼓勵他看多些英文書,很有用的,另外,有沒有補習?

我係過來人好明白, 其實家長為小朋友揀合適既學校真係好重要, 好多人(包括我)都係一味揀band1英中入, 完全冇理會自己仔女既取向係點.
以我既經驗分享, 揀學校要睇埋小朋友既性格,假如小朋友係好有自信同鬥心既(即係唔衰得),就會遇強越強, 同其他同學一齊成長, 反之小朋友係比較隨和,冇咁大自信心既,去到banding高既學校會有反效果(我囝囝就係好例子), 倒不如去一的band2學校更能增強自信, 成績就會更好

我見個仔數學一唔得就叫佢去補習社補數學,阿sir 話佢的理解力唔錯,一講就明,只係睇唔明題目,要俾d時間,但都唔知要等到幾時,昨日考完數學又有一題唔够時間做,真係好心急﹗

可否告知是那間英中呢?

原帖由 bb熊 於 08-12-10 11:14 發表
我見個仔數學一唔得就叫佢去補習社補數學,阿sir 話佢的理解力唔錯,一講就明,只係睇唔明題目,要俾d時間,但都唔知要等到幾時,昨日考完數學又有一題唔够時間做,真係好心急﹗ ...

原帖由 bb熊 於 08-12-10 11:14 發表
我見個仔數學一唔得就叫佢去補習社補數學,阿sir 話佢的理解力唔錯,一講就明,只係睇唔明題目,要俾d時間,但都唔知要等到幾時,昨日考完數學又有一題唔够時間做,真係好心急﹗ ...

就正如我所說,你仔仔的情況就如小兒同學一樣,祇是英文問題,做數理解力最重要,看及做多些英文數,慢慢會習慣的。但讀英中,英文很重要的,所以要加強英文訓練,鼓勵他看多些英文書,最初可以選些不太深的,例如black cat 系列 level 1 或 level 2的,先培養他的興趣。

給多些時間吧,你兒子的問題,很多中一生也有的,不要那麼快灰心。若現在轉校,祇能轉去band2學校,即使他讀得輕鬆又怎樣呢?要考慮到升中四及大學,若英文不好,怎能讀下去?

我相信不少中小上英中的學生都會或多或少有呢D問題,始終唔同小學甘。我分享下我的情況睇下幫幫你...

我個女都係今年升左上英中,第一次MATHS TEST fail,回家自己喊到.....--"之後佢叫我同佢一齊去買d exercise做下,又叫家姐教下,而家都叫keep住合格(70-80分),這樣我也接受了。始終無可能好似小學甘時時拎90分100分了....

英文方面,我要佢去補習。一星期2小時,堂堂都要做功課同默書,係好辛苦。而家一個星期我最怕就係佢補習前一日 ,但真係有d用的。起碼考英文前當已經溫左書,大家可以早d訓....

而家佢有時都要成12點先可以訓,但六點幾又要起身。唯有星期六日俾佢訓遲d補番。我二女整日都笑話,而家讀中學好似全家一齊再讀過甘.....

deleted deleted

原帖由 mummy_jen 於 08-12-10 12:39 發表
我個女都係今年升左上英中,第一次MATHS TEST fail,回家自己喊到.....--"之後佢叫我同佢一齊去買d exercise做下,又叫 ...

mummy_jen,

妳好!我阿女d數都好唔穩定,我唸緊補習OR比佢自己試下做多d exercise好?妳可以唔可以話我知邊本exercise好呢(我未買過)?

唔該晒你!

I think it depend on whether your son is a tough guy ! If the answer is "yes", just let him having a bad feeling and lossing confidence for a short time. Try to explain to him that there are significant differences in the study methods between primary and secondary schools. I would like to remind you that competition still exists and indeed is quite keen in public HKCEE exams. Even you let him studying in a band 2 secondary school and let him have a better feeling now , he may also get into trouble in finding a seat in local Universities in the future. I think the most important point is whether you prefer him to learn from fail or just giving give him an illusion of being a top student in class ! Try to find a tutor to help him, I think after sometime he can get pass or fairly good results in all subjects !

回覆 # 的文章

october,

我同佢揀番本身數學書個本EX(女係用oxford個本書),而且要佢KEEP住做...

