用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Any comment in 南豐廣埸 綠茵英文(國際)幼稚園 ...
go

Any comment in 南豐廣埸 綠茵英文(國際)幼稚園

will study in this kinder.
Any comments?

小女現就讀此校的PN中英交班, 我們對學校都好滿意 , 而且D小朋友好開心. 學校是活動教學, 有外籍老師教英文, 主要是兩文三語, 同埋有好多親子活動, 如X'mas party, 中秋派對及秋季旅行等. 每個月都有生日會 , 今個月到我呀女生日啦 !真係好開心呀!

但係綠茵係私校, 到K1是無學券的 , 但已開了家長會說明無學券之後會加4大原素, 如:珠心算, 體操, 美術及英文等. 而且K1開始係不論國際或中英文班, 都統一以英文教學.

希望可以幫到你.

原文章由 WaiKiu 於 08-2-14 13:58 發表
小女現就讀此校的PN中英交班, 我們對學校都好滿意 , 而且D小朋友好開心. 學校是活動教學, 有外籍老師教英文, 主要是兩文三語, 同埋有好多親子活動, 如X'mas party, 中秋派對及秋季旅行等. 每個月都有生日會: ...

Hi WaiKiu,
我囡囡依家讀緊IPN班, 但冇家長講座講解K1既事項? 莫非IPN同EPN會唔同? 我直到依家學校仲未問我, 會唔會讀上K1? 就算之前去完家長日, 其實我都唔係好清楚囡囡係學校既情況 ~

Hochingman
你個小朋友幾時返呀? 我個囝今年八月返K1.大家交流下

原文章由 WaiKiu 於 08-2-14 13:58 發表
小女現就讀此校的PN中英交班, 我們對學校都好滿意 , 而且D小朋友好開心. 學校是活動教學, 有外籍老師教英文, 主要是兩文三語, 同埋有好多親子活動, 如X'mas party, 中秋派對及秋季旅行等. 每個月都有生日會: ...

聽你咁講, 多左咁多教學活動, 都唔錯喎.
你小朋友會唔會繼續係綠茵讀K1呢?

我個女而家返緊K1,諗住八月返K2

原文章由 芷欣mama 於 08-2-15 00:41 發表

Hi WaiKiu,
我囡囡依家讀緊IPN班, 但冇家長講座講解K1既事項? 莫非IPN同EPN會唔同? 我直到依家學校仲未問我, 會唔會讀上K1? 就算之前去完家長日, 其實我都唔係好清楚囡囡係學校既情況 ~ ...

Sorry, 因為上星期五放假無時間回覆.

家長會係上年五, 六月公開有學券之後開的, 因為小女係二月出世, 而我係上年三月已插班讀PN, 所以有份開家長會.

你個女係咪讀Miss Jackie個班呀?

原文章由 MandyLau13 於 08-2-15 09:00 發表

聽你咁講, 多左咁多教學活動, 都唔錯喎.
你小朋友會唔會繼續係綠茵讀K1呢?

Hi Mandy,

其實我只係幫個女考咗一間學校, 到三月中先會知得唔得. 如果唔得都無所謂, 因為由我一開始比呀女讀綠茵, 我已預咗比佢讀到K3. 如果繼續係綠茵, 我都好期待呀女快D到K2, 因為可以參加小蜜蜂童子軍.

原文章由 Hochingman 於 08-2-15 22:47 發表
我個女而家返緊K1,諗住八月返K2

Hi Hochingman,

你會唔會比呀女參加小蜜蜂呀?

今個星期五開生日會, 呀女有得做主角啦!!

原文章由 WaiKiu 於 08-2-18 12:26 發表

Sorry, 因為上星期五放假無時間回覆.

家長會係上年五, 六月公開有學券之後開的, 因為小女係二月出世, 而我係上年三月已插班讀PN, 所以有份開家長會.

你個女係咪讀Miss Jackie個班呀? ...

WaiKiu,
係呀~我囡囡之前係讀Miss Jackie嗰班, 但今個學期就轉咗去大bb嗰班, 依家係Miss Annie教(佢好似係新嚟, 唔知點解, 好似覺得Miss Jackie有耐性d?!)

你囡囡上年3月已插班讀PN, 咁今年學期完(7月份), 你囡囡咪讀咗成年幾PN班?

