用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港中國婦女會丘佐榮學校 有無丘佐榮學校家長可分享一下
go

有無丘佐榮學校家長可分享一下 [複製鏈接]

仔仔會在這校升讀小一,可否講一些這校的資料,和應該準備什麼,謝謝
   0    0    0    0

hi lovelybaby,

我想問你係唔係自行收生入到架, 15分會唔會好難入.thx

原文章由 lovelybaby3 於 08-3-5 22:16 發表
仔仔會在這校升讀小一,可否講一些這校的資料,和應該準備什麼,謝謝

hi lovelybaby,

我囡囡都係今年9月入讀呢間學校,阿囡仲有幾個同學仔一齊入到。

babycancan

我想問你係唔係自行收生入到架, 15分會唔會好難入.thx

其實唔知算唔算好難,我都係第一輪自行收生收左我地都係只得15分,但我囡有d同學仔就第一輪入唔到,如果你小朋友係今年簡的話我想會容易d,因為你個年出生率低d.

回覆 #2 babycancan 的文章

我仔仔係20分入
你入唔入到呀

小兒現讀小一,現正忙於大考。這是東區一所很好的小學。老師很有愛心及關心學生。小兒往年是考入去的。現在成績也唔錯。他十分喜歡返學。

回覆 #1 Lai'sFamily 的文章

多謝你嘅分享,我聽d朋友講小一要補習,唔係掛,呢間學校都好多興趣班,你小朋友讀咩,工課多嗎?

原文章由 lovelybaby3 於 08-6-16 22:40 發表
多謝你嘅分享,我聽d朋友講小一要補習,唔係掛,呢間學校都好多興趣班,你小朋友讀咩,工課多嗎?

lovelybaby

你仔仔編左邊班呀,我聽聞呢間學校都幾多功課做,同真係一所好學校,我阿囡係一個好活潑小朋友,真係好怕會成日比老師投訴。

回覆 #1 yoey 的文章

1D, 你囡囡呢,我個仔都係好活潑嘅小朋友,我都唔知點算好,家長會你有無去,我攞咗書啦,你呢,好在好似都唔係好深,不過無諗過有暑期工課囉,haha

我曾經係喱間學校既學生
今年讀中一
升中二
丘佐榮都算係一間唔錯既小學!
活動都好多

lovelybaby
我囡囡係1B,所有幼稚園同學仔冇個同佢一班,我都有去家長會,但我就覺得d英文書好多本。

原文章由 lovelybaby3 於 08-6-30 16:45 發表
1D, 你囡囡呢,我個仔都係好活潑嘅小朋友,我都唔知點算好,家長會你有無去,我攞咗書啦,你呢,好在好似都唔係好深,不過無諗過有暑期工課囉,haha

回覆 #1 yoey 的文章

Hi Yoey,
我d朋友都話英文書多,不過我睇過好在都唔係太深,如果唔係就真係~~,你囡囡讀邊間幼稚園架.點解你選擇呢間學校?

lovelybaby3
唔好意思因為我唔係成日上黎, 所以咁遲先複你, 我囡囡讀培理, 至於簡呢間學校, 係因為近我地屋企, 因為近所以我成日都會撞到呢間學校d學生, 覺得佢地好乖好崇品, 同我覺得佢地校風都好好, 係我地呢區算是一間數一數二嘅學校.

原文章由 lovelybaby3 於 08-7-14 12:52 發表
Hi Yoey,
我d朋友都話英文書多,不過我睇過好在都唔係太深,如果唔係就真係~~,你囡囡讀邊間幼稚園架.點解你選擇呢間學校?

回覆 # 的文章

Hi Rachel,

我個囡囡今年六年班, 個人覺得香港中國婦女會丘佐榮學校是一間吾錯嘅學校,據聞升中Band 1 & 2 各40%.小六升中派位情況(2007-08)學生升中派位成績理想,獲派第一志願的約佔76%,獲派首三志願的約佔92%,而最多學生獲派往的英中是香港中國婦女會中學,有20人,其次是聖馬可14人,張祝珊10人,其他的是筲箕灣官立、庇理羅士、嘉諾撒聖方濟各、嘉諾撒、真光、保良局羅氏基金、中華基金等等。此外,獲派往最多學生的中中是港島民生,其他的是金文泰、衞理、劉永生、顯理、何東等等。

我個女係1E班~~大家多多指教下~~黎梗下星期一就要背默中文兩課,我真係好鬼驚~~話佢好多功課又唔算多,不過就真係樣樣都係寫字~~英文我覺得OK呀~~佢係一間傳統學校應該係用英文書既,同埋佢有本grammar book,我覺得都幾好呀~~其實如果要接到第時中學既課程,我覺得都OK既~~但我有D朋友佢地讀既小學係用英文故事書上英文,我朋友話咁樣反而令佢地識更多生字~~唔知真唔真呢~~我岩岩叫左佢留返上年個堆俾我,我諗住俾我女睇下,睇下佢明唔明呢~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!我的Blog

janet:放心啦!以我嘅經驗是跟足學校要求,再參加多一點校內有關英語的課外活動,如英國劍橋試班,平時與子女睇英文故事書當然最好啦

回覆 # 的文章

Hi Rachel,
妳好嗎,妳囡囡讀成點呀,開唔開心?明天又要默書啦,不過暫時我覺得都ok,唔係太深,你有無去家長會呀,唔知見唔見到你啦,個日都好多問題,鍾老師都答唔停,haha,不過我都好驚小朋友抄手冊問題,不過好在有我認識一個家長,佢好好,everyday都和我對手冊,你知啦,要記缺點,真係唔講得笑,如果有需要,你都可以找我,你小朋友去唔去旅行呀?
‹ 上一主題|下一主題