用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

吾合格 [複製鏈接]

如果你小朋友讀緊津貼小學二年班,升小二時老師已建議留班,但小朋友家長吾肯,於是小朋友升到小二,但這個學期考試中,英,數都吾合格,仲好底分,你係家長會點?
   0    0    0    0

Susanna,

個小朋友係咪已經盡左力?如果係,為左佢既自信心我會轉校,搵間淺d既比佢,應該話搵過間適合佢既學校,因為我覺得如果三科都追唔到,咁好明顯佢暫時應付唔到!

係你朋友?聽到依d就好"登"個媽咪慘!留又唔係,走又驚唔知條路arm唔arm佢.....係我覺得做媽咪最大既無奈!

Lulu

原文章由 SUSANNA 於 08-1-28 16:57 發表
如果你小朋友讀緊津貼小學二年班,升小二時老師已建議留班,但小朋友家長吾肯,於是小朋友升到小二,但這個學期考試中,英,數都吾合格,仲好底分,你係家長會點? ...

其實佢係升小二個暑假學校轉介左佢去政府部門做 IQ test, 結果係70, 仲話佢智能有限,學習有限,但佢媽媽堅持個仔係叻, 咁我都無辦法,叫佢找第二間再做test 佢又好似吾想, 但就成日找我,問我意見, 而家佢咁,我都吾知點幫佢.

咁你真係要提你個朋友去做多次test,如果真係70,咁佢都係正常,只係"能力比較落後"既小朋友,需要有特殊訓練既導師指導,同埋師生比例要降低,但佢應該都係搵有"兼收位"既學校(即融合教育),唔需要讀特殊學校,多d鼓勵佢面對問題,再逃避只會累左個小朋友:-| ....

Lulu

原文章由 SUSANNA 於 08-1-28 17:10 發表
其實佢係升小二個暑假學校轉介左佢去政府部門做 IQ test, 結果係70, 仲話佢智能有限,學習有限,但佢媽媽堅持個仔係叻, 咁我都無辦法,叫佢找第二間再做test 佢又好似吾想, 但就成日找我,問我意見, 而家佢咁,我都吾知點 ...

我覺得問題係我朋友身上,因佢吾接受也不認同小朋友有問題,只是逃避,一時又想轉校,一時又想佢留班,但又擔心小朋友自尊受損,但一方面又縱容佢花大部分時看電視,咁點會教好小朋友.:;pppp:

原文章由 Lulu0820 於 08-1-28 17:30 發表
咁你真係要提你個朋友去做多次test,如果真係70,咁佢都係正常,只係"能力比較落後"既小朋友,需要有特殊訓練既導師指導,同埋師生比例要降低,但佢應該都係搵有"兼收位"既學校(即融合教育),唔需要讀特殊學校,多d鼓勵佢面 ...
‹ 上一主題|下一主題