用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Band 1 英中, 數學考試只得 30 人合格?
go

Band 1 英中, 數學考試只得 30 人合格?

一間出名嘅港島區 Band 1 英中, 數學考試全級只得 30 人合格?有冇搞錯呀?

唔出奇,出題目勁深,個個唔識咪唔合格囉。嚇驚大家,以後加倍努力,自己讀高幾級level的數,下次就合格。而整級數學 level 又會自動提高。很多著名小學和中學的手法。知冇?

係呀,有好多名小學或中學出d題目勁深
好似我朋友個小朋友讀名小學,d成績差唔多全部都係緊緊及格,但係佢做自己區內既band 1小學d試卷做親份份都90分以上
但以佢係學校既成績又唔可以直升上直屬中學,拎佢張成績表出去搵自行分配,無間學校會in
呢d學生都唔知點算好

原文章由 ^曾小姐^ 於 08-2-11 11:07 發表
好似我朋友個小朋友讀名小學,d成績差唔多全部都係緊緊及格,但係佢做自己區內既band 1小學d試卷做親份份都90分以上
但以佢係學校既成績又唔可以直升上直屬中學,拎佢張成績表出去 ...

其實中學會知道邊間小學勁架啦 放心
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

我都知好多名校會將d課程提升, 校內成績一般, 出去校外就高人一級, 但好似^曾小姐^咁講: "拎佢張成績表出去搵自行分配,無間學校會in, 呢d學生都唔知點算好 ...??" 咁即係點呀?況且講緊 F.3 喎, 唔通是是但但捱多2年, 會考過左骨就算呀, 咁呢d名校好不負責任渚!5班得1班 (仲要係精英班) 見得下人, 唉  

原文章由 ^曾小姐^ 於 08-2-11 15:07 發表
但以佢係學校既成績又唔可以直升上直屬中學,拎佢張成績表出去搵自行分配,無間學校會in, 呢d學生都唔知點算好 ...

初初我個朋友都係咁諗,佢搵間直資試下,點知人地第一句就問"點解你d成績咁差?"
而家佢個仔簡直係"高不成,低不就"
佢英文好好,要佢揀d中中,好似白白咁浪費佢咁多年黎所學既英文
英中見到佢d咁既成績,無人肯要
原文章由 sorlo 於 08-2-11 11:15 發表

其實中學會知道邊間小學勁架啦 放心

原文章由 irenec 於 08-2-11 09:14 發表
一間出名嘅港島區 Band 1 , 數學考試全級只得 30 人合格?有冇搞錯呀?

唔出奇英中做英數,小學有幾多學校系做英數?????

我只係登我朋友個仔辛苦, 最慘我朋友又鐘意同人比較, 佢個仔讀書已經唔叻, 再加埋呢d名校嘅壓力, 倒頭嚟可能浪費左佢個仔嘅前途!  

原文章由 ceomum 於 08-2-11 17:52 發表
唔出奇英中做英數,小學有幾多學校系做英數?????

所以如果俾我揀,一定唔揀名校,最緊要小朋友讀得開心,佢既能力可以應付到,否則大又辛苦,細又辛苦,日日屋企愁雲慘霧
原文章由 irenec 於 08-2-11 14:12 發表
我只係登我朋友個仔辛苦, 最慘我朋友又鐘意同人比較, 佢個仔讀書已經唔叻, 再加埋呢d名校嘅壓力, 倒頭嚟可能浪費左佢個仔嘅前途!  

原文章由 ^曾小姐^ 於 08-2-11 15:44 發表
所以如果俾我揀,一定唔揀名校,最緊要小朋友讀得開心,佢既能力可以應付到,否則大又辛苦,細又辛苦,日日屋企愁雲慘霧

讀名校唔一定辛苦, 非名校也不一定輕鬆.

原文章由 youma 於 08-2-13 22:39 發表

讀名校唔一定辛苦, 非名校也不一定輕鬆.  

同意。

況且,「名校」二字太壟統,十間學校十種風格,不能一概而論。

回覆 #3 ^曾小姐^ 的文章

講得好好,好似民X小學上年有310個小六生,
而民X中學只有190-200個位比回民小,
而此校考試卷真的比較深.
但不明餘下入不到民中小六學生多數派往
bank 3中學.
好像我朋友個仔在民X小讀書,上年派往
band 3 中學,所有學校看後都不收,
只有一兩間因只看操行合要求即可參加補位.

好彩地比他自已考入了一間band 2頭中學.

當天我朋友打電話跟回小六班主任問她怎辨.
她回覆如在此band 3中學讀書,他可考頭5名.
真比她氣壞.

[ 本文章最後由 je958 於 08-8-13 16:49 編輯 ]

唉'!
係HK讀書真辛苦'.
macau入學比較容易~

咁咪係囉
即使好好醜醜都要認命,去搵間band 3校風好d,雖然係可以係學校考得好好,但入唔到入u呢?
佢間小學理都無理過果d真係直升唔到直屬中學既學生,次次家長會都淨係識教人點填表先可以入返直屬中學,其他野一概都係要自己搵資料
原文章由 je958 於 08-2-16 23:58 發表
講得好好,好似民生上年有310個小六生,
而民生中學只有190-200個位比回民小,
而此校考試卷真的比較深.
但不明餘下入不到民中小六學生多數派往
bank 3中學.
好像我朋友個仔在民小讀書,上年派往
band 3 中學,所有學校 ...

回覆 #1 ^曾小姐^ 的文章

哪 band 2 頭中學可提供參考?
我亦擔心小兒派位不理想,band 1中學又不能interview.

thanks a lot !

Bank 1 英中

原文章由 irenec 於 08-2-11 09:14 發表
一間出名嘅港島區 Band 1 英中, 數學考試全級只得 30 人合格?有冇搞錯呀?

我個仔間学校,數学科全级又係差吳多得30人合格,吾知係唔係同一间学校呢?

回覆 #16 ritama 的文章

我想問係唔係筲官呢??

我有一位朋友的小朋友讀BAND 1 小學, D卷比佢課本還要深, 小朋友讀來讀去都唔合格, 朋友唯有轉校, 其他學校一見有唔合格, 就話"你D成績唔合要求"

原文章由 ^曾小姐^ 於 08-2-11 11:07 發表
但以佢係學校既成績又唔可以直升上直屬中學,拎佢張成績表出去 ...