用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 終於等到Tom Lee三歲音樂班....
go

終於等到Tom Lee三歲音樂班.... [複製鏈接]

終於等到 Tom Lee 三歲音樂班啦 !
但係阿囡依家響另一間返緊 "小小莫札特" 音樂班, 已經好開心.  唔知Tom Lee好唔好呢 ?  好就都幫阿囡報埋, 唔好呢, 就唔報lu, 慳返d.
請大家比d意見, thanks!
   0    0    0    0

Hi 薳然媽媽,
Would you mind tell me:
When did you apply? And which branch you will attend?
Thanks.

原文章由 薳然媽媽 於 08-2-19 11:23 發表
終於等到 Tom Lee 三歲音樂班啦 !
但係阿囡依家響另一間返緊 "小小莫札特" 音樂班, 已經好開心.  唔知Tom Lee好唔好呢 ?  好就都幫阿囡報埋, 唔好呢, 就唔報lu, 慳返d.
請大家比d意見, thanks! ...

hi,薳然媽媽,

我否告之我兩間小小莫札特同Tom Lee行的資料. 阿女差唔多4歲她平時六, 日都好悶, 而她又鍾意唱, 等我可比她玩下.

熊媽媽,

我個情況系甘gee.......

我響我個囡一歲四個月時,我蒙查查走入TomLee問巨地三歲音樂班gee情形,個職員同我講﹕你而家要報架啦,waiting list都要等好耐,甘我就報左啦,
我個囡舊年12月足三歲,響一月中左右,TomLee有人打電話俾我話我報果個三歲音樂班有位........但我地無take到!!
邊個branch都一樣......要等!!

原文章由 熊媽媽 於 08-2-19 11:41 發表
Hi 薳然媽媽,
When did you apply? And which branch you will attend?
Thanks.

我都係由阿仔歲幾開始報名, 現在差幾個月就3歲, 另外我有朋友個仔3歲半, 剛上左一堂, 佢話都幾好&阿仔好開心, 係呢, 排左咁耐, 點解你吾take既。

另外我都有問柏斯, 佢就吾洗排好耐, 但都要排3-4個月到。

原文章由 wingtam 於 08-2-19 12:35 發表
熊媽媽,

我響我個囡一歲四個月時,我蒙查查走入TomLee問巨地三歲音樂班gee情形,個職員同我講﹕你而家要報架啦,waiting list都要等好耐,甘我就報左啦,
我個囡舊年12月足三歲,響一月中左右,TomLee有人打 ...

因為我個囡學左打鼓都8-9個月,巨對拍子,音律,rhythm都有一定認識,另外,E班好似系親子班,我個囡響巨2歲時,第一次上畫畫堂,巨一入課室就.......“bye bye 媽媽” 仲使mud鬼親子,............所以我無take lor...:loveliness:

原文章由 Hei3705 於 08-2-19 12:51 發表
我都係由阿仔歲幾開始報名, 現在差幾個月就3歲, 另外我有朋友個仔3歲半, 剛上左一堂, 佢話都幾好&阿仔好開心, 係呢, 排左咁耐, 點解你吾take既。

另外我都有問柏斯, 佢就吾洗排好耐, 但都要排3-4個月到。

...

唔該晒你呀 ^^
我都有幫我囡囡排呀
但係我就冇咁早去排...囡囡接近2歲我先去排
所以我諗冇咁快lu~

原文章由 wingtam 於 08-2-19 12:35 發表
熊媽媽,

我個囡舊年12月足三歲,響一月中左右,TomLee有人打 ...

I have started to queue up in TST Tom Lee since my daughter was 1.5 years' old.  

Hi 薳然媽媽,
Thanks.

I have started to queue up at TST Tom Lee since my daughter was 1.5 years' old.  My daughter is now 3 years' old more.  

Hi 薳然媽媽,
Thanks.

Thanks for your information ar, 薳然媽媽

原文章由 薳然媽媽 於 08-2-19 16:58 發表
I have started to queue up at TST Tom Lee since my daughter was 1.5 years' old.  My daughter is now 3 years' old more.  

我去年十月底同仔仔開始上Tom Lee 嘅MW, 當時我個仔仲差少少先夠3歲.

