用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 請大家俾意見,適合bb用的教材
go

請大家俾意見,適合bb用的教材

我係新手媽咪,日間要返工,亞b而家5個月,由印尼姐姐湊。

我而家搵緊啲適合亞b用既教材,發覺坊間有好多唔同既名字, 例如﹕Your baby can read, Noddy English, English Time, 廸士尼美語世界,都唔知點入手去選擇 ,想請大家俾啲意見。

請問大家(1)用乜野教材、(2) 可以喺邊處買到、同(3)幾多錢。

我小朋友依定兩歲, 用緊迪士尼美語差唔多一年, 依家已經識晒A-Z, 佢地有好多唔同既組合, 價錢由2萬-5萬不等, 仲可以做分期, 真係平過俾小朋友上pg。

大家都係媽咪, 見到我小朋友用得咁好, 真係好想可以同你分享一下, 如果你想了解多d, 可以pm留電話大家傾下呀

I have contacted sales of English time and they gave me some introduction..price is from 3x,xxx to 7x,xxx, I will meet the Disney sales soon. U can do a serach in internet and u can find their websit n u can contact them.

HI, 我和你差不多,日間要返工,由印尼姐姐湊,BABY而家兩歲, 我一直有留意教材, 同你分享下, BABY一歲前 , 用坊間CD ,VCD, FLASH CARD, 布書,貼牆大海報,可以係書局OR短期租約鋪頭買.價錢$10~$100不等,
1歲之後, 我買左(1)YOUR BABY CAN READ,網上訂約HK$700, (2)APPLE TREE,AGENT, $2000, (3)小小愛恩斯坦系列,係朋友從美國買回來, HK$80一隻,(4)兒童圖書, 都係書局OR短期租約鋪頭買(5)蒙特梳利教材, 淘寶網上買, 幾十至幾百不等.(6) NODDY, 網上買, $唔記得
另外星期一至五, 4:00-5:00PM & 星期六9:00AM, 明珠台的兒童教育節目,免費,極力推薦, 因為外國注重推行早教及BABY可多聽英語
還有網上資源, 如教育城: www.hkedcity.net,
開心家庭網http://www.happyfamilynet.com/baby
暫時係咁多, 因為有些資料在家, 希望幫到你~

原文章由 amy_lee 於 08-2-27 17:42 發表
我係新手媽咪,日間要返工,亞b而家5個月,由印尼姐姐湊。

我而家搵緊啲適合亞b用既教材,發覺坊間有好多唔同既名字, 例如﹕Your baby can read, Noddy English, English Time, 廸士尼美語世界,都唔知點入手去選擇 ,想請大家 ...

Thank you.

原文章由 free3wingye 於 08-3-11 23:32 發表
我自己小朋友3years old 好多教材個價錢真係未必每個家庭都負擔得起,我自己就係朋友的極力推介下買左一套apple tree三文三語的教材,成套半價$3680教到佢普通話.英語.日文,重共有39本電子書.15只光碟.一支智慧筆,我覺 ...

其實我第一次見到apple tree時,只係$1980,(07bb展),過了三個月左右已經加到去二千幾元,又再過多三個月再加到去三千幾元,前後無一年,我覺得這間公司加價加得太勁,所以一直無買到~(因為覺得實在太.........)
所以見到你話現在7千幾元,我自已就真係覺得加得太離譜.......,寧願買disney,noddy,english time,無咁嬲,價錢唔會連跳幾級咁誇張........

我自已就買了baby can read 700,及一套baby愛恩斯坦 240(在bk網上買的),一set我會說普通話 300x4套-1200,很多很多flash卡,再加montressori玩具,及一套disney singalone及playalone,總共15隻碟,我個女現在17個半月,學得都很好,她聽到懂普通話及英文及廣東話三種語言,講也是能講這三種語言,但我現在仍覺得未夠,因為好多佢已經睇到悶,所以想再買些教材,現在考慮緊noddy台灣版,見價錢好似都幾抵1500全套,又可以學普通話,又可以學英文,唔知大家有無用過呢?又或者大家有無其他教材好推介呢?

hi yoyoko! noddy台灣版內容是什麼? 全套包括有些什麼?

