用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 香港學校音樂節
go

香港學校音樂節 [複製鏈接]

各位上網check左未?小女 violin solo 被編在 21/2 上午 ,剩下夠一個月時間, piano 就好d 11/3 !

香港學校音樂節比賽時間表:

http://www.hksmsa.org.hk/

KiuKiu-Mama
   0    0    0    0
"Bejoyful always; pray continually; give thanks in all circumstances."(1Th 5:16-18) ;-)

回覆 #1 KiuKiu-Mama 的文章

囡囡在 3 月 10 日唱長笛

不知是好彩定唔好彩,家姐校際小提琴比賽是第一日即2月18日上午,還要在筲箕灣,都不知夠唔夠時間回校上堂,唔好彩是編在第一日,好彩是不須要每天都聽比賽歌。而家姐的鋼琴比賽日是3月4日,弟弟今年有參加鋼琴比賽,在2月28日。

小女在剛過去的星期六完成左五級小提琴比賽, 雖然都攞到 80 分, 但入唔到三甲, 基本上老師提點佢注意的地方都有做, 但始終佢隻琴細, 大, 細聲的表達比起其他參賽者的 3/4 或 full size 琴較唔著數, 所以我覺得佢已經做得幾好; 不過, 佢有少少唔開心係同場有一個同校的三年級同學攞左第二名, 我同佢講雖然人地年紀細個佢, 但的確拉得好過佢, 希望呢場成績對佢黎緊兩場鋼琴比賽唔會有大影響, 因始終鋼琴佢比較有把握......

咁多位, 都分享下你地小朋友今年比賽的點滴啦....

加油....

晞晴媽咪

[ 本文章最後由 晞晴媽咪 於 08-2-26 01:42 編輯 ]

回覆 #1 晞晴媽咪 的文章

晞晴媽咪
可否分享下小朋友學兩樣樂器, 又要讀書, 時間怎樣分配呢? 晞晴還有沒有其他野要學?

我囡囡在第1天比賽小提琴,好彩有75分,剛好取到音樂分10分及有証書。囡囡話聽到同班同學仔在三級小提琴中取得第一名,真開心。聽小提琴老師講,kiukiumama得到第三名,還很高分添,快D出來報吓喜啦!

囡囡上星期四比賽完小提琴,可能係grade 1 看得出好多參賽者都是初學, 小女幸運地攞到 82 分得第三名, 她知道後很開心亦增加了不少自信,不過佢11/3鋼琴grade 3 比賽應該無咁容易攞到高分,因為到時d參賽者水準都會高d, 攞到75分已經好滿足!

KiuKiu-Mama

[ 本文章最後由 KiuKiu-Mama 於 08-2-26 21:21 編輯 ]
"Bejoyful always; pray continually; give thanks in all circumstances."(1Th 5:16-18) ;-)

Hi mabelma,

其實我囡囡都有d好彩,當日評判係外國人,佢好nice俾分都幾鬆,聽講你囡囡比賽果日評判係臺灣人,如果佢同我地同一日比賽應該都會攞到高分,事關小提琴老師平時都有讚佢拉得好!

KiuKiu-Mama

原文章由 mabelma 於 08-2-26 17:00 發表
我囡囡在第1天同一小提琴,好彩有75分,剛好取到音樂分10分及有証書。囡囡話聽到同班同學仔在三級小提琴中取得第一名,真開心。聽小提琴老師講,kiukiumama得到第三名,還很高分添,快D出來報吓喜啦! ...

回覆 #2 KiuKiu-Mama 的文章

回覆 #8 KiuKiu-Mama 的文章

Hi KiuKiumama,

首先要恭喜你先。
其實小提琴老師是用緊激漲法,他在我面前就話你女女拉得好好,不知他幾時講真幾時講假 。記得影印張分紙給班主任或校務處作記錄呀!

Hi KiuKiu-Mama,

恭喜呀... 你囡囡第一次小提琴比賽就有咁好成績, 好犀利呀...希望佢可以再下一城...亦期望在 BK 見到其他宣小家長陸續報喜....

晞晴媽咪

Hi poonsline,

你好...其實宣小好多同學都同時學兩樣樂器, 不過, 相信你都同意, 學習樂器並無捷徑, 一定要花時間練習, 幸好宣小的功課量一直唔多, 小女直到今年四年級為止仍然可以每日練一小時鋼琴 + 45 分鐘小提琴, 而除左樂器之外, 佢仲有參加香港兒童合唱團和芭蕾舞, 當然仲有參與宣小的樂團, 佢有投訴無 mug 時間玩同瞓, 但叫佢放棄一 D 活動又唔制...好在佢到現時為止的學業成績都 OK, 所以惟有 "見步行步"...哈哈...此外, 宣小只會將每學期頭十名的名次登在成績表, 所以....如果你的目標不是爭取頭十名, 咁....小朋友在讀書同課外活動的時間分配應不是太難....

晞晴媽咪

晞晴媽咪
多謝你的分享, 小女來年九月入讀小一, 很擔心她是否可以應付, 不過而家最頭痛的是 6:35am 上校車

原文章由 晞晴媽咪 於 08-2-26 23:31 發表

你好...其實宣小好多同學都同時學兩樣樂器, 不過, 相信你都同意, 學習樂器並無捷徑, 一定要花時間練習, 幸好宣小的功課量一直唔多, 小女直到今年四年級為止仍然可以每日練一小時鋼琴 + 45 分鐘小提琴 ...

when you say top 10 , do you mean top 10 in the class or grade ?/
Ewong

其實就算我地家住紅磡區, 小女而家都要朝朝 6:50 a.m. 上校車, 所以如果可以的話, 我都會叫佢儘量早 D 瞓....

Hi Ewongmum,

頭十名是指每班最高平均分的十位同學, 不是 grade.

晞晴媽咪

原文章由 晞晴媽咪 於 08-2-27 23:07 發表

其實就算我地家住紅磡區, 小女而家都要朝朝 6:50 a.m. 上校車, 所以如果可以的話, 我都會叫佢儘量早 D 瞓....

Hi Ewongmum,

頭十名是指每班最高平均分的十位同學, 不是 grade.

晞晴媽咪 ...

tks you.
Ewong

今天校際合唱, 共 17 隊參賽. 第一名是女拔, 第二名是協恩, 第三名是宣小.  

恭喜....恭喜....宣小的合唱隊得到第三名

今日小女完成左五級鋼琴比賽, 雖然有 82 分, 但都差兩分才拿到名次, 不過, 呢個分數我都已經 "收貨", 幾開心...

佢仲有一場三月十七日的鋼琴小奏鳴曲比賽同下星期的交響樂團比賽, 我會叫佢 "加油"....到時希望可以再同大家報喜.....

晞晴媽咪

下星期一囡囡長笛比賽, 希望她有好表現 ! 係咪合唱得獎 = 有 10 分 ? 如果係就無咁大壓力.

今天囡囡去了上環文娛中心進行長笛比賽, 賽果如下 :

第一名 : 86 分 ( 宣小囡囡同學 )  
第二名 : 85 分
第三名 : 84 分
囡囡    : 81 分
‹ 上一主題|下一主題