用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好唔開心。。。。
go

好唔開心。。。。 [複製鏈接]

乖女升中變反叛 生前戲語竟成真 「要玩,就在死前玩盡」
(星島) 01月 15日 星期二 05:30AM
(綜合報道)

(星島日報 報道)「要玩,就在死前玩盡……。」昨在新娘潭 車禍中喪命的黃曉妍,生前曾跟友人揚言死前要玩盡世界,不負一生,豈料一語成讖。貪玩的曉妍,小學時是品學兼優好學生,升中後,判若兩人,反叛曠課,常與損友為伍,最終賠上性命。臨終前,湊大她的姑媽在醫院病脇前哭喚,黃女眼角淒然流淚告別。

十三歲少女曉妍枉死,揭露其由「乖學生」變「反叛女」的心路歷程。昨早上,沙田 威爾斯醫院 急症室門外,愁雲慘霧,聚集大批親友,曉妍父母一臉焦急,多次憂心拭淚,當得知搶救無效,多名親友哭成淚人,其姑媽向醫護人員哀求:「我要入去見她最後一面,她由我湊大。」

未幾,姑媽紅覑眼步出病房,她表示,見到病榻上的曉妍奄奄一息,心痛難過,多次在脇邊哭喚:「曉妍、曉妍……,我係姑媽。」不知是否有反應,曉妍眼角流下一滴眼淚。

姑媽哭喚「曉妍,好孝順」

姑媽稱,曉妍父母北上經商,交由她湊大,兩人感情最好,今年姑媽生日,曉妍更陪她吃飯慶祝,故她頻頻說:「曉妍,真係好乖,好孝順。」接覑又說:「這次教訓很大……,為何要坐他人的車?因何會弄成如此?」昨午一時許,在眾親友陪同下,曉妍遺體要送至醫院殮房,姑媽站在病房前看覑,待曉妍遺體推入電梯,才不捨地離開。

小學曾記大功

大埔 孫芳中小學女校長盧秀枝表示,曉妍小學時是品學兼優的模範生,屢獲殊榮,包括大埔區朗誦比賽冠軍、大埔區好學生獎及儀仗隊金獎,校方為表揚她為母校爭光,曾記大功及優點,盧校長形容:「我教過曉妍普通話,全年都冇欠交功課。」

大埔孔教何郭佩珍中學女校長梁秋雲稱,升上中學的曉妍,讀精英班,因成績不好,勉強試升中二,幾乎要留班,她形容:「曉妍成績一般,沒參加課外活動。」

老友指誤交損友

認識死者多年的「四仔」,對好友慘死,感到難過。他稱,曉妍小學讀書優異,後來升上中學,誤交損友,性格大變,不時曠課及欠交功課,成績一落千丈。無心學業的她,最愛流連區內公園,有時走出旺角 消遣。他說,近期多見有人駕車來接曉妍外出,玩到通宵達旦,甚至不回家睡覺。

「四仔」又說,曉妍身型高大,外貌較年紀成熟,有一次,有人語重心長地勸她好好讀書,遠離損友,曉妍卻說:「要玩,就在臨死前玩晒!」奈何貪玩的她,連寶貴生命也賠上了。

記者:曾海帆
   0    0    0    0

凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

小朋友如果唔識諗,真係莫奈何 ..... :cry: :cry: :cry:

原文章由 sorlo 於 08-1-15 15:33 發表

dv
原文章由 2bzmummy 於 08-1-15 15:36 發表
小朋友如果唔識諗,真係莫奈何 ..... :cry: :cry: :cry:

各位父母真係要放多時間俾自己的小朋友, 學壞只係一瞬間:cry: :cry:

原文章由 2bzmummy 於 08-1-15 15:36 發表

升上中學後,反而令父母最担心
時時聽到人講,小學時言聽計從又乖巧,上到中學就~~~~~
要變起上嚟,都好難攪,唉!

可能因為我小朋友都係差唔多年紀,感受很大。。。

Judy

我看一看家中的小朋友,同樣是 13 歲,真是小朋友一個,點解會那麼的不一樣呢 .....

原文章由 judywan 於 08-1-15 15:48 發表

我會叫呀女睇這段新聞,仲會叫佢反思下。

原文章由 2bzmummy 於 08-1-15 16:05 發表
Judy

我看一看家中的小朋友,同樣是 13 歲,真是小朋友一個,點解會那麼的不一樣呢 .....

2b

有陣時真係希望小朋友冇咁快長大,永遠可以保護佢。但有時又望佢快D長大,可以自立,真茅盾。。。。:( :( :(

原文章由 judywan 於 08-1-15 16:13 發表

2b

有陣時真係希望小朋友冇咁快長大,永遠可以保護佢。但有時又望佢快D長大,可以自立,真茅盾。。。。:( :( :(

我hb從來唔主張保護兒童既
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

乖女升中變反叛, 十三歲十升中是人生一大turning point, 做父母要好留心子女,talk to them and treat them as a frient, listen to them & 做子女要小心交朋友.

原文章由 judywan 於 08-1-15 15:48 發表

係呀!因為我哋都係人哋呀媽,
我個囡同車禍喪生嘅女仔年紀都差不多,
所以睇完好感觸
就咁冇咗個囡,
我一定會顛

好感動呀! 我個女都係13歲.

真係令人擔心,我女兒今年小六,正為她選校,見到這篇新聞報導後,我也考慮她升中後的情況,我也叫她看看這事件,希望她引以為介。

真係好心up.
佢地覺得青春無價
明天會更好!

我個女都係今年上f.1... 小學同中學真係好唔同...d野真係深好多...要俾時間讀......同學間競爭又大...在加上又係反叛期...我眼見呀女小學有d舊同學派去d唔好校風的中學後學壞哂...父母真係千奇唔好放手...要幫佢地適應睇緊d

希望天下父母引以為誡,不再發生這樣的悲劇.

小學同中學好吾同,同學又吾同曬,小朋友都面對緊好大的轉變,又正值發育同反叛期,真係吾放得手住。

放手唔放手。。。。

所以無論幾忙都好,
都要抽時間同佢地傾計,,,
了解佢地內心世界
唔好只眼於成績。
‹ 上一主題|下一主題