用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 新年假期的功課多唔多?
go

新年假期的功課多唔多? [複製鏈接]

跟據以往經驗,新年假期的功課多唔多呢?
大家都知道,新年的習俗是四周圍去啲親戚朋友家拜年,
通常由朝去到晚,仲要連繼好幾日添.
真係希望學校體諒吓啲小朋友,
剛剛考完試,
又放完一個沒得玩的聖誕假期,:cry::-|
今個新年假,
請學校和各位老師高抬貴手,
係咁依俾少少功課就好嘞!
各位家長同意嗎?
   0    0    0    0

原文章由 vanyau 於 08-1-27 10:39 發表

跟據以往經驗,新年假期的功課多唔多呢?
大家都知道,新年的習俗是四周圍去啲親戚朋友家拜年,
通常由朝去到晚,仲要連繼好幾日添.
真係希望學校體諒吓啲小朋友,
剛剛考完試,
又放完一個沒得玩的聖誕假期,:cry: ...

對,對,對! 簡直日日都是拜年日.

005我真的不知是不是匯豐銀行, 我知道004是匯豐銀行全港的支票的名稱簡稱.

回覆 #1 vanyau 的文章

都係我的心聲,過新年大人忙,小朋友都興奮,根本係靜唔到個心來做功課。仲有,之前中文科續編小雞上學的故事,連寫带畫都有排忙。

功課多與少真是好難說,每人的看法都有可能不同,實在難以一概而論.但一般而言,放假初期做一些,臨結束前做一些,總可以完成的.至於溫習,就...

在高小時,一般學生在五年級下學期的成績如往常沒有很大分別,而在六年級第一次考試的成績會最好(因沒有假期),但在第二次考試中卻可看到高低之別,成績維持好的同學,大部分都在假期留守家中溫習(包括新年,春節及復活節),成績退步的學生由於有很多假期活動,結果受到影響.

在假期前向一年班家長談論五年後的今日,實在大煞風景,請恕,請恕!

原文章由 ttyy 於 08-1-28 10:17 發表
都係我的心聲,過新年大人忙,小朋友都興奮,根本係靜唔到個心來做功課。仲有,之前中文科續編小雞上學的故事,連寫带畫都有排忙。

知喇知喇 sfcssfcc 我地已經predic 到五年後的今日會好似你咁 你呢個訴苦方式咁婉轉, 我地又點會feel 唔到丫

話唔定五年後我地已經可以放晒手比佢地自己攪掂呢 (oh !dreaming 早左d 添)

原文章由 sfcssfcc 於 08-1-28 18:35 發表
功課多與少真是好難說,每人的看法都有可能不同,實在難以一概而論.但一般而言,放假初期做一些,臨結束前做一些,總可以完成的.至於溫習,就...

在高小時,一般學生在五年級下學期的成績如往常沒有很大分 ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原文章由 emiluihk 於 08-1-31 12:04 發表
知喇知喇 sfcssfcc 我地已經predic 到五年後的今日會好似你咁 你呢個訴苦方式咁婉轉, 我地又點會feel 唔到丫

話唔定五年後我地已經可以放晒手比佢地自己攪掂呢 (oh !dreaming 早左 ...

我都希望我囡囡五年後可以自己攪掂,
新年假期就到,可以約埋一齊發吓夢囉!

話時話 計落真係只得呢個假期叫做輕鬆d 咋
唔理喇 幾"帶" 都同佢玩番幾日先算
最多唔玩咁盡留番一日比佢收拾心情

原文章由 vanyau 於 08-1-31 14:31 發表

我都希望我囡囡五年後可以自己攪掂,
新年假期就到,可以約埋一齊發吓夢囉!
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原文章由 emiluihk 於 08-1-31 17:18 發表

你哋唔發覺下學期啲功課開始多頁數了, 我相信會有很多功課做都得啦! 死啦!小雞再在上學都未做, 都不知點算好. :( :(

原文章由 emiluihk 於 08-1-31 17:18 發表

我好慘呀,之前買唔到Package去唔到旅行,但都打算回大陸玩幾日,點知今日查吓啲証件,囝囝囡囡的回鄉証過咗期,今次連番大陸玩都無行了!我老公仲已經請咗假添

唯有打算在香港玩吓啦!你哋有什麼打算,在香港有什麼好玩的地方介紹吓,謝謝!

