用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Dr.T 在此 (Hello, Dr.T speaking... 續集)
樓主: Dr.T
go

Dr.T 在此 (Hello, Dr.T speaking... 續集) [複製鏈接]

單憑文字描述是無可能評估小朋友是否有問題,如有擔心最好都是直接找專業人士(政府或私家)協助。

原帖由 wing_BB 於 11-7-6 12:17 發表
Dr. T,

想幫個朋友問下,希望大家可以幫下手啦!她的囡囡肌肉很緊,成歲幾坐都唔穩,就快兩歲雖然識行,但係行得很笨拙,常常跌倒,她不喜歡跟其他小朋友一起玩,有眼神拉觸,但只會眼定定睇著你,也不喜歡跟其他人說話,見到陌生人會驚到 ...

恕不直接回覆,請CHECK PM

原帖由 joanthony 於 11-7-5 23:03 發表
你好, 煩請email給我你的clinic info. thanks a lot

DR. T, 你好, 小兒 (7歲) 情況有D複雜. 不同的專業人士有不同說法.
心理學家 - 自閉傾向
社工: 似係亞氏保加
精神科醫生: 自閉 (聰明果種) + 亞氏保加 (輕微) + 過度活躍 (不是typical果種)
特殊教育工作員: 不覺得有過度活躍, 但社交and情緒控制較差.
另外, 小兒以前有speech delay, 訓練後已無問題.
我地有安排他參加情緒班. 但總係覺得好似藥石亂投咁.
請問可否提供一些可較集中處理問題的方法. 萬分感激.

Hi Dr T,

本兒4歲半, 有以下情況, 想請問是否ADHD/專注力問題, 謝
1) 很容易發脾氣
2) 專注力很短
3) 精力十分旺盛
4) 很難坐定定
5) 你跟他說A, 他不想答/做, 在跟他說中途他很快便用B, C, D, E 轉移你的問題/事
6) 很難分得清他說的是真/假
7) 在學校/PLAYGROUP/外人便很乖巧
8) 個性很容易相處, 有很多朋友
9) 十分需要得到別人的注意
10) 學習能力好
11) 很善忙, 很容易忙記事情 (他不想記的)
12) 跟他說話很少眼神接觸
13) 一句說話很喜歡重覆幾次
14) 行為舉止很BB

請問是否可提供你的聯絡方法再詳細, 謝

Hello Dr.T:
我都想要你診所資料,thx!!!

似乎所有人都是講緊社交方面嘅問題,只不過大家用的標籤不相同...

原帖由 pop-rice 於 11-9-1 09:09 發表
DR. T, 你好, 小兒 (7歲) 情況有D複雜. 不同的專業人士有不同說法.
心理學家 - 自閉傾向
社工: 似係亞氏保加
精神科醫生: 自閉 (聰明果種) + 亞氏保加 (輕微) + 過度活躍 (不是typical果種)
特殊教育工作員: 不覺得 ...

多謝你的描述...但單憑文字是沒可能評斷小朋友是有甚麼問題,建議你如果有任何擔心都是盡快找醫生寫紙轉介政府評估中心或合資格的私人執業者。

原帖由 muji 於 11-9-2 08:45 發表
Hi Dr T,

本兒4歲半, 有以下情況, 想請問是否ADHD/專注力問題, 謝
1) 很容易發脾氣
2) 專注力很短
3) 精力十分旺盛
4) 很難坐定定
5) 你跟他說A, 他不想答/做, 在跟他說中途他很快便用B, C, D, E 轉移你的問題/事
6 ...

Dr. T
請PM你診所資料給我,thx!!!

Dr.T
我個囡而家8個月大,一出世就照左MRI証實左右腦中間嘅神經線冇左,到而家都重未識得自己坐得穩,扒喺度識抬頭但唔耐,抬一陣就扭計,好唔鍾意扒係度,未識爬~我想問物理治療幫助大嗎?因為而家排緊政府,但想去私家可以早d俾BB訓練,同埋有咩可以幫到BB~thx

小朋友情緒不穩定,不斷重複某種行為,應看兒童精神科嗎?

Dr T,
Could you please PM me your clinic details?
thanks!

Dr.T,
我都想要你診所資料,thank you!
pm [email protected]

回復 WMH05 的帖子

我個仔都係 8 years old, 跟你小朋友有一模一樣的問題, 學校老師亦已經無辦法.

目前只好想一想捉去做評估, 好頭痛....

Dr.T,
我都想要你診所資料,thank you!
[email protected]

Dr. T

專注力不足的孩子是否一定好動的嗎?
幫朋友問~~
朋友囡囡10歲, 一向吾出聲, 問佢一句只會答你一句絕對吾會多 ;
(會有眼神接觸但即刻縮逃避果種)
社交好弱, 同輩玩只會跟, 不會建議遊戲或發皮氣 (超沉靜);
同阿媽一齊出街行都只係跟住阿媽, 完全同阿媽都無野講或要求;
佢經常在家無聊睇DVD, 睇來睇去都係果幾套;

朋友話佢囡各科成績都超差, 好易忘記入吾到腦.
朋友大仔是過度活躍症, 佢擔心有無遺傳可能呢? 阿囡有無可能專注力不足?

仔仔下個月3歲。政府評估佢語言慢左一年+眼神接觸好差,社交有問題幫我排左早期訓練,我想問我仲可以點幫仔仔?我已經係出面上左3個月語言治療師,咁我點同佢改善眼神?搵邊種治療比佢?

山中方一日,世上已十年。。。原來自上年9月已沒有再到這裡。。。

由於工作性質的基本改變,每周能夠從事心理學家工作的時間有限,更不要說到這裡答問題,心有餘而力不足,唉。。。

多謝大家過往大半年的留言,抱歉不會逐一回覆,亦不打算電郵或PM診所的聯絡方法給大家。。。事實上以大家的聰明才智,自然會有方法知道我其實是誰,有緣的話自可見面

我會盡量每兩三個星期上來一次,如不嫌棄等的話請再留下問題,我會嘗試作答,但過去的就不會再看了,請那些家長們原諒

回覆:Dr.T 的帖子

囝現6歲半,專注力差、說話發展慢、唔望人、難接收及跟隨指令,但冇咩過動,學習能力不俗。5歳半開始食Ritalin 10mg分兩次,效果好好,定左好多,老師話佢𨍭性。但近來卻倒退了,開始有不能專心情況,發揮不了應有的能力,一邊食飯手也不停郁,即使責罵他也控制不了自己似的。改為20mg兩次,加一粒都係精神科藥,但效果不顯著,與以前戲劇性進步有很大距離!他即將上小學,應該再加藥或轉箹嗎?他現在117cm高,重22.5kg。

Dr. T 您好!
我囝囝4歲2個月,9月升K2,已排CAC做評估,約今年10月做,懷疑ADHD,上堂會攪同學仔,唔守規矩,平時常做危險動作.
我想問佢成日咬指甲,看電視會斜視(但4歲check眼話視力正常),扮怪聲(佢話扮車聲),問佢想唔想乖,佢話唔想,想曳,叫我讚佢曳,試過話無理由要乖,也不太接受別人稱讚.
我想知佢生理和心理是否出問題.
‹ 上一主題|下一主題