用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正取錄信收到未呀?
樓主: chris媽咪
go

培正取錄信收到未呀? [複製鏈接]

回覆 #49 qooqoofans 的文章

Boy, May 05,  PM class.

Received, but not accepted.  We felt a bit sad, but it OK, because we have been waiting for very long time la, now relax.

我囡囡都係"後備生", 要等到7月中先有消息, 真係好漫長ar! 都唔明點解要等咁耐先有通知!!

講真, 我想佢reject我, 都好過要再等

原文章由 **芳芳** 於 08-1-16 21:09 發表
請問有無人係 "後備生" (信上寫) 呢???

Rejected 是否信上寫"不取錄" , 而不是"後備生" 呢???

因我仔仔列為 "後備生" , 唔知有無機會呢???

:cry: :cry: :cry:

Hi!好耐無見!:loveliness:
培正收咗囡囡 a.m. class,但唔知讀唔讀!
Chole 會揀 kv or pc??

p.s.囡囡係 10 / 04 出世

原文章由 豬仔媽媽 於 08-1-16 14:45 發表
hi ClaireMa,

記得我豬仔媽媽? 你囡囡係咪am?

我囡囡係am.

[ 本文章最後由 ClaireMa 於 08-1-16 23:04 編輯 ]

chairema,

老公鍾意培正, 我就鍾意kv. e加決定唔到.

你有邊幾間選呀?

原文章由 ClaireMa 於 08-1-16 23:01 發表
Hi!好耐無見!:loveliness:
培正收咗囡囡 a.m. class,但唔知讀唔讀!
Chole 會揀 kv or pc??

p.s.囡囡係 10 / 04 出世

如果讀培正要 repeat K1,但你都知我個女有幾高大,而家已經 104 cm,我唔敢想像佢讀培正 K1 會點??!!!
仲有民生、st. cat 、宣道,但我諗第二選擇會係民生。

原文章由 豬仔媽媽 於 08-1-16 23:08 發表
chairema,

老公鍾意培正, 我就鍾意kv. e加決定唔到.

你有邊幾間選呀?

點解我仲未有信? 好心急

原文章由 **芳芳** 於 08-1-16 17:54 發表
只係waiting list, 唔知有無機會呢???:cry: :cry: :cry:

我都是今天收到培正的信,我的囡囡只是入了下午班,但 St. Catherine就收了她上午班,本來想BB上午讀St.Cat,下午讀培正,但怕BB太辛苦,很多朋友都叫我比BB讀培正好些,因他們說培正較St. Cat難入,你們說是嗎?

ChaireMa,

你囡囡似你兩公咁高, 又似你咁靚.

如果讀民生、st. cat係咪K2?
你有幾多成機會比囡囡讀培正呢?

原文章由 ClaireMa 於 08-1-16 23:28 發表
如果讀培正要 repeat K1,但你都知我個女有幾高大,而家已經 104 cm,我唔敢想像佢讀培正 K1 會點??!!!
仲有民生、st. cat 、宣道,但我諗第二選擇會係民生。

...

wyyltw,

培正係應該難入d, 因為學位少.

原文章由 wyyltw 於 08-1-17 00:00 發表

我都是今天收到培正的信,我的囡囡只是入了下午班,但 St. Catherine就收了她上午班,本來想BB上午讀St.Cat,下午讀培正,但怕BB太辛苦,很多朋友都叫我比BB讀培正好些,因他們說培正較St. Cat難入,你們說是嗎? ...

培正收咗 我個仔 a.m. class.
老公鍾意培正, 我就鍾意kv.
決定培正! 放棄kv 同 sc
三年幼稚園, 其實對佢影響唔會太大, 可以上培小一條 龍, 少些 壓力.

It's very good u can definitely make the decision now. No need to think, think & think....
Although mostly I will choose PC, but still have some preservation to KV/SC.

原文章由 mysy33 於 08-1-17 00:53 發表
培正收咗 我個仔 a.m. class.
老公鍾意培正, 我就鍾意kv.
決定培正! 放棄kv 同 sc
三年幼稚園, 其實對佢影響唔會太大, 可以上培小一條 龍, 少些 壓力.