Epan: 請問小小愛恩斯坦是什麼? 可否告訴我?
yoyoko:請問baby愛恩斯坦 是否=小小愛恩斯坦? 如何可在bk網上買? 另'我會說普通話'是什麼? dvd? 還是歌仔? 在哪兒買?

謝謝解答!!小妹剛做媽媽, 還需多了解....謝謝!!

Thank you for sharing! 首先我覺得你一定唔係該教材的sales先!
我bb唔係幾鐘意睇baby愛恩斯坦,佢鐘意d有多d音樂嘅dvd,
如noddy,disney果隻hello, ABC....
我對你所講以下的教材有興趣,請問喺邊度買? THANKS!

""一set我會說普通話 300x4套-1200,很多很多flash卡,再加montressori玩具,及一套disney singalone及playalone,總共15隻碟""

原文章由 yoyoko 於 08-3-14 18:34 發表

其實我第一次見到apple tree時,只係$1980,(07bb展),過了三個月左右已經加到去二千幾元,又再過多三個月再加到去三千幾元,前後無一年,我覺得這間公司加價加得太勁,所以一直無買到~(因為覺得實在太.........)
所以見 ...

Hi epan,

可否分享吓你bb較喜歡邊d教材? thx!
原文章由 epan 於 08-3-13 14:43 發表
HI, 我和你差不多,日間要返工,由印尼姐姐湊,BABY而家兩歲, 我一直有留意教材, 同你分享下, BABY一歲前 , 用坊間CD ,VCD, FLASH CARD, 布書,貼牆大海報,可以係書局OR短期租約鋪頭買.價錢$10~$100不等,
1歲之後, 我買 ...

原文章由 yoyoko 於 08-3-14 18:34 發表

所以見 ...

請問montesorri toy 你喺邊度買ar?
and 我會說普通話300x4 =$1200,包括d乜?
where i can buy?

回覆 #7 yoyoko 的文章

請問flash 卡在哪裡買?

HI,其實我baby用坊間CD ,VCD, FLASH CARD, 布書,貼牆大海報都很喜歡,只不過唔同階段又不同需要
(1)YOUR BABY CAN READ,初時唔太喜歡, 之後好鍾意, 再加埋sliding cards, 全部唔駛3個月就看明白兼悶啦
(2)APPLE TREE只係間中睇, 因為麻煩, 舊款筆要每次download, 但內容其實唔錯, BABY都會睇, 因為支筆發聲覺得得意
(3)小小愛恩斯坦系列,最初看時非常喜歡, 隨年紀增長, 已不再看啦
(4)蒙特梳利教材, 而家無乜反應, 佢唔係好明做乜  
(6)迪士尼讀卡機, 由最初唔識放卡, 到而家經常同姐姐講要玩MICKEY
(7)網上資源, 開心家庭網http://www.happyfamilynet.com/baby~佢的至愛, 每日一定看

quote]原文章由 BB811 於 08-3-24 12:21 發表
Hi epan,

可否分享吓你bb較喜歡邊d教材? thx!
[/quote]

[ 本文章最後由 epan 於 08-3-25 18:14 編輯 ]

yoyoko:請問baby愛恩斯坦 是否=小小愛恩斯坦? 如何可在bk網上買? 另'我會說普通話'是什麼? dvd? 還是歌仔? 在哪兒買?

謝謝解答!!小妹剛做媽媽, 還需多了解....謝謝!!

apple CC:

i made flash card myself. write eng and chinese word on cards. i ordered black cards from BK mama and write words on blank cards

meredo:

checked from BK mama that there are mont toys to be ordered from the web below, yet i haven't ordered any before. you can try out.

www.montessori123.multiply.com
www.montessorihk.com
www.myymtoys.com

hi,唔好意思, 漏左答你:baby愛恩斯坦是=小小愛恩斯坦
係DVD碟, 玩具反X城有售, 想知其他地方PM我呀~
EPAN
原文章由 kiki1016 於 08-3-25 16:33 發表

謝謝解答!!小妹剛做媽媽, 還需多了解....謝謝!! ...

epan,
請問你用的迪士尼讀卡機是一套怎樣的教材?
是否跟Disney 美語世界一併購買?