用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中六收生可大約知道各區中學排名
樓主: bikkibikki512
go

中六收生可大約知道各區中學排名

原文章由 心水清 於 08-1-24 10:13 發表
謝謝你 !

但我想請教你 :
1. 你認為只有70~80%可靠, 那麼排名有什麼不可靠的地方 ?
2. 參考此數據時還同時要考慮什麼條件會比較客觀可取呢 ?
3. 新學際3.3.4誕生後就再沒有跡可尋了 , 請指教.

...

我既回覆 (逐條逐條答):
1. 其他網友已經都答得幾清楚, 我只係再需要補充多少少。基本上, 能夠在8/8 1:00前完成收生既學校, 呢個表係睇唔到佢地之間既高低, 因為時間既先後只係顯示一間學校收生時手腳快定慢。
在第二階段中, 如果時間相隔唔係太耐 (舉例相差個零鐘之內), 只可以話兩間學校實力差唔多。
最後, 有少量中中可以在第一階段完成收生, 但係佢地既排名應該唔及其他有同樣能力既英中 (這是世俗眼光, 大家應該明白)。

2. 因為第1點第一段既問題, 所以要知邊d係頂尖學校, 最終都係要睇返學校會考優良率 (a-c級成績)。呢批學校成績既然唔錯, 通常都唔介意講得好老實, 你可以參考明報升中選校全攻略, 好容易比較呢批學校之間既高低。
另外, 要比較一間學校既公開試成績同該校中一學生banding, 因為可能有band 1學校只係得band 2會考成績, 或者band 2學校考出band 1成績, 俾著我就寧願揀後者。(當然, 首選梗係收生同會考成績都係band 1)。

3. 我完全唔擔心。334學制之後係冇左會考, 但一日有公開考試, 一日都可以比較到學校既高低。

原文章由 bikkibikki512 於 08-1-24 22:26 發表
十一:

你話...
3. 報大數 - 有一些中學會虛報學額全滿(通常係Band1尾學校),令其他學校學生不會來叩門,偷雞預留小量學額給原校獲13分的學生(到正式註冊時再更新資料)

乜學校真係可以咁做既咩, 教署應該唔俾架!? ...

點解唔得,知道有朋友數年前以12分原校中六收番,所以我都唔揀呢間學校。。。。:D :D :D

JUDYWAN, 我估我係你女讀緊間中學畢業, 以前母校的同學考得14分以上一定很多,可能超過半數, 98%六科合格, 而較差的同學手上都至少有一,兩科B/C, 可是同時很捧考到六科都有ABC的同學卻又只得二十來個, 而輪到入大學率又很高.........
所以某校就算有一個九優但只得1/3人數考到14分以上亦不奇怪, BAND 1 學生能力都有高低參差, 特別是改革後的BAND 1
因此如有學校有心隱瞞製造假象是可以的, 不過八卦點可否PM你朋友升那一間學校呢 ?

原文章由 judywan 於 08-1-24 23:14 發表
點解唔得,知道有朋友數年前以12分原校中六收番,所以我都唔揀呢間學校。。。。:D :D :D

原文章由 judywan 於 08-1-24 23:14 發表

問過知情人士, 佢話教署絕對唔俾咁樣, 照計冇學校夠膽明知故犯。
照佢估計, 12分可以升讀原校又唔係完全冇可能, 只要呢個學生唔係佔據左30個位中既其中1個位就冇問題。即係話, 學校如果肯捱義氣收埋呢個成為第31位學生係得既。

原文章由 bikkibikki512 於 08-1-26 00:45 發表

問過知情人士, 佢話教署絕對唔俾咁樣, 照計冇學校夠膽明知故犯。
照佢估計, 12分可以升讀原校又唔係完全冇可能, 只要呢個學生唔係佔據左30個位中既其中1個位就冇問題。即係話, 學校如果肯捱義氣收埋呢個成為第31位 ...

究竟學校係唔係收我朋友為第30位以外既學生,我無從得知。
但故事仲未完結,事實上,我朋友最終都冇返回原校升中六,佢係以12分既成績報讀另外一間學校。。。。。。

我以前有做少許紀錄, 可以到此下載。
http://hk.geocities.com/xf53/
愛收集舊書包、背囊的傻人

原文章由 bikkibikki512 於 08-1-24 22:26 發表
十一:

你話...
3. 報大數 - 有一些中學會虛報學額全滿(通常係Band1尾學校),令其他學校學生不會來叩門,偷雞預留小量學額給原校獲13分的學生(到正式註冊時再更新資料)

乜學校真係可以咁做既咩, 教署應該唔俾架!? ...

a. 教育局的中六收生程序中是容許每一間學校在第一階段收取2位14分以下對學校有貢獻的學生,學校是否使用就由學校自己決定.就算大學亦會收一些非學業成績優越但成績只合乎最低要求的學生的.

b. 學生的優越亦不只是學業成績的,特別在入大學及畢業後的工作更要看學生的人際關係,EQ等.

c. 每一年每一間學校收生水準都有參差,某一年成績會特別好,某一年又會特別差,如能有3-5年的數字而計出移動平均線就最準確,並可推測學校的水準是否有下降

d. 另外文科理科又有分別,因全世界(不只香港)最好的學生多數都會選理科,特別是男校,所以就算有些Band 1學校,在第一階段亦可能有一兩個文科位未能墳滿,你看看喇沙DBS一定有一至兩班是成績上是令人未必十分滿意的

還有一點要留意,每家學校中五和中六的學位比例不是全一樣.有學校可以有六班中五而只有三班中六(240:96),亦有學有是四班中五對三班中六(160:90).  這個比例亦會影響1點前的收生.

原文章由 cherry1995 於 08-2-5 09:08 發表

a. 教育局的中六收生程序中是容許每一間學校在第一階段收取2位14分以下對學校有貢獻的學生,學校是否使用就由學校自己決定.就算大學亦會收一些非學業成績優越但成績只合乎最低要求的學生的.

b. 學生的優越亦不只是 ...

同意,我都有留意這點!:loveliness:

原文章由 leschelems 於 08-2-5 14:28 發表
還有一點要留意,每家學校中五和中六的學位比例不是全一樣.有學校可以有六班中五而只有三班中六(240:96),亦有學有是四班中五對三班中六(160:90).  這個比例亦會影響1點前的收生.

...

係啦,某程度都可以反影到d野,所以早兩年都已經做定呢個表,用黎今年同女報學校

我都認同,以樓主資料都有d用呀!