[ 本文章最後由 芷欣mama 於 08-2-18 17:40 編輯 ]

小蜜蜂童子軍係咩嚟架?

原文章由 WaiKiu 於 08-2-18 12:33 發表

Hi Mandy,

其實我只係幫個女考咗一間學校, 到三月中先會知得唔得. 如果唔得都無所謂, 因為由我一開始比呀女讀綠茵, 我已預咗比佢讀到K3. 如果繼續係綠茵, 我都好期待呀女快D到K2, 因為可以參加小蜜蜂童子軍.:wah ...

原文章由 芷欣mama 於 08-2-18 17:33 發表

WaiKiu,
係呀~我囡囡之前係讀Miss Jackie嗰班, 但今個學期就轉咗去大bb嗰班, 依家係Miss Annie教(佢好似係新嚟, 唔知點解, 好似覺得Miss Jackie有耐性d?!)

你囡囡上年3月已插班讀PN, 咁今年學期完(7月份), 你囡囡 ...

芷欣mama,

因為呀女二月出世要做大女, 所以要讀年半PN. 其實頭半年係比佢讀IPN, 班主任係Ms. Samtani, 佢好愛呀女的. 上年八月先轉返EPN, 依家班主任余老師都好好的.

原文章由 MandyLau13 於 08-2-18 17:52 發表
小蜜蜂童子軍係咩嚟架?

小蜜蜂童子軍係童軍的一種, 只不過係比幼稚園學生參加, 同參加童軍無分別, 可以比佢哋多D活動同認識多D嘢.

你囡囡係咪都係今年八月讀k1呀(如果你唔轉校的話)?我個仔都係呀.  唔知學校遲d會唔會有家長會, 講解下課程編排?

原文章由 WaiKiu 於 08-2-19 12:16 發表

小蜜蜂童子軍係童軍的一種, 只不過係比幼稚園學生參加, 同參加童軍無分別, 可以比佢哋多D活動同認識多D嘢.

hello,

I live in Tiu Keng Leng and now looking for a good KG for BB girl next year.  

do you know how much for the school fee?  any other fee?
which primary school will be accepted?

thank you for your comments.

Regards,
sonia's ma

原文章由 Littlepa 於 08-2-19 13:03 發表
hello,

I live in Tiu Keng Leng and now looking for a good KG for BB girl next year.  

do you know how much for the school fee?  any other fee?
which primary school will be accepted?

thank you for  ...

international pre-nurery class: $3300/per month including every month birthday party.

local class fee, I forgot, sorry~

原文章由 MandyLau13 於 08-2-19 12:57 發表
你囡囡係咪都係今年八月讀k1呀(如果你唔轉校的話)?我個仔都係呀.  唔知學校遲d會唔會有家長會, 講解下課程編排?

呀女今年八月讀K1, 但應該唔會再有家長會, 因為已係上年約9-10月同PN家長做咗K1簡介. 當日校長講簡咗K1會主力以全英文教學, 當中亦會包括中文及國語. 亦參觀咗K1班的上堂情況, 外籍老師同佢哋座係地席上講故事, D小朋友好開心, 好free架.

如果呀女唔轉校, 應該會同你個仔一班...咁要多多聯繫, 互相關照啦!!

原文章由 芷欣mama 於 08-2-20 07:42 發表

international pre-nurery class: $3300/per month including every month birthday party.

local class fee, I forgot, sorry~

Traditional pn class is HK$2,800/mth, no more extra expense.

有機會同一班多個照應安心好多.  保持聯絡.
如果係全英語授課, 個老師係咪一定係外籍老師.

原文章由 WaiKiu 於 08-2-20 11:11 發表

呀女今年八月讀K1, 但應該唔會再有家長會, 因為已係上年約9-10月同PN家長做咗K1簡介. 當日校長講簡咗K1會主力以全英文教學, 當中亦會包括中文及國語. 亦參觀咗K1班的上堂情況, 外籍老師同佢哋座係地席上講故事, D ...

原文章由 MandyLau13 於 08-2-20 12:01 發表
有機會同一班多個照應安心好多.  保持聯絡.
如果係全英語授課, 個老師係咪一定係外籍老師.

基本上會係外籍老師, 但就算唔係金髮, 都會係華人"竹星", 講英文多過講中文果D..