用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人可以解答我?有關報地址問題!
go

有冇人可以解答我?有關報地址問題!

我老公的哥哥是住大埔區,我地就唔係,而我又覺得大埔區小學校網好d,如果小朋友能到大埔讀小學,可以由住大埔的伯娘接放學,或可食埋晚飯才回家,咁,我可唔可以用伯娘的住址報小學呢?算唔算虛報呢?

唔可以囉, 除非伯娘declare做左你小朋友監護人, 而小朋友係住係伯娘處

原文章由 chrischris 於 08-1-20 07:54 發表
我老公的哥哥是住大埔區,我地就唔係,而我又覺得大埔區小學校網好d,如果小朋友能到大埔讀小學,可以由住大埔的伯娘接放學,或可食埋晚飯才回家,咁,我可唔可以用伯娘的住址報小學呢?算唔算虛報呢? ...

原文章由 鳳梨 於 08-1-20 16:34 發表
唔可以囉, 除非伯娘declare做左你小朋友監護人, 而小朋友係住係伯娘處

but you should explain to EDB why need 小朋友伯娘做監護人

原文章由 chrischris 於 08-1-20 07:54 發表
我老公的哥哥是住大埔區,我地就唔係,而我又覺得大埔區小學校網好d,如果小朋友能到大埔讀小學,可以由住大埔的伯娘接放學,或可食埋晚飯才回家,咁,我可唔可以用伯娘的住址報小學呢?算唔算虛報呢? ...

數年前, 聽官方的講座時說 小朋友 不一定是由 家長親自照顧的, 可以由 祖父/母, 外祖父/母 或其他親戚照顧的, 那不算是虛報地址. (我忘記現在需否 給予地址證明) (其實, 無人舉報, 啊水理你咩!)

我反而考慮 這安排究竟 好不好, 個人覺得小朋友的照顧不單包括物質, 如吃飯, 玩具/耍, 還有 是否 疼愛(又會否變成過度 縱容呢?), 敎導, 指導功課, 參與課外活動 .... 等等. 還有, 基本上將來 的中學校網也是跟小學 所處地區的, 當然, 到時那是可以改的 (唔比人搬咩?)