用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升咗band 1英中,但讀得好辛苦,好唔好轉校? ...
go

升咗band 1英中,但讀得好辛苦,好唔好轉校?

有無人可分享吓

不如講吓點樣辛苦? 係大人辛苦, 定小朋友辛苦呢? 我個女有時做功課都會去到11/12點先 ,

大人細路都辛苦...

細路功課多,又跟唔上程度,默書多,小測多,成積唔多好,嚴重打擊自信心,揾屋企人出氣,一時面黑脾氣燥,一時又喊苦喊忽

大人見到細路咁心到實,自己以前讀書都無咁辛苦...

由中小一下子升上英中,未必每個人都能好快可以適應,做家長的,盡量鼓勵小朋友去做啦。如果連家長信心都動遙,小朋友又如何去適應呢?

我地以前都唔好得幾多,問父母又唔識英文。  而家小朋友起碼都有得問呀! 俾多D時間個小朋友適應,等佢知道父母會支持同體諒, 希望佢會越戰越強。 大家一齊努力啦!

一定要諗清楚先轉校, 因為轉左校, 未必唔辛苦, 亦未必成績會好, 有時父母要將要求降低一點

讀得BAND 1英中, 全部都係精英, 比時間大人同小朋友適應下, 起碼盡過力, 頂唔順既, 請教下社工同老師解決方法, 最後先諗轉校

須知轉左出去, 效果未必如你所願, 亦好難轉番轉頭
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

原文章由 sorlo 於 08-3-8 01:09 發表
一定要諗清楚先轉校, 因為轉左校, 未必唔辛苦, 亦未必成績會好, 有時父母要將要求降低一點

讀得BAND 1英中, 全部都係精英, 比時間大人同小朋友適應下, 起碼盡過力, 頂唔順既, 請教下社工同老師解決方法, 最後先諗轉 ...

X 2,比D時間,諗清楚先啦。

所以我出年都心大心細點選中學
細仔年年全級10內, 但g心儀果間英中個個讀都辛苦,
另外第2志願果間就中中, 但讀得開心而且有成功感,
所以宦到而家都未渣定主意
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

原文章由 0120 於 08-3-8 12:08 發表
所以我出年都心大心細點選中學
細仔年年全級10內, 但g心儀果間英中個個讀都辛苦,
另外第2志願果間就中中, 但讀得開心而且有成功感,
所以宦到而家都未渣定主意 ...

年年全級10名內,證明你細仔成績好之餘且十分穩定,絕對應付得到,冇理由未讀已害怕。
比d信心!加油啦!!

the academic performance of form one does not reflect the performance in form 5 , form 6, give him more support and encouragement, if he can build a good foundation of
english during junior forms, he can catch up much easier in upper forms and even in the university. I understand that
the pressure is high but everyone need to work hard to achieve good results isn't it? If he just escape to a "easier school" , that is not a correct attitude.

原文章由 Ericmo 於 08-3-8 18:26 發表

年年全級10名內,證明你細仔成績好之餘且十分穩定,絕對應付得到,冇理由未讀已害怕。
比d信心!加油啦!!

Dear all,

Thank you very much for your comments

不如揾個補習老師幫佢一把先.

唔一定要 University graduate, 考慮同校師兄, 可能更能幫到佢適應.

同意。

其實中一都係適應階段,小朋友都要比多d時間自己。成績方面或者無小學攞到0甘高分(小學課程淺0甘多),但係適應0左就好好多la。

佢同同學仔相處點呢?佢自己本來想唔想入呢間學校ge呢?佢自己想唔想轉校ga?

有時間同佢傾多d計,青春期青少年想你明多d佢,佢又唔多講ge,脾氣又會大d,大家都要適應一下呢個年紀ge仔女la。

原文章由 sorlo 於 08-3-8 01:09 發表

讀得BAND 1英中, 全部都係精英, 比時間大人同小朋友適應下, 起碼盡過力, 頂唔順既, 請教下社工同老師解決方法, 最後先諗轉 ...

