用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

醒目開學勳章

你好勇敢 為你鼓掌 個種唔想小朋友入s位的難過心情同滋味 呢度每一個家長都一定經歷過 流過眼淚 係需要時間去接受

其實啲人真係唔會呃你既 我有2個仔 係孖仔 大孖發展遲緩 細孖發展遲緩+自閉

我初時去cac都唔知乜嘢係s位 e生同我講大孖排i位 細孖排s位 我重傻到話大孖都入s位得唔得呀 醫生好堅持同我講 大孖冇咁既需要 大孖真係冇咁差喎 講咗10分鐘有多 都唔俾s位大孖 話大孖讀i位得架啦 大孖會追到發展架

之後我帶住佢哋陸陸續續見好多乜師乜師再加醫生等等 佢哋全部講同一番說話 都話大孖唔需要入s位 讀i位就可以了 細孖就要入s位

我2個仔都讀緊普通n1(普通屋村幼稚園) 老師最近見家長傾上學期報告 我都睇到份報告都冇辦法唔接受 細孖好多嘢都唔識 跟唔到大隊 老師都同我講同一番說話 如果派到s位就最好俾細孖入啦 大孖讀i位就可以了 大孖追得到架 我去觀課大孖同某啲小朋友有距離 但細孖真係同所有小朋友距離很遠 所以我唯有接受現實 希望細孖早入早出 (但重排緊s位)

大家一同努力加油

原帖由 youvanvan 於 11-4-19 15:20 發表
大家好, 我番黎喇, 記唔記得我?

我個女而家27個月大喇, s 位剛剛通知我收左, 原本我係想放棄個 s 位讀主流既 nursery 架, 其實路德會都收左我個女.

因為我個女有去開協康會番 playgroup, 有一日個姑娘打比我同我傾 ...

我個仔返了一個月耀能, 再轉了去LINKS1個月...再加上PT, ST, 感統+臚胝骨...好似真係有D進步!!但由於大小肌仲係好弱, 再加上經常專注力不足, 每晚家居訓練真係好攞命!!!大家有什麼家居訓練妙法???分享下啦~~

腦神經系統整合及全腦開發 - 改善孩子學習障礙

以往家長會帶患有學習障礙的小朋友進行一些協調性運動,以改善其學習困難,但效果可能未如理想。其實,孩子有不同類型的障礙例如: 情緒行為障礙、學習困難或遲緩、多動症等,那都是因為孩子生理系統及腦部神經系統未能得到合適的刺激,導致其生理及腦部系統未能達到平衡及發展至成熟所至。

為何要做整合運動及腦部刺激?

我們通過腦部不同的刺激及整合運動,去處理學童生理神經系統未成熟和感覺失調的生理阻礙,強化他們的神經系統溝通管道,即腦組織及神經元胞體、樹突的分支、神經膠質細胞及突觸,當每個神經元所接觸到的其他神經元數目增多,神經網絡的系統就會自然擴大,那麼情緒、學習能力、思考、記憶等腦部功能便隨之而增強。

如何給腦部多加刺激?

還記得嬰孩時期,新奇處處、四周都是探索的好玩兒!我們會動用全身五感 ~ 眼、耳、口、鼻、身和手一起去摸索,這些就是腦部刺激了。家長可嘗試為孩子設計不同的學習方法、不單單用眼睛去和孩子閱讀,除多感官學習外,整合運動亦是非常重要的一環。韻律性運動及感官統合訓練是針對刺激基層腦、健腦操是針對刺激中層腦、最後高層腦(大腦皮層)則可用不同形式的學習法去刺激,例如:閃咭、記憶訓練和多感官訓練等。

家長永遠是孩子最好的老師、治療師!

