用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 東華三院高德根紀念幼稚園 屯門有什麼好小學? 來分析一下吧
樓主: Jowinnie
go

屯門有什麼好小學? 來分析一下吧

原文章由 jamieconnie 於 08-1-11 01:38 PM 發表
元朗,

好近屯門wor

原文章由 jamieconnie 於 08-1-11 01:38 PM 發表
元朗,

你小朋友係咪讀K1B?

醒目開學勳章

唔係啦k2b仕日班,係師姐呀,4歲啦

原文章由 Jowinnie 於 08-1-11 13:46 發表

你小朋友係咪讀K1B?

鄭任安升中如何? 其他小學呢?

你可有觀課(兆霖)

你可有觀課,覺得點?這校好像名聲不太好,小朋友入讀會不會有點冒險呢?

原文章由 hahahihi64 於 08-1-22 12:51 AM 發表
你可有觀課,覺得點?這校好像名聲不太好,小朋友入讀會不會有點冒險呢?

我冇時間...所以冇去

醒目開學勳章

我就無觀課,但有識人在讀,因它是英普教學,觀課時常識用普通話教的,小朋友都明白老師既說話且講得都幾流利,數學就用英文教的,不過由於是小一,所以都以廣東話教一次,再用英文教一次,答問題時如果小朋友用廣東答,老師就會用英文去教他怎講,暫時是中英對照,還有老師對小朋友都很細心,關心,好像上星期六要番教會既活動,mama唔得閒,老師話佢去佢屋企帶佢去,我想現在都無咁好既老師,而且佢從轉教英普後,每年既收生都有增加,第1年1班小一,第2年2班小一,今年自行收生都有2班,加上派位,都收生唔錯吧,
無錯這學校既評價唔好,當我話想讀這學校,比我的朋友閙我,因他們是讀何日東,胡少渠,但我這年一年有跟進佢既情況,所以都有點信心,起碼小朋友讀得開心,佢既課程其實都唔係淺架,跟九龍區有些名校一樣架,還有它有英普浸淫班在暑假,好像復活節都有,你有興趣去試下嗎,如果讀過浸淫班會優先收生架,你個小朋友而家讀緊咩班呀

原文章由 hahahihi64 於 08-1-22 00:51 發表

[ 本文章最後由 jamieconnie 於 08-1-22 10:21 編輯 ]

I think I will let my son go to Australia for study after 10  years old .

I believe that good or bad school is not a problem, the main point is themselves. If they go to bad school but study very hard and they like study, then he/ she result must as good as those study good school.

Do you agree?

I'm also decide that will let my son go to Canada for study after study primary school but not yet confirm ar

I'm agree your opinion.  However, I must help my little boy to choosen a primary school after 3 year.....By heartfelt, it is so existing and different prblem ar

回覆 #5 jamieconnie 的文章

Hello 想問吓咩叫做殺校呀?

醒目開學勳章

收生不足,要關門大吉

原文章由 joey.yeung 於 08-4-10 00:32 發表
Hello 想問吓咩叫做殺校呀?

雖然我囡囡先係快升k2,但我都會留意增城兆霖呢間,除左呢間,圓玄都係我首選,所以呢2年我都會密切留意,何日東同胡都唔太適合我囡囡~其實屯門都好多好小學,鄭任安,屯官小,蒙恩,拔臣都唔錯丫,不過當然最重要都係睇返適唔適合小朋友囉,再谷再好既小學,夾唔岩你小朋友,再好都冇用,只會令佢地越讀越冇自信心~
有家庭觀念(孝順)屋企大小事情愛攬晒上身,責任心強,領悟力高,做事積極及有組織力,頭腦靈活,善於理財,(幼兒時應該不愛掉東西,愛乜野都攬住唔放),人際互動弱,要學習加強獨立自主及加強勇氣

醒目開學勳章

嗯,上次簡介會後我覺得鄧肇堅亦可考慮,何日東我不會考慮了,
我亦留意了兆霖2年了,昨天我上大陸時見到兆霖的陳主任跟他傾了一程車時間,再了解多了這學校既情況,他說今次中一派位只有一個小朋友要叩門,且派位都不錯,也粱球鋸,百周年,董玉娣,陳瑞芝,屯中,且他們還是舊的教學模式,我相信這學校學習方面在一天天進步,且他是小班的,比較合適我我個女,所以我是會以它為首選

原文章由 venusma 於 08-7-16 01:26 發表
雖然我囡囡先係快升k2,但我都會留意增城兆霖呢間,除左呢間,圓玄都係我首選,所以呢2年我都會密切留意,何日東同胡都唔太適合我囡囡~其實屯門都好多好小學,鄭任安,屯官小,蒙恩,拔臣都唔錯丫,不過當然最重要都係睇返適唔 ...
[url=http://www.yahoo.com][img]

請問梁周順琴下午校同蒙恩邊間好d.
[fly]唔經唔覺阿囡就快謮小一la,大個囡lu.[/fly]

你地好, 我囡囡今年只係得1YR仲未入學, 不過已經開始留意屯門區幼稚兒同小學...由於我之前係東區住, 所以對屯門區學校真係完全唔知那間好那間唔好...睇過你們既意見, 你們都認為何日東麻麻地, 其實原因係咩呢?
因為聽好多人講都話呢間學校好好....

另, 請問大家選一間幼稚兒係咪好影响小朋友未來升小學呢?  唔知可否提供一些意見參考。
萬分感激!