用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香港教育學院賽馬會小學
樓主: jitjitma
go

香港教育學院賽馬會小學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 香港教育學院賽馬會小學

chihung :

你仔仔好好彩, 我囡囡 1 round, 2 round part A  都派唔到, Part B 因不能跨區, 冇得選.

醒目開學勳章

delete

我有一位同學是在大埔教小學的, 他說那間的學生品德較差, 像INTERNATIONAL的頑皮, 是否是這樣呢?

另外這學校是活動教學, 如升中時讀回傳統中學, 會否函取不到呢?

請教各位意見.

Then, why so many parents want their children to study at international school? 其實頑皮的定義是甚麼?小朋友活潑好動不好嗎?
:cheeze: :cheeze: 不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮;一天的難處,一天當就夠了。 :cheeze: :cheeze:

其實我和先生, 都很喜歡呢間學校: 環境好, 年青的老師有活動, (因我最怕d十年如一日的老師), 功課唔算多.  

我都為仔仔申請左插班入小三,但未開始面見,之前收過學校通知要到六七月才開始見.
但其實我都有聽聞過呢所小學在學生品格管教上, 仍有未完善地方, 可能學校抱著有教無類精神, 對性格比較頑劣的學生沒有太大管束, 我都好想了解是否存在呢個情況???
但假如申請插班成功, 而學校課程及功課安排都切合仔仔性格, 我都一定會選擇該校!

我都考慮跨區報呢間學校, 但又怕係新校. 想請問:
- 知唔知有無小朋友讀讀下轉校呢?
- 校方的行政得麻? 老師親切嗎? 同家長的溝通如何?
- 除一些大路的校外活動, 還有什麼較特別的活動?
- 聽聞想搞一條龍中學?

醒目開學勳章

在 MCDONXXX 附設的雜誌架-親子XX(4月份) 有詳盡介紹此校.

Just hearsay that they don't intend to set up secondary school.

chihung,

此校是否活動教學?  我看資料見今年的小一班共有三班合共有98人, o甘o米成33人一班???

mavis22
[img align=right]http://tac.families.com/ezb/884014.png[/img]
‹ 上一主題|下一主題