Rejected, 疊埋心水讀創價

收左囡囡AM class.(05年7月出世)

我女係0501, 不過失敗咗, 開信那一刻想死

今次幫阿女報咗11間, 考咗8間, 有3間無考因巳知kv, sc已收咗
有7間都收點知就係最想入的培正唔收, 世界好公平, 有啲間間唔收就係培正收, 所以彩數真係好緊要,
昨晚其實都幾失落, 但當望住阿女時就覺得阿女好叻, 需然中唔到頭獎都中二獎, 好多謝阿女陪我地去咗那麼多幼稚園, 就算失望又可以怨誰:cry: , 不過講係咁講, 昨晚未又瞓唔著
相信這幾個月我們要想下讀邊間, kv 定 hy

anyway 都恭喜入到培正的家長和小朋友, 日後要更努力, 唔好浪費個位

Dear all

唔好意思, 我又忍唔住要搭下訕先, 大家不要見怪.....

作為兩個培正小朋友既阿媽....見到大家上面有唔少 puzzles (讀定唔讀, 揀邊間, 好唔好 repeat K1, etc) 呢d 問題我年年都見唔少, 我又年年都忍唔住要搭訕, 希望少少意見俾到你地參考啦..

1) 有人問阿哥讀緊阿妹都唔收? 係, 培正係私校, 唔好攞佢既 system 同阿公既比, 佢絕對有權唔收任何一個 (係好大鼻的), 所以有兄姊個d or 依家係 1st kid , 仲有個細佬阿妹等緊入個 d 請不要太老定, 年年都係咁, 我都見唔少, 頭兩個收, last 1 個唔收我都見過, 不過呢d "唔收" 就一定係 "後備" , 所以肯等既話, 99% 7, 8 月個時會有電話問你收你仲讀唔讀的, 因為一定有正選生 give up 既, 大家又唔好以為個個都一定讀培正既....因為唔揀佢既人都有好多原因去唔揀佢的, 所以....後補者比心機, 一定有 chance 的, 上年有個家長佢都係咁, 阿哥讀緊, 阿妹唔收後補, 之後 call 佢話有位, 不過佢都唔讀了, 因為阿妹有另一間佢覺得岩佢既比佢讀, 就係咁, 佢都有佢既理由, 而在我而言, 我亦覺得唔一定要一家人都讀哂培正既....

2) 有人問點解 waiting 個 d 要等咁耐 (at least July/Aug) 先知收唔收? 梗係啦, 你睇下依家個個家長手上起碼都 hold 住 3 幾個位 (other KGs) , 個個又好似依家當中既家長咁...要諗下先, 讀邊間好....咁一諗既話就梗係俾錢 hold 哂先, 唔到最後一刻都唔會 finalise 既, 咁幾時係最後一刻呢...?? 咪就係 Aug 左右要買書呀, 比更多費用呀既時候佢地先會 confirm 自己想阿仔/女去邊間架嘛...咁在學校而言, 留得位個d佢地就一定要預個位比佢, so 冇人 give up 又點可以 call waiting 呢? 唉....所以 waiting 既家長...冇法喇...要人地 give up 先可以 call 自己嘛...咁人地一日唔 confrim 你地都係要等到 8 月的....sorry....

3) 又有人問...讀唔讀培幼好呢...etc....我又有少少意見 here..我想 provide 一d 資料比你地去諗, 決定始終係你地...

a) 培幼係 100% 直上培小, 但唔得去搞珠, 頂多可以 try 1st rond 既自行派位 (I mean 小學), 但 unless 你地 1st round 揀既係d 2nd tier 既學校, otherwise hot schools...如無意外, 你地好多都係 15 分 only, 唔會夠有背景既家長 (eg. 校友, 教友 etc) 爭, 咁既話, 即係唔多有機.....

b) 搞珠係講到明唔俾的, 你可以照去搞, 但無論你搞到邊間學校, 培正會放榜前收到 EDB 通知, then 佢知你阿仔有學校派到, 就會取消係培小既學位, 俾左留位費 before (K3 時會收) 都冇用...所以....派得好就恭喜, 派得唔好就冇得返轉頭, 呢點要留意

c) 想去考私校/直資小一?? 可以, 但好老實, 若考d 一般質素既考黎做乜? 因為培小的確又唔係差, 大家都要俾錢的話, 就梗係培小優勝了, 但若想去搏d 比培小高一線既小學, 又好老實, 多數都唔得, 因為培幼d 野淺, 淨係英文/識數/認字都慢 (比 other KG, e.g. KV) , so 比較上黎培幼學生根本唔 competitive to other KGs 學生 in terms of 考一線既私小/直資...so far 真係未見過有培幼既考到 SPCC/DBS/DGS 呢類學校 (有關係既除外)

c) 因此, 十個有九個入得培幼既都要預左疊埋心水上培小好d, 故此, 若我以上講既有d 家長都有此諗法....i.e. 想"進可攻, 退可守"...hmm....未必十分可行, 你要預左 99% 都係直升培小, so if 已好 sure 會俾阿仔/女升培小的, 就一定要讀培幼, 因為到小一先考係好難考的, 因為 99% 都會直升, 所以小一唔會有好多位俾出面人考的

4) so now the point is : 培小又讀唔讀得過呢....???
我唔可以代大家決定, 只係想 provide info 比你地參考

a) 培小小學 this year 學費係 2500 per month, 收 10 months, 每年約以 10% increase 咁加 (培幼都係, 今年係 $1,750 不就有學卷, 可以 save $1000), 另培中 most likely 會轉 DSS, so 到時就會一樣要收費, 以我依家估計其他同級直資都收緊 2xxx (英華都 1700 咁上下) , 咁我諗都係 around 2xxx - 3000 之間 (I guess) ...so financially 尤其有兩個 or above既, 你都要考慮 this point, 依家阿公又推埋 12 年免費, 難免吸引既, right?

b) 咁你又會話, 我地係唔係一定直升培中呢..?? 答案係 if 結龍既就"係", 依家就係 85% 直升....即係 around 全級要頭 120 名以內先會有把握升中 1st round 就即收, 其他都要等派位, FYI, 依家培小係 8 班, each around 30 人...即係 240 人

c) 咁係唔係一定要升先?  我地可以俾小朋友去考出面既學校嗎?  當然可以, 但個問題係, 小朋友前前後後九年 (3 years KG, 6 years primary) , 幼稚園就三年都係同一班人, 但上小學就年年大兜亂的, 因此 after 6 years 真係相識滿天下, 係咁既情況之下, 十個有十個都唔會想升去 other schools (even band 1 英中) 去識"新"朋友的...呢點係培正學生既情意結...到時唔係家長一定可以左右到的, 亦因此培正校友們係好長情的, 此又係優點, 學校一 call, 幾廿年前d 校友 even not in HK 都會飛番黎撐母校的 ...so in that case, 又係預埋會一直讀到中學好d.....

彥媽好似太長氣了, 其實可以仲有d 野講, 不過等大家消化下先啦, stop stop la....

我只係想講.....諗係好似諗得太遠 (諗到去中學), 但事實上, 依家大家諗讀唔讀培幼真係要從咁既角度去諗, 因為好老實, 唔係諗住想培小/培中既就唔好諗培幼了, 因為培幼既 syllabus 係好淺的 (學校理念係....佢係預用 16 年去教你個仔/女, 唔係 3 年), 所以好多野唔駛急, so stay with PC 就 OK (其實都唔完全係的) , 但出去 other school 就未必 OK 了, 就係咁.

多謝各位花時間睇彥媽d 字, 如有打擾, 多多包涵...

原文章由 彥彥媽咪 於 08-1-17 09:56 發表
Dear all

唔好意思, 我又忍唔住要搭下訕先, 大家不要見怪.....ops:" />

作為兩個培正小朋友既阿媽....見到大家上面有唔少 puzzles (讀定唔讀, 揀邊間, 好唔好 repeat K1, etc) 呢d 問題我年年都見唔少, 我又年年都 ...

彥媽,

你太客氣啦! 搭吓訕又有咩問題呢 , 多得你支持同鼓勵, 我哋呢群04/05媽要高興就真.

我覺得彥媽你d point係對ga. 小朋友讀書唔係一年, 兩年o既事, 讀埋大學就係十幾二十年的路. 真係要有"週詳計劃".

原文章由 彥彥媽咪 於 08-1-17 09:56 發表
Dear all

唔好意思, 我又忍唔住要搭下訕先, 大家不要見怪.....

作為兩個培正小朋友既阿媽....見到大家上面有唔少 puzzles (讀定唔讀, 揀邊間, 好唔好 repeat K1, etc) 呢d 問題我年年都見唔少, 我又年年都 ...

thanks for your valuable opinions, my boy was accepted to am class, I have some questions, would u please help me to solve?

how old are your kids?
i would like to know any difference between am and pm class?  
K2 - all am, K3 - all pm? is it true?
any extra-curricular activities for KG students?
school shuttle bus arrangement ok or not?
what is the school time?
KG teachers are nice and experienced?

sorry that i have so many questions, thanks for your help!!

回覆 #2 彥彥媽咪 的文章

彥彥媽咪
多謝你寶貴意見, 其實我已決定讀培幼啦.

請問培幼 &培小有無普通話學? 上到小學會唔會全普通話上課呢?

[ 本文章最後由 qooqoofans 於 08-1-17 11:16 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題