用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 读半日好还是读全日制好呢?
go

读半日好还是读全日制好呢?

老公工作很忙,我只是凑仔没有出去工作,但是我家仔仔之前2-4岁都在广州的幼儿园读全日制,11月开始番来香港读K2上午班,他比较顽皮,而且不太肯受我管教。是否让他读全日班更好呢?请各位帮忙给点意见。谢谢!

回覆 #1 KAREN6129 的文章

請比D意見啦!多謝!

我覺得自己有時間,比佢返半日已經夠la,淨番d時間可以自己教,多d親子時間,咁小朋友應該同mammy感情會好d,唔好完全指意等學校教,自己都要花點時間同心機,慢慢來la,教小朋友要有耐性

原文章由 KAREN6129 於 08-2-27 22:06 發表
請比D意見啦!多謝!

其實我覺得你會有很多考慮,例如:

1.  若你的仔仔比較頑皮,又不大聽你教,也許讀全日較好,因為全日有較多時間可讓老師教導小朋友自理、服從......,但最重要是你所選的幼兒園的質素,有些只是俾他們吃一餐,睡一頓午睡,吃茶點就算,無乜嘢教,又唔嚴,全日就無乜用,浪費金錢;

2.  你是否初來香港?若是,你這一年可以選全日,讓你有更多時間適應香港的生活。若你又要照顧他,又要適應香港的生活,太多轉變對你對他都不大好。

原文章由 KAREN6129 於 08-2-27 10:24 發表
老公工作很忙,我只是凑仔没有出去工作,但是我家仔仔之前2-4岁都在广州的幼儿园读全日制,11月开始番来香港读K2上午班,他比较顽皮,而且不太肯受我管教。是否让他读全日班更好呢?请各位帮忙给点意见。谢谢! ...

iriscfk,對于我來講,妳的意見好好,好多謝妳!我確實需要適應同埋融入到香港的生活。仔仔現在讀的是聖德肋撒幼稚園,對小朋友要求都算有D嚴嘅,今天有同老師暸解過,讀全日應該對仔仔在自理方麵會有好的幫助。決定由3月開始讓仔仔讀全日。thanks!
Karen

原文章由 iriscfk 於 08-2-27 23:07 發表
其實我覺得你會有很多考慮,例如:

1.  若你的仔仔比較頑皮,又不大聽你教,也許讀全日較好,因為全日有較多時間可讓老師教導小朋友自理、服從......,但最重要是你所選的幼兒園的質素,有些只是俾他們吃一餐,睡一頓午睡,吃茶點就算 ...

我都覺得你比佢返全日班好d,一來可以比佢多時間同其他人相處,二來又可以比佢學吓自己照顧自己,我小朋友現讀k1,但可能家裡有姐姐照顧得太好,食飯好多時都要餵,故我都打算比佢返全日學吓。

原文章由 KAREN6129 於 08-2-28 15:23 發表
iriscfk,對于我來講,妳的意見好好,好多謝妳!我確實需要適應同埋融入到香港的生活。仔仔現在讀的是聖德肋撒幼稚園,對小朋友要求都算有D嚴嘅,今天有同老師暸解過,讀全日應該對仔仔在自理方麵會有好的幫助。決定由3月開始讓仔 ...