用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 那裏學溜冰好?
go

那裏學溜冰好?

囝囝5歲,我想在農歷年假帶他去學溜冰。請問以下兩間边間好d呢?
1. 西九龍飛龍冰上樂園
2. 九龍站圓方 The Rink

西九龍 ... 個場太細,
除非佢地會封場只for 溜冰學生上堂...會安全D, 上完堂會留低練習的, 小朋友細就危險D, D人"片"得好勁, 有雪糕筒圍住都無用..

九龍站圓方 ... 人流少D, 相比應會好D...

又一城.. 我囡由 summer camp 開始學, 佢地sunday morning 會封場只for 溜冰學生上堂...上完堂留低練習 都安全D..

原文章由 浩浩daddy 於 08-1-9 14:15 發表
囝囝5歲,我想在農歷年假帶他去學溜冰。請問以下兩間边間好d呢?

原文章由 mmak 於 08-1-9 15:29 發表
西九龍 ... 個場太細,
除非佢地會封場只for 溜冰學生上堂...會安全D, 上完堂會留低練習的, 小朋友細就危險D, D人"片"得好勁, 有雪糕筒圍住都無用..

九龍站圓方 ... 人流少D, 相比應會好D...

又一城.. 我囡由 ...

Zoe 媽咪,

多謝意見。請問初學要買咩裝備呢?

當然圓方好啦!地方大,場地又滑D!!!

原文章由 浩浩daddy 於 08-1-9 14:15 發表

一雙厚長褲, 冷手套(平日冬天用嗰D)
elbow pad & knee pad, 一般賣 體育用品 shop 有售, 軟身嗰D...
我去開又一城 冰埸內用品 shop 都有售, 學生有特價(但特價左同出面都係一樣咁多錢)...如忘記帶, 可以即刻買嚟用

出冰面會有點涷, 可穿厚少少的運動褲&加件外套...

原文章由 浩浩daddy 於 08-1-10 10:34 發表

Zoe 媽咪,

多謝意見。請問初學要買咩裝備呢?

多謝分享!其實都想去又一城,但因要轉兩次MTR,唔太方面。

sorry, 我打錯左, 係長先啱...

一雙厚長褲, 冷手套(平日冬天用嗰D)

係 一雙厚長襪...

原文章由 浩浩daddy 於 08-1-10 16:28 發表
多謝分享!其實都想去又一城,但因要轉兩次MTR,唔太方面。