用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Dr.T 在此 (Hello, Dr.T speaking... 續集)
樓主: Dr.T
go

Dr.T 在此 (Hello, Dr.T speaking... 續集) [複製鏈接]

Dr T 你好, 我想請教你 WPPSI-R 有沒有中文版? 是否香港教育局認可? 謝謝你!!

容許我稍後才覆你..但我的初步意見是孩子年紀實在太小,我會強烈建議參與多種類的活動增加經驗,如果不是發展遲緩實在不太需要個別"治療",甚至評估

原文章由 chickchick 於 08-2-16 01:20 發表
Dr. T,

請check pm,謝謝你。

WPPSI-R好像有台灣中文版,但沒有香港本地基準...而且英文版已出到WPPSI-III,好端端有好幾個本地常用的測試為何要用台灣版?

各地的認可的準則是以進行測試的人的資格為首要,用那一個測試是次要的事(當然大部分有專業資格的人應該不會拿一副玩具聲稱是測試啩 ),因此最好問清楚測試者是誰人及專業資格如何.

原文章由 Brownie 於 08-2-19 16:05 發表
Dr T 你好, 我想請教你 WPPSI-R 有沒有中文版? 是否香港教育局認可? 謝謝你!!

你似乎是在說兩種未必相同的情況:
1.表達能力不足
2.不聽話,只喜歡做自己鍾意的事

單憑你的描述我不敢答你他應該就讀那種學校,因為某程度上1&2是的處理是不一樣的...

原文章由 angel689 於 08-2-15 14:57 發表
Hi Dr. T,

Thanks for your reply. Good to know my son is not the only one. :-| He was born in the year end child so he is in K2 now. It is not so easy to teach things because he always wanted to play  ...

謝謝你的解答!

原文章由 Dr.T 於 08-2-19 21:48 發表
WPPSI-R好像有台灣中文版,但沒有香港本地基準...而且英文版已出到WPPSI-III,好端端有好幾個本地常用的測試為何要用台灣版?

各地的認可的準則是以進行測試的人的資格為首要,用那一個測試是次要的事(當然大部分有專業 ...

回覆 #1 Brownie 的文章

Dr T,
I just saw a CP with your name appear on TVB. It's you! Though a little bit overweigh, you look smart and sporty.

Long time no see

你真是日行一善..."a little bit overweight"... ...都是時候努力減肥,因為很多衫已不啱著...不過食埋下餐先...

原文章由 ALAL 於 08-2-21 13:48 發表
Dr T,
I just saw a CP with your name appear on TVB. It's you! Though a little bit overweigh, you look smart and sporty.

回覆 #44 Dr.T 的文章

Hi Dr. T,

You are right I mixed two different questions together.  I guess I am not sure what is the root problem. Is it because my son has the language delay, so he only like to do what he can do? Or reverse? Really hard to find out.

一般情況是由於言語遲緩所以小朋友未必能暢順地表達自己心中所想,於是便會有較多看似行為情緒問題...所以要針對的應該是溝通能力,亦因此為了要令孩子聽話而安排一個傳統不鼓勵學生表達的環境就未必對言語發展有利.

原文章由 angel689 於 08-2-22 10:23 發表
Hi Dr. T,

You are right I mixed two different questions together.  I guess I am not sure what is the root problem. Is it because my son has the language delay, so he only like to do what he can do? O ...

Dr.T,

Pls check pm, many thanks !

Dr T, 請看pm, 謝謝!

Dr T,

我又有問題. 我囡就來9歲了, 她本身有讀寫障礙, 但還有另一個問題每天都困擾我們: 她從小討厭穿內褲(經常不穿, 買了多種不同裁剪的都不行), 稍微貼身的衣服她都很抗拒(她的內衣全部全棉), 每天早上衣服穿上她覺得不舒服就會脫下再換其他. 只有夏天只需穿一件t-shirt時情況會好些. 漂亮和舒適, 她決對會要舒適.

這是她自己本身比較敏感還是其他問題呢? 謝謝.

waiyinmama
waiyinmama

這很大程度是個人感覺...

由於孩子已9歲,應該可以從實用的角度向她解釋為何有必要穿內衣褲(其他同學仔都要著,因為要保持清潔云云)...就如到了青春期時你又將會要向她說明為何要穿胸圍...

我想在解釋外唯有在牌子及質料上入手...

原文章由 waiyinmama 於 08-2-26 11:44 發表
Dr T,

我又有問題. 我囡就來9歲了, 她本身有讀寫障礙, 但還有另一個問題每天都困擾我們: 她從小討厭穿內褲(經常不穿, 買了多種不同裁剪的都不行), 稍微貼身的衣服她都很抗拒(她的內衣全部全棉), 每天早上衣服穿上她 ...

回覆 #49 Dr.T 的文章

Hi Dr. T,

I understand your point now and agree with you. Thanks a lot.