原文章由 ELISYEE 於 08-2-1 00:27 發表

你哋唔發覺下學期啲功課開始多頁數了, 我相信會有很多功課做都得啦! 死啦!小雞再在上學都未做, 都不知點算好. :( :(

昨天囡囡那班,已經派了一些假期功課了,囡囡已經做完那些,等今日派埋那幾份功課,最理想就係今日做埋去,咁新年就可以盡情去玩了.
當然我唔會忘記<小雞再上學>這份功課,因為囡囡都未做完,還欠繪圖未畫囉!
仲有放完假之後有英默,大家玩時玩,最後一兩日要收恰心情溫吓書啦!

好在你地提一提咋, 我真的差點忘記了
vanyau,

你想玩咩架 ? 我諗淨係去玩拜年都已經夠你玩足整個假期
呢 !過年應該都有d 凍, otherwise 去玩郊遊都唔錯既 ... but
太凍就唔好喇

其次咪試吓 去"迪" 酒店住番一、兩晚 囉 !  再唔係我地
出嚟tea 吓 hehe ... 不過我仲未知初幾開工呢 !

一係去大尾篤踏單車放風箏 ... or 自家去BBQ (my
飛彿) , 再唔係去 ocean park ,去溜冰,去睇戲 , 去d 遠d 少去既公園, 又或去d 農莊行吓  ...    嘩!講到玩真是停不了耶!

原文章由 vanyau 於 08-2-1 09:30 發表

昨天囡囡那班,已經派了一些假期功課了,囡囡已經做完那些,等今日派埋那幾份功課,最理想就係今日做埋去,咁新年就可以盡情去玩了.
當然我唔會忘記<小雞再上學>這份功課,因為囡囡都未做完,還欠繪圖未畫囉!
仲有放完假之後有英默,大 ...

原文章由 emiluihk 於 08-2-1 13:38 發表
好在你地提一提咋, 我真的差點忘記了
vanyau,

你想玩咩架 ? 我諗淨係去玩拜年都已經夠你玩足整個假期
呢 !過年應該都有d 凍, otherwise 去玩郊遊都唔錯既 ... but
太凍就唔好喇

其次咪試吓 去" ...

已約咗一啲朋友去玩:
 年初三~南丫島
 年初四~大嶼山

你的提議都唔錯,新年約出來當團拜都好吖!
你幾時要開工,就你吖!
仲有無其他家長想一齊 tea 吓呢?
諗吓去吖!

原文章由 vanyau 於 08-2-1 15:31 發表

已約咗一啲朋友去玩:
 年初三~南丫島
 年初四~大嶼山

你的提議都唔錯,新年約出來當團拜都好吖!
你幾時要開工,就你吖!
仲有無其他家長想一齊 tea 吓呢?
諗吓去吖! ...

今日我已經要亞囡同班同學仔一齊做晒要做的功課, 需時由4:45分開始至9:30左右, 你哋話叫唔叫做多功課呢?
現在剩餘的有週記及小雞的故事創作(完全未做過). 當然還有默書及溫習中文評估的(單元十), 相信要返來香港才會有時間做啦!

咦 ~~ 中文評估單元十 ? 即係咩嚟架
尋晚啊女終於都作病了, 食完飯玩都唔玩坐係我大脾上差不多瞓著
當時只係8:00 到, 番到屋企嗱嗱"淋" 沖好涼就抱佢上床瞓了
所以佢d 野全部未郁過呀 !

