用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 滿唔滿意呀。。
樓主: judywan
go

滿唔滿意呀。。

JUDY

妳所謂o既"合格",係學校o既標準,定係妳個人o既標準呀:;pppp:

原文章由 judywan 於 08-2-4 12:12 發表

你地就好啦,放完年假先派彩,我就唔係咁開心喇,每科都係緊緊合格高少少,比理想仲差好遠。

剛上星期六拿成績表.....你小朋友咁似我隻"中鴨".最好同最差的成績係天同地之比 無乎....

原文章由 judywan 於 08-2-4 14:17 發表

小朋友有同樣問題,鐘意某一老師,某一科目,可以全級第一,相反,一塌糊塗,痛陳利弊千次萬次,都作耳邊風。。。。.

原文章由 vivi_vivi 於 08-2-4 15:50 發表
JUDY

妳所謂o既"合格",係學校o既標準,定係妳個人o既標準呀:;pppp:

梗係學校既合格標準啦。。

原文章由 Homama2004 於 08-2-4 16:41 發表
剛上星期六拿成績表.....你小朋友咁似我隻"中鴨".最好同最差的成績係天同地之比 無乎....

唔鍾意科就唔留心上堂,唔溫書,求其考,都冇哂佢辦法。

原文章由 judywan 於 08-2-4 18:56 發表

唔鍾意科就唔留心上堂,唔溫書,求其考,都冇哂佢辦法。

凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

原文章由 Homama2004 於 08-2-4 16:41 發表

hohomama

咁可能我比較阿Q, 由小五下學期我已經了解到我小朋友最冇興趣同最弱邊科, 我首先將個要求set低一點(當然會以小朋友程度去決定), 仲有係要幫小朋友去發掘個科的興趣 (當然唔係一朝一夕可能搵到), 雖然而家佢冇興趣個科成績不是太標青, 但是不抗拒已經係一大進步(我大仔今年中2) 仲有就係佢最有興趣個幾科就盡量令佢學習更開心, 咁成績好佐, 個人信心增強, 對其他弱科都會用正面態度去應付, 可能有意想不到的收獲呢

[ 本文章最後由 布甸仔媽媽 於 08-2-5 09:47 編輯 ]

成績表上科目分數比例

你地學校係咪好似我地咁: 中 2 :英 3 : 數 2 : 其它 1。

原文章由 Goody 於 08-2-5 12:39 發表
你地學校係咪好似我地咁: 中 2 :英 3 : 數 2 : 其它 1。

我囡學校, 中英數比重一樣, 其實係 0.5-1
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .