用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴面試
樓主: tanoshi127
go

劍鳴面試 [複製鏈接]

BH_2

你講個晴晴係咪我個女

[ 本文章最後由 孖bJAN 於 08-3-11 15:56 編輯 ]

原文章由 BH_2 於 08-3-11 15:13 發表
Hyatt,

我邊有福做 full time MOM ,  我係 home office, 不過不用固定時間番工都算好.早上多d時間對阿b, 不過要做野起來..夜夜都要做埋佢啦.. 好似今日我8:00 am 係pc 前到依家啦.. 一路做野, 一路上網8 下bk, 新 ...

好呀,你通常幾多點架?我多數成10am至去,不過要睇下亞b幾點起身囉

原來你又識得双b女晴晴架?

我個仔都算肯講嘢,而家開始講緊句字
不過有時都係跟下我地口水尾講啫

我個仔上kinderu堂時又係坐唔定
成日爬來爬去,上堂好似打仗咁,上完我覺得好累
間唔中我見到其他小朋友好似我個仔咁爬來爬去
我至覺得我個仔正常番d咋

耀中好似$5xxx一個月,未計雜費,都幾貴架
HKPS點好法?

[ 本文章最後由 hyatt 於 08-3-11 18:56 編輯 ]

I think there is no interview with Yew Chung.  They just ask me whether I want to reserve a place of N1 for my son.

Hyatt,

我地通常都係 me me more more, 10:30 - 11:00左右啦, 哩個星期天會唔會去食 ? 如果大家食不同時間, 又太多人坐唔到一齊, 就到左 call 定, 大家分別食完番 17座大 playground 玩一陣先再去街?  

hkps - 我睇左好多 topic, 覺得哩間

Pros
1. N班開始有英普, 我好想阿b早d開始英普.  
2. 畢業生去的小學都唔錯, 同其它出名小學差唔多,
3. 英文/國語口語能力 好過唔少出名 Kinder
4. 小班d, 好似是 1:10, 老師可以照顧得好d
5. 就來有新校舍(好似今年尾), 我估一定都唔會太差.起碼新.  
6. 上網睇左小朋友有d美勞作品好可愛, 學校似乎都幾注重,
我都想阿b多接觸美勞音樂等.
7. 不算大連鎖店, 不太有學店的 feel, 我自己 comfortable d.

cons
1. 就係好似程度較淺, 唔知上左小學有冇適應的問題.
2. 而家的校園都係細少少, 如果新校園唔知點.
可惜今年已full....所以如果 km 今次唔收阿b 讀n, 可能k1我都會報下hkps 試下 lo..妳呢.  

如果耀中半日5千幾, 我就 prefer 讀 朗思全日, 起碼中英都得..我見我地個度都有小朋友如此入左小拔同唔少人入左播道...

Oh,  我以為妳指我地9座的晴晴呵, 原來是 twins 晴晴,
hello 晴晴媽媽, 妳好嗎 ?  妳又係個日去 KM in 呵 ?

妳就好啦, 晴晴有反應呵! 我阿b平時都好鐘意指眼耳口, 又喜歡唱歌跳舞,  不過個日就冇晒反應, 只係小小笑(好彩仲未出訓前扭計..).. 到人地in完晒行番出去啦, 佢先自己走去取老師本大book 想坐下來看, 又對我指晒d bee 等出來, 冇佢符, 我說IN 完要GO 啦...  所以小朋友 interview 都冇得強求..我覺得都幾fair架 (起碼比只 IN 家長好D..) 不過我都唔知 IN 完, 我以為仲要去其它房單對單問下野 ...幾SILLY...  

原文章由 hyatt 於 08-3-11 18:39 發表

好呀,你通常幾多點架?我多數成10am至去,不過要睇下亞b幾點起身囉

原來你又識得双b女晴晴架?

我個仔都算肯講嘢,而家開始講緊句字
不過有時都係跟下我地口水尾講啫

我個仔上kinderu堂時又係坐唔定
成日爬來爬去, ...

原文章由 BH_2 於 08-3-12 10:15 發表
Hyatt,

我地通常都係 me me more more, 10:30 - 11:00左右啦, 哩個星期天會唔會去食 ? 如果大家食不同時間, 又太多人坐唔到一齊, 就到左 call 定, 大家分別食完番 17座大 playground 玩一陣先再去街?  

hkps - 我 ...

咁我個仔都唔太多反應架喎,嗰日講故仔,老師講眼耳口鼻,佢都冇反應,因為我個仔好專心咁望住聽住(其實當時我好驚佢會喊,因為我個仔對d突如奇來的聲音會喊),所以佢講故事時只係好專心咁聽冇喊已經算係咁囉~

我對hkps冇咩認識,到時報k1時會再考慮囉!

think 收左我孖b讀全日,但係think的全日是上午跟上午班上, 下午跟下午班上 , 咁bb會唔會唔開心 因為上午班有得放學, 佢地無得放.

不過, 我問過, 上午班可以讀主流班, 下午班可以讀國際班.

原文章由 孖bJAN 於 08-3-13 08:31 發表
think 收左我孖b讀全日,但係think的全日是上午跟上午班上, 下午跟下午班上 , 咁bb會唔會唔開心 因為上午班有得放學, 佢地無得放.

不過, 我問過, 上午班可以讀主流班, 下午班可以讀國際班. ...

咁都唔錯呀,又有全英文exposure,又有得學中文,好呀!!

我都覺得 think 的全日班係真係會學到多d.  (只要小朋友唔會眼訓就得啦..)

原文章由 BH_2 於 08-3-13 23:46 發表
我都覺得 think 的全日班係真係會學到多d.  (只要小朋友唔會眼訓就得啦..)

晏晝有得訓的,上午班放學&下午班上學之間

oh.. 有幾耐呢 ? 幾點到幾點 ?

原文章由 孖bJAN 於 08-3-14 15:24 發表

晏晝有得訓的,上午班放學&下午班上學之間
‹ 上一主題|下一主題