原文章由 ELISYEE 於 08-2-2 00:31 發表

今日我已經要亞囡同班同學仔一齊做晒要做的功課, 需時由4:45分開始至9:30左右, 你哋話叫唔叫做多功課呢?
現在剩餘的有週記及小雞的故事創作(完全未做過). 當然還有默書及溫習中文評估的(單元十), 相信要返來香港 ...

原文章由 emiluihk 於 08-2-2 11:15 發表
咦 ~~ 中文評估單元十 ? 即係咩嚟架
尋晚啊女終於都作病了, 食完飯玩都唔玩坐係我大脾上差不多瞓著
當時只係8:00 到, 番到屋企嗱嗱"淋" 沖好涼就抱佢上床瞓了
所以佢d 野全部未郁過呀 !

...

我囡囡都唔舒服,回到家就話想睡(當時約四時半),但我要她沖完涼,吃啲粥,再吃埋葯先去睡,因為我不想她半夜醒來叫肚餓
點知約10時,她好似有啲體溫偏高(99.6度),好彩今朝睡覺成個人又精神晒.
我就慘,成夜無睡,幫他們蓋被(他倆經當踢被的,所以才會冷親囉).
最好笑,囝囝半夜3點起床叫我,他要”唔唔”(POO POO),你話好不好笑嘞,咁耐以來都係第一次有這情況咋!

哎呀 ! 咁攪笑, 半夜三更凍冰冰攪D 咁既野 ?!
都好放假先嚟病 ... AT LEAST 有足夠休息時間
又唔駛擔心MISSING LESSON

我女OK 未病得出樣 ... HEHE 拖吓添

原文章由 vanyau 於 08-2-2 11:44 發表

我囡囡都唔舒服,回到家就話想睡(當時約四時半),但我要她沖完涼,吃啲粥,再吃埋葯先去睡,因為我不想她半夜醒來叫肚餓
點知約10時,她好似有啲體溫偏高(99.6度),好彩今朝睡覺成個人又精神晒.
我就慘,成夜無睡,幫他們蓋被(他倆經當踢 ...

原文章由 emiluihk 於 08-2-5 11:04 發表
哎呀 ! 咁攪笑, 半夜三更凍冰冰攪D 咁既野 ?!
都好放假先嚟病 ... AT LEAST 有足夠休息時間
又唔駛擔心MISSING LESSON

我女OK 未病得出樣 ... HEHE 拖吓添

...

我囡囡差不多病好了,燒了兩日,現在還有些咳,佢個人好似好攰,又無乜胃口咁囉!
現在又輪到囝囝有些鼻水,又有兩聲咳,希望囝囝唔好發燒就好嘞!

自放假以來(不計星期六及日)已有兩天了,細女除了去游水外,差不多是足不出戶,但還未完成功課.

功課中最為需要時間的是寫讀書報告,以及一些TSA練習,現時還餘下剪報及數學科未做,希望能趕及在明天中午前完成.

至於大女,今天下課後才是假期開始,但由於功課不像小學般多且急,可慢慢應付,並由明日開始可享受快樂的春節假期.

回覆 #16 emiluihk 的文章

係呀, 請問有無人知道中文評估單元十係乜東東? 我見呀女既手冊寫咗, 但係又唔見有紙噃. 唔知有邊位家長知呢?

囡囡做的評估紙係一份的,為兩張A4面積左右,共四版,係考試局小學評核試的形式,左邊為題目,右邊有格仔評分,唔知同唔同你們初小的一樣.

但囡囡的評估是以評估一,二,三,四排列,以及有綜合評估,但未見有單元的稱呼.反而在中文科分類練習有分練習一,二...至一幾二十,以及在另一本補充練習有分為單元一,二...等.

所以,若果係單元十,又會唔會係那些課外練習簿???

而家好多家長和囡囡出外旅行,希望這些靠估的答案能夠幫到你...

原文章由 snowbb 於 08-2-10 21:43 發表
係呀, 請問有無人知道中文評估單元十係乜東東? 我見呀女既手冊寫咗, 但係又唔見有紙噃. 唔知有邊位家長知呢?
‹ 上一主題|下一主題