用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兩歲八個月讀n1, 會吾會悶
go

兩歲八個月讀n1, 會吾會悶 [複製鏈接]

我囝囝十二出世, 因為佢一直都只講英文, 同埋仲好bb, 所以我同爸爸都plan比佢兩歲八個月返n1, 3歲八個月先讀k1.
但最近發覺佢特然大個左好多, 因為一直以來都係plan今年9月讀n1, 所以只係報左n1, 有兩間n1收左. 另外有兩間2月先in, 我同爸爸都好鍾意呢兩間未in既n1, 初初諗如果收都比囝囝係到讀4年. 但係而家又心大心細又想替囝囝報k1, (想佢讀兩年k1, 小學仍做大囝).

8個月之後佢仲會大個好多, 所以怕佢讀n1同兩2歲小朋友一齊會悶同埋學小左野.
但如果做細囝, 今日我帶囝囝去公園玩, 有個小朋友大我囝囝幾個月, 佢無啦啦打我個囝, 攪到我又有少少擔心, 如果佢做細囝會吾會比人蝦.

有冇媽咪小朋友大囝讀n!, 可吾可以分享下經驗?
   0    0    0    0
nil

兩歲八個月why唔讀k1 le???
人人日日都咁happy!!!!!!!!!!!!!! :-D :-D :-D :-D世上無難事,只怕有心人! :-D :-D :-D :-D http://i173.photobucket.com/albums/w76/poyin811/family2.jpg我的心肝寶貝相簿

我仔仔3月出世都算係大仔, 果時佢返n1又唔覺佢悶喎, 佢好enjoy, 好開心

我細仔都係3月出世, 我亦會比佢返n1

大仔係2月出世我都係比佢返n1佢仲好識照顧其他同學...
細仔係3月出世我都係會比佢返n1...同埋我覺得自理方面幾好woo比起直接返k1既小朋友

我女就係一月出世 是超大女, 我們當時都很煩, 因為欠幾日就可讀早一年k1, 本來想看看有無幼稚園可到九月後插讀k1, 但原來到小學唔夠年齡的係唔會收, 最後我們選擇足ニ歲就插班n1, 然後到九月即係二歲七個幾月就讀另外一間n1, 一來就唔好有留班感覺, 之後對考幼稚園都有幫助, 因為已經讀了半年書才去考

其實我覺得做大仔細仔大女細女都好, 都會比人蝦, 我女係大女一樣比人蝦,(甚至比小朋友打, 當然我想不是打架或者是碰撞下) 比人搶玩具, 為有教她讓細的小朋友, 你做大姐姐要讓人, 有唔開心就同老師講

兩歲八個月又晤覺得悶, 因為都無比較, 回去聽下故事, 唱下歌, 學下和小朋友相處, 已經ok, 小朋友還有那麼漫長的時間讀書

原文章由 January 於 08-1-13 17:13 發表
我囝囝十二出世, 因為佢一直都只講英文, 同埋仲好bb, 所以我同爸爸都plan比佢兩歲八個月返n1, 3歲八個月先讀k1.
但最近發覺佢特然大個左好多, 因為一直以來都係plan今年9月讀n1, 所以只係報左n1, 有兩間n1收左. 另 ...

我囝囝是1月2日出世, 佢都係超級大仔, 係班裡佢係最大個, 由n1開始返, e+已經係n2啦, 我覺得幾好.
其實你可以係佢足兩歲俾佢返n1, 到2歲8月返k1. 都ok嫁.
‹ 上一主題|下一主題