用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教學游水小朋友媽咪,當小朋友學完蝶式怎樣繼續下去? ...
go

請教學游水小朋友媽咪,當小朋友學完蝶式怎樣繼續下去?

我仔在YMCA學游水仲有2個level(如果不用repeat的話)便學哂4式,不知怎樣繼續下去。以前我仔常想著要升班,4歲開始游,游左兩年幾,好彩都只係"lump"過兩次班,但佢睇住就黎學哂,好似想"收工"咁,其實可能仲細,雖然技術好(教練話的,所以有得次次升班)但體能唔夠,佢始終游得慢,我想佢繼續操,但無左升班目標,點鼓勵佢好呢?
其實佢大個左,對課外活動有自己意見,我未直接問佢其實鍾唔鍾意繼續游水,如果佢say no,會唔會好"side"呢?

最好參加比賽,比佢知到學識用游得好是兩回事,有比較才有改善。

入泳隊參加比賽啦,等佢知到學識左之後都仲未係最好,等佢知到個個游水都唔係玩玩下。

其實我自己覺得係家長對小朋友有咩期望,我一開始俾小朋友學游水係只係想佢學識,但學左幾年後見佢學得幾好,又係學曬四式,游得又唔錯,我就想佢游快o的呀,攞下獎,不過當然要睇下小朋友意願啦~

My daughter keep on swimming after she finished the course. I told her that it is good for health and she is keen on this activity. Sometimes, I will let her eat her favourite food afther swimming, like fishball and "siu my".
Minniemouse:-P

If your son is still interested in swimming, look for
a swimming club for continuous training (for speed).
If he's not interested at all, just keep swimming once
or twice a week for health.

原文章由 Fion_Chan 於 08-1-14 20:16 發表
我仔在YMCA學游水仲有2個level(如果不用repeat的話)便學哂4式,不知怎樣繼續下去。以前我仔常想著要升班,4歲開始游,游左兩年幾,好彩都只係"lump"過兩次班,但佢睇住就黎學哂,好似想"收工"咁,其實可能仲細,雖然技術好(教練話的, ...

回覆 #3 hikki_10 的文章

原文章由 Fion_Chan 於 08-1-14 20:16 發表
我仔在YMCA學游水仲有2個level(如果不用repeat的話)便學哂4式,不知怎樣繼續下去。以前我仔常想著要升班,4歲開始游,游左兩年幾,好彩都只係"lump"過兩次班,但佢睇住就黎學哂,好似想"收工"咁,其實可能仲細,雖然技術好(教練話的, ...

始終是有益的活動,而且學無止境!所以我認為keep住游好D!ymca聽聞如果游得好會被選人精英班架!而且還可以訓練體力、耐力、挑戰個人記錄…