Hi Dr. T,

你好呀, 我本來在另一個topic討論有關囝囝發脾氣既野, 有個媽咪叫我來這裡問一問你既意見.

我囝囝現時5歲半, 好容易開心及唔開心. 但一向發脾氣時都可以控制得到, 最近, 我發現佢情緒既起伏好大, 好容易發脾氣, 有些少不如意就會發脾氣, 而且一發不可收拾. 發脾氣時會大叫, 亂罵人, 打我, 講好多難好離譜既說話 (例如 : 我要殺死你..), 當我想勸佢時, 佢就必定同你au到底, au到語無倫次, 有一次佢發緊脾四, 忽然個電話響, 我就想攞電話聽, 佢就唔比我聽, 仲想搶個電話, 又話個電話係佢既, 係佢買既, 係佢比錢買既, 又有一次, 唔記得因為咩事, 佢話呢個世界係佢話事, 全世界都要聽佢話.....等等, 真係好野蠻.

但係當佢心情平伏左之後, 再同佢傾, 佢其實係知道自己唔啱. 就答應我話下次唔會. 但每一次都係咁, 重覆又重覆, 我真係好怕佢發脾氣呀.

佢控制唔到自己既情緒算唔算係一個病態? 佢發脾氣時咩都講, 控制唔到, 又係唔係有問題呢? 我需唔需要幫佢做下心理評估呢?

在其他場合有沒有相同的情況?如果有的話問題就比較嚴重...

若言只是在家中,甚至只是當某個特定的人在場時,才出現,那可能只是管教的問題

原文章由 2chaima 於 08-3-1 01:38 發表
Hi Dr. T,

你好呀, 我本來在另一個topic討論有關囝囝發脾氣既野, 有個媽咪叫我來這裡問一問你既意見.

我囝囝現時5歲半, 好容易開心及唔開心. 但一向發脾氣時都可以控制得到, 最近, 我發現佢情緒既起伏好大, 好容易 ...

Hi Dr. T,

我都有同樣問題, 小朋友如果同印尼姐姐or媽咪一齊, 好容易因小事而發好大脾氣或者情緒低落, 同daddy就discipline好多, so far係學校除了多咀都無咩投訴. 最近有家長背後話我兒有"燥狂症", 我覺得幾無耐  我又可以點樣同呢位家長explain呢 ?
事實佢由細到大都唔鍾意和同齡玩, 只玩一陣已有爭執, 但同大幾年既哥哥又好少有問題.

原文章由 Dr.T 於 08-3-2 19:00 發表
在其他場合有沒有相同的情況?如果有的話問題就比較嚴重...

若言只是在家中,甚至只是當某個特定的人在場時,才出現,那可能只是管教的問題

Dr. T,
好多謝你既回覆.
其實佢係對我及爹d先係咁激架, 不過, 如果有時佢發緊脾氣時, 其他人加入勸導, 佢就可能會鬧埋其他人(但係只係熟人, 例如婆婆..). 咁有無問題呢? 佢响學校就絕對唔會咁, 而且老師話佢同同學仔相處都好好. 咁點解佢咁樣對我地呢? 其實佢由細到大我地都唔會縱容佢架. 但係點解會變得咁野蠻架, 尤其係眼訓既時候.

JJ-mum 及 2chaima,

明顯地兩位的小朋友的所謂行為問題都是管教方法引起- JJ-mum是爸媽兩人方法不統一,而2chaima則可能學校比較傳統有規矩,但回到又另一個人...JJ-mum可以與爸爸約法二章彼此參長管教方法以求一致,2chaima或者先與學校溝通,了解他們的方法,又或者與校方共同建立一個全時間的獎勵計劃以協助小朋友控制他自己的行為.

當然了解小朋友為何回到家才會發脾氣亦同樣重要-有些孩子在學校"扮"了幾個小時好學生,回到家自然放鬆/放肆???

PS 所有人眼瞓時都會好易mung...

原文章由 2chaima 於 08-3-2 23:27 發表
Dr. T,
好多謝你既回覆.
其實佢係對我及爹d先係咁激架, 不過, 如果有時佢發緊脾氣時, 其他人加入勸導, 佢就可能會鬧埋其他人(但係只係熟人, 例如婆婆..). 咁有無問題呢? 佢响學校就絕對唔會咁, 而且老師話佢同同學仔 ...

[ 本文章最後由 Dr.T 於 08-3-3 11:49 編輯 ]

Thanks Dr. T for your advice.

原文章由 Dr.T 於 08-3-3 11:48 發表
JJ-mum 及 2chaima,

明顯地兩位的小朋友的所謂行為問題都是管教方法引起- JJ-mum是爸媽兩人方法不統一,而2chaima則可能學校比較傳統有規矩,但回到又另一個人...JJ-mum可以與爸爸約法二章彼此參長管教方法以求一致,2 ...
‹ 上一主題|下一主題