但學校form1已經同佢地有pastpaper做...又不斷test.....--"

我都見過有好多中文小學升上英中時中一追唔到,但係後來(高中)時名列前茅的.有個仲係爸爸係工廠工人,媽咪唔多識字tim. 果個男仔考到果間仲係band 1之中比較top果d傳統名校. 我識佢時佢大概中三,d成績已開始睇到,佢話F1時好想好想放棄,科科用英文教科科都唔明,學校廣播又聽唔明,好自卑.但因為唔想父母失望,發憤圖強,會考成績很好,而家讀緊醫學院. 呢d经過奮鬥而成功的孩子個人都比較成熟d.
如果中一&二都唔把握機會追返d英文,到中三時可能就遲左d lor.
以前睇過個節目訪問何大一,佢去美國時d英文唔掂,跟住努力下考到英文第一,叻過晒d鬼. 個子又小,努力下入埋籃球隊.得閑揾多d e類勵志小品比佢睇下.

原帖由 大傻貓加菲 於 08-12-25 21:16 發表

(1) 體諒 -- 告訴他﹐你明白他辛苦﹐告訴他﹐成績暫時落後﹐是可以追的﹐給自己耐性
(2)
支持 -- 功課上幫助多D﹐成績就是落後﹐
(3)
肯定 --  告訴他你肯定他的努力﹐成績不是現在他要擔心的
(4)
同行 -- 測驗﹑考試﹐陪伴他﹐完成後給他輕鬆﹑放假”(不參與學校活動﹑上課外課程﹐自己玩)﹑或者家庭樂
(5)
久不久放縱下 -- 讀書他累了﹐就給他休息﹐不要 push

My friend got top grades (no. 1 in 200+ students in decent Primary School,her parents are teachers too) but enter a English Sec School (band 1) and grades plummetted, but the parents failed to support ...... and that was too much for my friend ....
所以中一階段﹐佢感到自信打擊﹐家長的確立﹑肯定﹑支持﹑體諒﹐就是他最大動力 -- 你自己要 let go 對分數的執著﹐你 let go  了﹐孩子看到你在他(眼中)不理想成績﹐你仍然對他接納﹑支持﹑確立﹐這種肯定﹐對一個感到挫折的人﹐不論大人小孩﹐都是勝過催谷的

如果每個香港家長都遵守以上規條,那麼香港的競爭力就很快就會大大提升,罪案率亦很快會掉頭下降。

原帖由 mummy_jen 於 09-1-3 01:55 發表
october,

我同佢揀番本身數學書個本EX(女係用oxford個本書),而且要佢KEEP住做...

但學校form1已經同佢地有pastpaper做...又不斷test.....--"

Thank you so much!

其實幾同意mrsanthony 的意見,孩子成績不好一定有原因,凡事該先針對原因解決。你的孩子成績不好是因為無心向學,還是成績追不到。如果是成績追不到,那是因為英文不好還是不專心上堂呢?他小學時的成績是如何呢?是Band 幾呢?
如果他是英文不好,便幫他補好英文底----- 找個補習老師(不要找補習社,補習社太大班人了,做不到補底的功效)。我有個朋友的孩子入了一間top 英中,跟不上,F. 1考到很後,後來學校每逢長假期都要他回校補課,現在F.4了,成績 O.K., 又沒有F. 1那時這麼辛苦了。
如果他是不專心上堂,就要同班主任商量一下對策,或找社工,或看看他有沒有其他學習上的障礙。
總之要對症下藥。如果用盡方法(如: 給足夠的時間補底後都沒有進展),都沒有好轉,才想轉校,這也不失為一個好方法,轉換一下環境,或許會有轉機,不過一定要同孩子有商有量,找間校風好,能幫到他的學校。即使轉校後也要留意他的成績及行為有否好轉,要盡量協助他適應, keep好語文基是竅門。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

No need to be such extreme in providing a 99% English environment, I found out that reading both English and Chinese version of the same book does have good effect for both languages.

I recommend the book below and would improve scientific knowledge as well:

George's Secret Key to the Universe
勇闯宇宙首部曲

By Stephen & Lucy Hawking

For Christain families, the Bible should be the prime choice.

I recommend the New International Version Bilingual from The Worldwide Bible Society.

Read the Chinese book or section first, then English one and write a short summary in English as report.  The parent must share with the kids, the important part.

Good holiday exercise for kid at anytime.
‹ 上一主題|下一主題