呢個課程算ok, 一班12pair 家長&小孩, 課堂讓小朋友聽不同節奏的音樂, 唱歌, 掌對握拍子感都有幫助.  彈琴方面就言之尚早, 我們上了課程的一半, 也只是每次上堂會用一次電子琴上的某些琴鍵.

全課程依家改為共24堂, 之後會升班到維期兩年的JMC, 但JMC係for 4歲小朋友, 所以屆時我仔仔只有3歲半, 唔知有無得升班, 我問過老師, 佢話未知!  因此上MW嘅話, 3.5歲好過3歲!

如果上緊小小莫扎特, 其實唔駛重複上MW, 係差不多嘅產品, 可以留返d錢私人學琴 or 上其他課程.

有d小朋友4歲先上JMC, 不過唔少家長話課逞進度好快, 同埋屋企最好有琴!

小朋友上年九月開始返,到依家有六個月,每次45分鐘.好似唔係好多野教,又花$,因為唔見到有咩...果.有少少想放棄了.想留返d $第日學琴仲好.
與您共渡快樂時...天天都唔簡單!

ryanhcl,

呢個課程果效問題其實係因人而異, 因我仔仔已開始了私人學琴, 我發現MW嘅課程能培養佢好好嘅音樂感, 同對聽音好有幫助! (aural training)  所以我就會想keep住讀yamaha呢個課程咯!

好詳細的分析...我了解好多lu...
我囡囡而家先2歲半...我諗重要等多半年至1年

原文章由 Radiomama 於 08-2-19 18:43 發表
我去年十月底同仔仔開始上Tom Lee 嘅MW, 當時我個仔仲差少少先夠3歲.

呢個課程算ok, 一班12pair 家長&小孩, 課堂讓小朋友聽不同節奏的音樂, 唱歌, 掌對握拍子感都有幫助.  彈琴方面就言之尚早, 我們上了課程的一半, ...

醒目開學勳章

My son is also queuing Tom Lee when he is 1.5 years old.  He just reached 3 years old but no respond.  Which branch are you waiting?

我都係等緊, 我報左香港仔通利。

原文章由 卓衡父母 於 08-2-20 12:05 發表
My son is also queuing Tom Lee when he is 1.5 years old.  He just reached 3 years old but no respond.  Which branch are you waiting?

你地如果排緊隊而小朋友已夠3歲, 最好就係密d打電話去TOM LEE問幾時開新班, 唔好等人call!  有時佢哋都幾混亂, 會miss咗通知㗎!

我個仔舊年年中響將軍澳通利排,大約十月有人通知話十二月有位,開始上堂果陣我個仔仲差一個月先夠三歲,不過要去九龍灣MEGABOX上堂,佢地都話完成課程後,可能要休息幾個月先可以上四歲班~~~

Radiomama,

你覺得一班12人會唔會太多﹖如果是怕醜一族,是否應找一些較少人的音樂班呢﹖

多謝你的意見。

olima

原文章由 Radiomama 於 08-2-20 12:44 發表
你地如果排緊隊而小朋友已夠3歲, 最好就係密d打電話去TOM LEE問幾時開新班, 唔好等人call!  有時佢哋都幾混亂, 會miss咗通知㗎!

Tom Lee Yamaha music wonderland

Hi, Hi, everyone,
你們好,我女兒岩岩2歲半,我打電話去九龍灣megabox通利報名,等佢3歲入讀,佢叫我上網報名,之後會有人通知,唔知係幾時先知呢?
另外,請問你地覺得呢個"Tom Lee Yamaha music wonderland"課程好唔好呢?是不是要有琴在家中練習呢?
因為我女兒好鍾意唱歌,跳舞,所以我另外又報左"香港兒童合唱團"的啟蒙班,7月開課,唔知有冇人上過堂可以俾下意見呢?
THANKS!!!

原文章由 Radiomama 於 08-2-19 18:43 發表

呢個課程算ok, 一班12pair 家長&小孩, 課堂讓小朋友聽不同節奏的音樂, 唱歌, 掌對握拍子感都有幫助.  彈琴方面就言之尚早, 我們上了課程的一半, ...
‹ 上一主題|下一主題