我是個補習老師,又是個媽媽。從前我教過啲band 1 英中學生,佢哋啲家人都好後悔迫佢哋入英中,因為上課已經聽唔明,唔好話考到合格,而且讀得唔開心,就更家唔想讀下去。現在我會鼓勵啲英文痳痳哋嘅入中中,佢哋讀得好開心,有啲仲考全級頭幾名,啲媽咪話而家唔洗催佢哋,佢哋都會自動自覺温習。

不過轉唔轉校,都是要子女同意,最緊要同佢哋分析利弊,或讓他們知過不一定是英中先有出路...

千祈唔好放棄, 因為我相信你中一的成績並不理想, 唔通去band 2 OR band 3的學校咩!
我個仔的情況同你一樣, 上學期考試成績不理想, 因為失去自信心及識了些品德有問題的同學, 朋輩影響關係, 上堂唔聽書, 功課做得非常差, 放學掛住玩, 成績好似插水一樣, 再創新低, 我同他的關係都有咁fd, 但踏入下學期, 他讀書的態度180度改變, 每日放學後自動做功課及溫習, 他還表示希望收復失地(名次), 我想應該你也可以應付英中的所有問題!!!!!!
緊記你現在雖然辛苦, 但日後你會知道你今日的努力一點也不會白廢, 英中始於比中中好好多, 中中f.4 好辛苦, 因為科目要全英, 到時你會辛苦現在多幾倍la!!!!!!

回覆 #11 xx 的文章

I HAVE A QUESTION NOT ABOUT THE ACADEMIC PERFORMANCE, IS ABOUT THE CONDUCT IN SCHOOL. IN FACT, HE IS NOT BAD, BUT NAUGHTY.  SO HE GETS TWO DISMERITS.

我個仔都係英中一,讀得好辛苦呀﹗特別係數學,我又唔識英文,幫唔到佢﹗佢本黎數學好好架﹗E家成日唔合格,都唔知點算,好煩﹗

大人又好,細路都好,都要接受現實﹕讀書一定係好辛苦的。

依家d小學生活太過舒適了,連學能測驗都唔駛,結果好多小學成績表根本就無正確反映學生的真正能力。我試過收個跨區學生,明明張成績表上面是全級第一,科科都A同B,但事實上,中文作文未寫過超過300字,難教到死。

我唔清楚你個孩子的情況,不過,你要知道,只要你一轉校,就唔駛諗會再有band 1學校收你。間間band 1都full 晒,唔會有可能會有位了。

不過,如果你睇得開的話,轉校都係一件好事,讀得唔開心一定會影響學習成績的了。但.....就係因為怕辛苦,就逃避?過十幾年後,孩子要出來社會做事時,返工辛苦又走去轉工了?

無論你作的是怎樣的決定,轉校還是不轉,最大的影響將會是孩子「面對逆境」的能力。

由小學升上中學, 係要段適應期, 有d小朋友快d, 有d會慢d, 比多小小時間睇耐d先.
我細個時(好耐前)係d屋村學校全班考第二, 升左上間當年算幾好既學校, 全部野突然變成英文教, F.1我考140/145, 幾乎要留班, 果時我父母又教我地唔到, 自己局住比多d心機, 跟住F.2考到100/14x, F.3考到70/14x, 不過到F.4/F.5就掛住玩成績又跌翻.
我大仔而家都同我差唔多, 小學考30/19x, F.1就11x/18x, 慢慢上d上d而家F.4就約4x/17x, 所以唔好咁快氣屢住. 比多d時間開導下佢先.
不過都真係冇辨法既話, 轉去中中都唔係話唔好既, 至少小朋友同大人都開心d, 我有親戚就係由英中轉去中中, 由最尾果幾個變到全班頭果幾個, 個人都開心左好多.

你試下比佢補下數學啦,有幫助架。

原帖由 bb熊 於 08-12-8 13:06 發表
我個仔都係英中一,讀得好辛苦呀﹗特別係數學,我又唔識英文,幫唔到佢﹗佢本黎數學好好架﹗E家成日唔合格,都唔知點算,好煩﹗