用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD 聯誼活動
go

ADHD 聯誼活動 [複製鏈接]

不如我地呢度舉行一d聯誼活動,bbq、行山、旅行等,讓大家adhd 的兒童及青少年互相認識、建立友誼,擴闊社交圈子,大家是同路人,會明白彼此的難處。年紀較小的,家長可以一起參與,互相分享育兒心得....

如果想方便d,可報旅行社。想私人d,可以我地自己搞。

大家有沒興趣呀? 如果有,請留個言,俾大家睇下有幾多人想去先。
   0    0    0    0

我都有興趣喎 !!

原文章由 milkpeach2003 於 08-1-29 00:27 發表
不如我地呢度舉行一d聯誼活動,bbq、行山、旅行等,讓大家adhd 的兒童及青少年互相認識、建立友誼,擴闊社交圈子,大家是同路人,會明白彼此的難處。年紀較小的,家長可以一起參與,互相分享育兒心得....

如果想方便d,可報旅行社。 ...

原文章由 milkpeach2003 於 08-1-29 00:27 發表

如果想方便d,可報旅行社。 ...

我都有興趣參加,如有詳情可否E-MAIL比我
[email protected]

我都有興趣,大家互相鼓勵。
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid124/pc8cd38426a2b9c43ddb759c6a85e9005/f80dbb2f.jpg.orig.jpg[/img]

我都有興趣,但好冇先介紹一下囝囝囡囡的年紀,等大家先有初步了解....

(賬號名稱 / 出生年月 / Boy or Girl / 年級)

1. 丸媽媽--- 10-2005 / Boy / P.6

我都有興趣,但好冇先介紹一下囝囝囡囡的年紀,等大家先有初步了解....

(賬號名稱 / 出生年月 / Boy or Girl / 年級)

1. 丸媽媽--- 10-2005 / Boy / P.6
2. siubchuma--- 01-2003 / Boy / K2
My name is Anthony

1. 丸媽媽--- 10-1995 / Boy / P.6
2. siubchuma--- 01-2003 / Boy / K2

原文章由 丸媽媽 於 08-3-27 23:58 發表

2. siubchuma--- 01-2003 / Boy / K2 ...

3. kw250---08-2001/boy/P1

原文章由 丸媽媽 於 08-3-27 23:58 發表

2. siubchuma--- 01-2003 / Boy / K2 ...

4. milkpeach2003---10-198x/girl/University Student

希望唔好嫌我超齡,侵埋我玩la....

[ 本文章最後由 milkpeach2003 於 08-3-28 18:03 編輯 ]

原文章由 milkpeach2003 於 08-3-28 17:58 發表
4. milkpeach2003---10-198x/girl/University Student

希望唔好嫌我超齡,侵埋我玩la....

難得有個大姐姐加入,一定可以分享到好多經驗~歡迎到極!

介唔介意分享下你情況,而家你已經係大學生,咁ADHD果d症狀有冇減輕或消失? 因為好多醫生都講過大部份ADHD患者到中學階段症狀通常都會減輕或消失,所以我仲對個囝抱住一絲希望o架

5. mandylung ---02-1994/girl/F.2

5. mandylung ---02-1994/girl/F.2
6. kitty0303 ---01-2001 / boy / P.1
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid124/pc8cd38426a2b9c43ddb759c6a85e9005/f80dbb2f.jpg.orig.jpg[/img]

原文章由 丸媽媽 於 08-3-29 01:07 發表

難得有個大姐姐加入,一定可以分享到好多經驗~歡迎到極!

介唔介意分享下你情況,而家你已經係大學生,咁ADHD果d症狀有冇減輕或消失? 因為好多醫生都講過大部份ADHD患者到中學階段症狀通常都會減輕或消失,所以我仲 ...

各位媽咪
唔知是否囝囝有魚油丸關係(大約己食2-3個月),下學期學習方面O.K.另ADHD係唔係有分低,中,高呀!
係BK睇到食藥副作用好驚,因長期食好似吸毒會上癮?
同時這些藥不是一定會醫好ADHD,因這藥成份是(?粉劑).:
唔知各位ADHD媽咪有什麼意見呢!請分享吓!

服食專注力藥唔會好似上毒癮咁, 成日想食, 你可以隨時唔食都得, 只不過專注情度會打回原形囉 !

d藥係藥丸嚟, 唔係粉劑.

醫生話當病患者的唔專注唔會影響佢日常生活, 就可以唔食.  因為 d 藥只是暫時性控制, 係唔會醫好個病架. 求學時期小朋友要多d專注力幫助學習, 所以會比佢哋食藥囉 !

我亞女食咗後, 成績明顯地好咗, 但其他衝動, 插咀, 抄唔齊手冊依然重有 !!

原文章由 kw250 於 08-4-1 16:26 發表

各位媽咪
唔知是否囝囝有魚油丸關係(大約己食2-3個月),下學期學習方面O.K.另ADHD係唔係有分低,中,高呀!
係BK睇到食藥副作用好驚,因長期食好似吸毒會上癮?
同時這些藥不是一定會醫好ADHD,因這藥成份是(?粉劑).:l ...

我個仔食咗之後,做功課和食飯都快咗1陪,可以抄齊手冊,上堂聽到老師指令,操行由差轉好,成績明顯地好咗, 不能盡錄.
医生話呀仔可以留係傳统小學, 應該可以跟得上.

而副作用只有不能早睡.
佢食緊Concerta 18mg

名單暫時如下,當然其他人也可以加入。 希望可以再多d女仔一起參加la....現時女仔只有Mandy Lung 的女兒和我。當然我們還會歡迎男仔參加的。

6. kitty0303 ---01-2001 / boy / P.1
大家幾時得閒呀? 想去玩咩呀? 去cafe 傾計? 食buffet? 旅行?
仲有, 如果大家想我做搞手,
請問大家可否pm 聯絡方法給我呢?
如 e-mail address / phone number?
希望容易d搵到你地la....
如果唔係好難夾到大家?
大家有無意見呀?

預埋我呀,因為我暑假會返香港呀(帶個仔覆診)
jacob614---04-1998/Boy/P.4

暑假會得閒 d, 而家成日有測驗同考試.  等我問下亞女想要咩活動形式, 再話你知 !
另請收 pm !!

原文章由 milkpeach2003 於 08-4-20 01:36 發表
名單暫時如下,當然其他人也可以加入。 希望可以再多d女仔一起參加la....現時女仔只有Mandy Lung 的女兒和我。當然我們還會歡迎男仔參加的。

2. siubchuma--- 01-2003 / Boy / K2 . ...

回覆 #8 mandylung 的文章

7. jacob614---04-1998/Boy/P.4
8. elisa-----1997/ girl ; 1999 / Boy
9. 常在坤----02-2001/boy/P.1

[ 本文章最後由 milkpeach2003 於 08-4-26 01:46 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題