用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 去完維多利亞面試啦
go

去完維多利亞面試啦

大家好,我真的好皮倦,因為今天真的要好早起身去面試,而且去到學校真的人山人海 來形容場面 真的好似買樓咁,好多小朋友又哭又唔耐煩,想快走 面試情況分兩部分1.先去問家長對學校有何期望? 2. 是同外藉老師談下囝囝囡囡在家中使用什麼語言 和講故事等。 之後回家等消息,唔知大家如何呢?成功是否來分享下

我今朝10:30帶亞女去康怡面試,
真係人山人海,
成個過程老師完全沒有問過我有關
女女的問題,也沒有見到老師問其他
家長,首先是讓一班7,8個小朋友
坐著玩桌面玩具,然後是story time
同埋叫小朋友跟動作唱吓歌,
跟住小朋友就離開班房了,
家長組是由副校長和一位外籍校師lead,
每位家長輪流講吓點解選擇維記,
講完也散band了,
間學校幾乾淨幾吸引,
連亞女都話鐘意,
幸好三月十五日放榜,
都唔駛憂心太耐。

回覆 #2 yaulinda 的文章

其實我覺得見家長的部份,真的浪費時間,如果真的家長答得好,是不是等於取錄囝囝咩,我覺得應該多些看囝囝囡囡的表現 咁是不是實際些咩,我想得唔得都無所謂,只是參與

我in完後都有啲唔開心,因家長那部分令我太大壓力,我答得唔好.反而女兒表現超水準,肯講嘢,又跟老師big hug,雖然我唔係一定要入維記,但唔想因自己的表現影響女兒得分.

尋日帶女女interview, 佢14個月大咋... 可能我地早去到, 佢warm up晒, ㄧ入課室, 已經滿場飛, 唔肯坐定定... 仲撲親, 撞到面仔tim, 好彩女女係好少喊的BB, 佢扁佐下嘴, 我遞個搖鼓比佢叫佢拍拍, 咁就乖乖拍鼓鼓無喊到啦! 不過轉個頭又去搞電腦...  最後對個洗手盤情有獨衷, 扮洗手玩佐好耐!   因為佢周圍走, 加上前日額頭撞到da野, 搞到老師話, 你女女係個好動寶寶ㄚ... 肥硬!

老師都有問我平日屋企用mud語言? 唯ㄧ讚的... 就係我的國語好!

回覆 #1 jjtseung 的文章

Hello,

What class for your 14 months bb to join, as my baby girl is 13 months ah!
Thanks!

原文章由 tanoshi127 於 08-3-2 01:46 發表

其實我覺得見家長的部份,真的浪費時間,如果真的家長答得好,是不是等於取錄囝囝咩,我覺得應該多些看囝囝囡囡的表現 咁是不是實際些咩,我想得唔得都無所謂,只是參與 ...

Agree!!!

Just interview!!! why like HKCEE or HKAL!!
The most important point is our BB like it or not!!!
Don't push our BB too hard

Hi,

Do your babies interview playgroup?  It seems they are interviewing for kindergarten!!

原文章由 dolphin_scv 於 08-3-2 13:35 發表
Hello,

What class for your 14 months bb to join, as my baby girl is 13 months ah!
Thanks!

我女女係06年12月尾生日, 係細細細女, 所以僅僅夠資格申請... 讀今年9月開學的pre-n班

你女女應該係1月or2月出世, 係大女, 要報下學年(2009-2010)的pre-n班!

原文章由 KeiB 於 08-3-2 17:58 發表
Hi,

Do your babies interview playgroup?  It seems they are interviewing for kindergarten!!

We both interview for kinder...

我都係IN完後好唔開心, 覺得又係因為自己表現唔好影響左自己個小朋友(因為之前曾IN過蘇浙,佢既表現連IN佢既老師都講左句EXCELLENT...但個result 係failed...) 特別是家長組時見到其他家長好aggressive 咁發表, 有個家長直頭強調自己係old boy, 仲識得in緊個位老師....個個條件咁好, 自問好難同人競爭....

我個女剛剛兩歲,面試表現可以接受啦,自已都幾滿意,外藉老師叫她們做的動作同遊戲與她平時玩的一樣。因為哥哥上年入學時都係問同樣問題,而且她們兩兄妹都很似樣,老師都認得佢地係兄妹,我估可以加到些印像分。

醒目開學勳章

我都唔鍾意家長接見果部份, 真係冇mud意思...
如果真係要見, 就一係單獨見, 一係in小朋友果陣分開問la...
一來d家長唔會有咁大壓力, 又唔駛理其他家長 (因有d人嘅表現真係會令人覺得討厭 - 就算覺得入Victoria係重要, interview for nursery 唔駛好似打仗咁呱?)

如果真係睇家長表現仲要表現到咁, 咁我諗我同間學校唔夾lu..

我非常support你的意見!
要成班大人一齊打個你c我活,我真係好怕!
連平時牙尖咀利既我,都表現失利!
不過,其實最重要係我覺得interview都咁大壓力,
我驚將來bb如果真係入學,壓力真係......
尤其是原來學校係睇一d外表東西!

原文章由 panala 於 08-3-2 23:47 發表
我都唔鍾意家長接見果部份, 真係冇mud意思...
如果真係要見, 就一係單獨見, 一係in小朋友果陣分開問la...
一來d家長唔會有咁大壓力, 又唔駛理其他家長 (因有d人嘅表現真係會令人覺得討厭 - 就算覺得入Victoria係重要 ...

我就係CWB interview, 我同C6本來都好喜歡victoria, 但係自從星期六interview完之後, c6好唔中意, 話入唔入都無所謂, 因為家長講座果一節令到佢好反感, victoria好似要d家長不斷讚佢間學校點好點好, 我都in過2間學校, 都係睇小朋友表現多, 好少咁樣要d家長咁有"表現"...

我都報左維記, 但星期六就冇去到...因為我同呀仔都病左...仔仔病左成個星期都未好, 依家仲要食抗生素, 而我比呀仔傳染左, 仲聲帶發炎, 差唔多講唔到野....

星期六下午維記都有打電話比我, 問我點解唔去(普通話), 我都只係講左句 "因為我跟小孩都生病了", 實左很困難才可以發出聲音...唉...佢話要同學校傾傾...下星期給我電話....
其實有咁多小朋友申請, 我估佢地都唔會再安排見我bb了~

依家聽你地咁講, 我bb去倒都一定唔會跟老師一起做動作的...因為bb超內向, 依家上playgroup都係唔做動作, 但回家就咩都識做..唉~

可否講講家長一節係點, 佢地問d咩?
係d家長主動擦學校鞋定點... 雖然我冇去到, 但我都係報cwb...

原文章由 karmen0411 於 08-3-3 11:59 發表
我就係CWB interview, 我同C6本來都好喜歡victoria, 但係自從星期六interview完之後, c6好唔中意, 話入唔入都無所謂, 因為家長講座果一節令到佢好反感, victoria好似要d家長不斷讚佢間學校點好點好, 我都in過2間學校 ...

我家一行四人連僱人到達海峰園Victoria已是5:00pm,今次是本人第一次參觀這所所謂名牌學店,真令我極度失望,地方那麼小但那麼多人是否要更空氣流通呢?!最反感是校長明明說只是讓家長們知道學校理念,突然變為17個家長逐個說一些很惡心奉承說話、真可憐 極大壓力,每個家長都講到口震震咁講這校有多好,他們根本沒留意每個小朋友的表現。我不會給我Lukas仔這種環境學習 !

My little one and I went to the interview at Ho Man Tei campus. I was really dissapointed they created such a session to meet the parents. All aggressive parents were trying to recall all the points from the school brochure. I rather they will just do the individual interview.  Plus, there were 400s applications for 60 spaces. I don't really understand they have to such a move to fool the parents. I am not really a famous school fans. Just want to give a try. What they tried to do I found was they wanna show all the parents how popular they are. Plus, I belive most of the kids who joined their play group will get accepted.  Wasting time!! Geeesssssssssss.

我見完家長面談之後都對呢間學校好失望,我間係搶答,唔係逐個逐個答,佢地仲有mark到邊d人有答, 我想答的時候已經夠鐘, bb要去in, 我跟本無機會講, d家長又可以講好耐, d又可以問番學校問題, 搞到有幾個家長同我一樣無得講, 時間管理實在太差了:;pppp: .

原文章由 irischowys 於 08-3-2 07:28 發表
我in完後都有啲唔開心,因家長那部分令我太大壓力,我答得唔好.反而女兒表現超水準,肯講嘢,又跟老師big hug,雖然我唔係一定要入維記,但唔想因自己的表現影響女兒得分. ...