用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 我好苦惱ah,,有無人可以解答下..
go

我好苦惱ah,,有無人可以解答下..

我係今年中5的,,亦是應屆會考生..
我諗住讀完就去美國三藩士讀書..
因為果邊有d ah叔係果邊..
但係我睇了好information都話讀完中5可以升大學??
但係本人d英文又唔係好勁..
1下至讀大學,,會唔會有點追唔上呢??
同埋如果讀CC,,1年既學費又幾多呢??
本人唔係十分有錢的..所以都唔知點好..
但又真係好想學好英文..讀下書!!
仲有CC d野又係米好深既??如果讀,,d英文唔係好勁..好驚讀得唔好曬曬父母d錢ah T^T

hope有人解答下我>   <

[ 本文章最後由 LCY824 於 08-3-7 16:24 編輯 ]

唔係好明白你驚什麼....
那麼如果在香港讀得唔好, 便不是浪費父母金錢嗎?

我認為你要想的是 你本人想不想去, 願不願意接受人生一個很大的挑戰. 而不是"英文唔係好勁". 所有事都有第一次的, 難道你bb的時候因為不懂中文而不去上幼稚園嗎? 英文不難, 多聽就會明白. 只怕你到時祇會和"中文幫"玩, 那就真的沒辦法了.

如果你想去, 應先看你心儀的大學入學要求, 要何時報名, 現在可先報考一些語文試(不知是不是還有"托福"試, 我回來十多年了), 一看成績你便會知你可以選擇的u有多少間了. 如一次成績不好, 可以有時間再考, 盡可能直接入u, 但也可先讀cc, 但千萬不要讀esl...

hope these can help.

我剛剛幫我的姪仔報考美國大學,大學通常要中六先收,非英語國家學生還要考TOFLE或SAT試。你中五生畢業, 我想收你的所謂大學都只是叫你讀副學士再用副學士畢業的成績報大學可括免一些學分不用讀四年。若英語不好,美國的學校會要求你讀英語課程直至達標為止。由於美國的私立大學都不少,它們會收很多海外生,因為是一盤生意,成績差一點都照收。而香港都有很多升學公會同外國大學收生,而收回佣,所以經常鼓勵一些成績不太好的學生去讀。

我見你既然知道英語的重要,不如在香港讀好先去美國啦!而且你現在報學校,都耍十二月才入學,因要九月入學需要大約1月時報並submit成績。所以建議你專心考好會考並同時考tofle,找一間非謀利的機構問清楚詳情。

如 果 你 英 文 吾 系 甘 好
你 就 直 接 申 請 CC
CC 系 最 平 既 choice, 就 算 留 學 生 身 份 講 緊 都 系 4000 - 5000 一 年。 距 地 D 英 文 吾 會 好 深﹐  你 又 可 以 讀 ESL (English as a second language), 至 於 之 後 有 無 進 步﹐  就 要 睇 你 自 己 做 化 喇
CC 好 處 就 系 你 可 以 多 D 機 會 嘗 試 下﹐  睇 下 自 己 適 合 讀 咩 科 目﹐  又 吾 貴。 吾 好 處 系 你 之 後 一 定 要 transfer 去 返 普 通 大 學 (最 後 個 2 年)﹐  因 為 我 覺 得 就 得 CC 既 AA degree 基 本 上 無 咩 用 。 。 。 。

原文章由 大豬既老婆 於 08-3-8 03:37 發表
如 果 你 英 文 吾 系 甘 好
你 就 直 接 申 請 CC
CC 系 最 平 既 choice, 就 算 留 學 生 身 份 講 緊 都 系 4000 - 5000 一 年。 距 地 D 英 文 吾 會 好 深﹐  你 又 可 以 讀 ESL (English as a second language ...

4000至5000一年,,應該係講緊美金??
如果港紙大約幾錢度呢??
CC 既 AA degree 係咩黎ga?(唔好意思..我唔知係咩黎)
CC係米1報就讀兩年ga??

4000 - 5000 當 然 系 講 緊 美 金 。 。 。
美 金 對 港 紙 咪 7.8....
AA degree 即 好 似 香 港 既 副 學 士 學 位 甘 上 下 既 野﹐ 但 美 國 呢 邊 涵 接 得 比 較 好 一 D﹐  一 般 都 升 得 上 4 年 大 學﹐ 系 差 左 去 邊 間 甘 解 。

CC 無 規 定 你 讀 幾 年 既﹐  你 中 意 可 以 讀 返 10 年 8 年﹐  不 過﹐  無 論 你 讀 幾 多 年﹐  程 度 都 只 可 以 去 到 大 學 2 年 級。

補 充 一 下
如 果 你 覺 得 錢 系 大 問 題
你 真 系 要 同 父 母 好 好 計 下 條 數。
因 為 除 左 學 費﹐  仲 要 生 活 費。
你 話 有 親 戚 系 個 邊﹐  但 都 吾 能 夠 白 食 白 住 架 嘛。
好 喇﹐  當 你 順 利 讀 完 2 年 CC﹐  甘 你 要 transfer 去 四 年 大 學 讀 埋 最 後 個 2 年﹐  甘  depends on 你 去  邊 間﹐  如 果 話 去 UC﹐  都 真 系 吾 平 架﹐  學 費 都 2萬 一 年﹐  你 預 一 年 連 生 活 費 起 碼 起 碼 3萬 2。 如 果 去 State U, 就 會 平 D﹐ 但 我 又 覺 得 搞 甘 多 野 去 外 國 讀 書﹐  如 果 因 為 錢 本 來 讀 到 UC 都 吾 去 讀 又 好 無 為 姐。  所 以 你 要 計 好 條 數 先