用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 大埔道崇真07年K3小朋友家長 & FRIENDS,入來啦! – Par ...
樓主: mamamui
go

大埔道崇真07年K3小朋友家長 & FRIENDS,入來啦! – Part 3 [複製鏈接]

樂媽,

有呀!好少見小女咁著緊,係咁催我整。佢話明天星期四要去旅行喎!
我的方法好簡單,彩色影印佢本 passport, cut 出來底面貼好,完成!

snowB

原文章由 phebechong 於 08-1-15 10:17 發表
想問下高望班的靚媽:

你地d 寶貝尋日有無叫你地整一本passport,我仔就因為未整,今朝死都唔肯返學,佢話許老師今日一定要交,有無家長整過呀!俾d意見應該點整

樂媽 ...
[img align=right]D:\others\babyK.jpg[/img]

Mrs Yellow,

小女都是興趣不大,上完一月不參加了。

snowB

原文章由 Mrs.Yellow 於 08-1-14 15:41 發表
mamamui/snowb,

請問還會報Mad science嗎?
[img align=right]D:\others\babyK.jpg[/img]

snowB,

整完本passport,又話要整回鄉証,話今日要去北京喎,我仔仲好認真同我講,你唔整回鄉証過唔到關架! 真激死. 最後我都無理佢.

Vickymom,

係學校有半小時多午睡, 唔會好眼訓, 係夜晚早d訓 (10點半), 遲d 9月都返小學, 佢地想訓都無得訓啦

原文章由 貓頭鷹3號 於 08-1-15 23:39 發表
himbb,

加埋 Wednesday 交通安全隊, 咁五日都冇得午睡. 咁 himhim 會唔會好眼訓 ?

貓頭鷹3號

all

morning

將軍澳的家長們, 我見bk 有個介紹關於小一的講座, 有興趣就報名啦!    http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1267829&extra=page%3D1

may ~ 7仟幾蚊個團雖然好貴, 但就難得一家三口去旅行.  我未帶過囡囡去太凍的地方, 但可以提供小小的溫馨提示, 希望幫到你.

1. 小朋友一般唔怕凍, 但就一定要預備帽, 蓋耳和手套.  韓國室內大至好悶焗, 所以要留意室內同室外的溫差.

2. 我唔知係咪怕凍, 所以當我穿毛手套覺好凍, 我一家要穿厚手套.

3. 韓國好鬼乾同成日食火窩 ...所以要預備定夏X菊之類的潤的飲品同勁潤的護膚品....我試過11月尾去就一點事也沒有, 但1月尾去果次就...試過2朝流鼻血...有個團友的腳直頭爆到流血C....晚上睡覺時亦可以放多幾杯水係房間等無咁乾.

4. 韓國早前慶食薯仔麵, 你有空時可以買幾個返酒店煮來吃....當然未必間間有煮食爐啦....薯仔麵係HK 特價都要成5-6蚊個...所以聽講好多人一箱箱咁帶回港TIM....

5. 韓國的早餐勁唔掂....希望OWEN 接受到啦

MayMay

check pm

各位阿囡媽咪,

長沙灣永隆街樂富麵包對出的事頭婆返了一些韓服及和服的民族服裝都幾靚, 去睇下啦 ! 可惜男仔就無了

Adrian媽媽 >可惜男仔就無了…

同事叫我比條格仔裙小黃著,扮蘇格蘭人
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

MAY>>仲有我前年同阿女去首爾, 跟團d食野時間/食物都唔太o岩佢地食, 至緊要買多d乾糧同杯面去呀!當年阿女晚晚返酒店吃杯面 or 老麥.  順道一提, 你搭0晨機後, 通常去到就叫你食自費早餐, 你可選唔吃, 但當地導遊有rebate 實會叫你落去吃, 只係得d白粥/咸蛋...我見阿女訓到唔曉醒, 要求響早上食美心排包.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

記得影相

原文章由 Mrs.Yellow 於 08-1-16 14:19 發表

同事叫我比條格仔裙小黃著,扮蘇格蘭人

請問各位下星期要默那幾個生字, 我5記得寫低呀! ops:" />

Adrian 媽 :

Sorry! 我都無寫低, 今日又無派手冊添!

好似有暴雨同海洋!其餘兩個忘記了!

今晚囡囡話, 明天有旅行家到佢地課室, 問佢地好多問題, 要我同佢講, 英國人點解個鼻咁尖, 點解佢地食麵包同用刀叉, 佢媽媽知識水平有限, 真係好難答! 唯有答, 這是他們的文化, 她又問, 什麼是文化, 他們的問題, 真係愈來愈比佢地考起!

仲有中國, 節目.

我今日收到大抽獎份form, 26/27去centre填表.
...你們不要憂愁,因靠耶和華而得的喜樂是你們的力量.(尼 8:10)

Jade,

Thanks a lot. 我都今日收到, 都5知點填好, 咁快2627/1就要交form tim..:-|

Cheerful,

阿囝今日好早就 了, 瑤瑤好叻講咁多嘢你知, 今天我都問過他, 他提都無提就瞓了, 近日有無嘢要攜帶返學? 他成日話無, 5駛, 都5知真定假

[ 本文章最後由 Adrian媽媽 於 08-1-16 23:31 編輯 ]

himbb,

琪琪仲好似 BB 咁要午睡    謙謙真叻

貓頭鷹3號

原文章由 himbb 於 08-1-16 10:34 發表
Vickymom,

係學校有半小時多午睡, 唔會好眼訓, 係夜晚早d訓 (10點半), 遲d 9月都返小學, 佢地想訓都無得訓啦

文化日 Vicky 會做小長今, 不過就唔知着乜鞋好 ?

原文章由 Adrian媽媽 於 08-1-16 13:01 發表
各位阿囡媽咪,

長沙灣永隆街樂富麵包對出的事頭婆返了一些韓服及和服的民族服裝都幾靚, 去睇下啦 ! 可惜男仔就無了…

Adrian 媽,
我今日都收到信, 我都係一舊雲, 諗住 Jan 19 去 save 推介果間係TKO天主教小學聽小一派位 talk, 時間係 3:00 pm - 4:30 pm.

Save,
Thank you 推介, 真係 good timing

貓頭鷹3號

原文章由 Adrian媽媽 於 08-1-16 23:29 發表
Jade,

Thanks a lot. 我都今日收到, 都5知點填好, 咁快2627/1就要交form tim..:-|

Cheerful,

阿囝今日好早就 了, 瑤瑤好叻講咁多嘢你知, 今天我都問過他, 他提都無提就瞓了, 近日有無嘢要攜帶返學? 他成 ...

Adrian mom,
琪琪話聽日要帶d 白種人, 黑種人, 黃種人 d 資料返去, 我話乜唔係已經帶咗啦, 做乜又帶. 佢話老師話要帶多 d.

Cheerful12,
Cherry 真仔細, 識講咁 detail. 琪琪淨係話 d 白種人有乜, 黑種人有乜, 佢唔知佢地係乜國家嘅人

貓頭鷹3號

A 媽, 貓頭鷹3號,

Good Morning!

Cherry 一d 都唔細心, c6 用咗成晚, print 白種人, 黑種人, 黃種人d 資料, 放了入通告袋,我問佢d 資料, 有無同小朋友分享, 佢話, 嘜有嘢放了落通告袋咩, 真激c, check 咗通告袋d 資料已不見了!  

阿女的可信性真係好低, 所以今日都唔知係咪有旅行家到他們的課室, 勞煩各位問問您們的小朋友!

Cheerful
‹ 上一主題|下一主題