無論你孩子是3歲或16歲,家長的耐心包容體諒是必需的!永遠沒有『太遲』去做訓練,只有『沒有開始』去訓練!由今天開始去跟你孩子去玩啦!遊樂場的鞦遷、搖搖板、氹氹轉就是訓練工具。

好耐冇大家既消息~~~ 暑假又到喇....
今日再鼓起勇氣帶阿女去針灸....事前同阿女brief左去做咩, 畀左張人地做針灸既相畀佢睇.... 去到個度, 好彩醫師好nice同好識同小朋友溝通, 所以阿女唔係好驚.... 醫師係我同老公個頭度各針一針畀我地感受下.. 由於我同老公事先有心理準備同有共識, 我地都表現到冇事一樣... 事實其實真係唔痛... 阿女望住我地.. 到佢針, 佢只係好奇... 不過好叻, 冇喊冇mun 針... 乖乖睇dvd... 不過今次係第一次... 佢之前做咩treatment第一次都好順攤.... 所以之後幾次先睇到阿女頂唔頂得到... (同埋今日第一次, 只係針左10針, 留針半小時... 之後要成個鐘, 又多好多枝)

anyway... 其實我同老公都覺得阿女已經好叻.... 試想想... 叫normal 小朋友go through 我地小朋友做緊既training, 佢地都未必合作.. 但係我地既小朋友唔止做一日半日training,, 而係以年計.... 所以真係好叻.... 佢地能力可能唔及其他小朋友, 不過性格上, 佢地堅強得多....

加油呀, 各位mami~~~

valmon

加油!

原帖由 youvanvan 於 11-4-19 15:20 發表
大家好, 我番黎喇, 記唔記得我?

我個女而家27個月大喇, s 位剛剛通知我收左, 原本我係想放棄個 s 位讀主流既 nursery 架, 其實路德會都收左我個女.

因為我個女有去開協康會番 playgroup, 有一日個姑娘打比我同我傾 ...

好欣賞你既勇氣,為阿女作出arm佢既選擇。
我參觀完s位(應該係去參加活動)後.個心都實左幾日,阿仔只有大肌好差.其他都接近正常,但普通學校唔會收阿仔。我希望阿仔2歲學識行,如果唔係,入梗s位。

原帖由 valmom 於 11-7-4 22:37 發表
好耐冇大家既消息~~~ 暑假又到喇....
今日再鼓起勇氣帶阿女去針灸....事前同阿女brief左去做咩, 畀左張人地做針灸既相畀佢睇.... 去到個度, 好彩醫師好nice同好識同小朋友溝通, 所以阿女唔係好驚.... 醫師係我同老 ...

叻女呀~

我係阿仔一歲針過.不過針到第5次,可能落針落得深.佢痛到亂郁.針都斷埋.幾個大人都捉唔到.之後就停左。不過歲半都唔識行,可能睇多1、2個月唔得,都要針返,我嗰時無諗過比佢睇video,呢個方法好似好work!?

回復 1566# methy 的帖子

methy
我囡囡2歲未識行, 好彩2歲就入到S位, 我親眼睇到囡囡好快就有進步, 囡囡讀左2年S位, 今年9月可以出去讀普通幼稚園勒   所以如果年齡許可的話, 不仿比你囝囝入S位, 日日練習好快見成積, 加油:)

原帖由 urme1997 於 11-7-5 16:19 發表
methy
我囡囡2歲未識行, 好彩2歲就入到S位, 我親眼睇到囡囡好快就有進步, 囡囡讀左2年S位, 今年9月可以出去讀普通幼稚園勒   所以如果年齡許可的話, 不仿比你囝囝入S位, 日日練習好快見成積, 加油:) ...

s位既好處咁多,我想佢快d有位呀.不過都應該要接近3歲先有位。想問s位要唔要父母陪上堂?

methy

我每日送囡囡返學, 每朝早都會幫囡囡做運動先上堂, 每個月都有親子班上, 及個別訓練, 所以都好多D會返學校陪上堂架

想幫個朋友問下,希望大家可以幫下手啦!她的囡囡肌肉很緊,成歲幾坐都唔穩,就快兩歲雖然識行,但係行得很笨拙,常常跌倒,她不喜歡跟其他小朋友一起玩,有眼神拉觸,但只會眼定定睇著你,也不喜歡跟其他人說話,見到陌生人會驚到成個人震晒,而且她十分偏食。請問她有沒有發展遅緩的問題呢?

各位baba mama,

由於發展遲緩B媽媽(part 1)內的post已很多, 為免曾加bk sever 負擔, 已開"發展遲緩"兒童家長加油站...(part 2)

請各位稍移玉步, 延續part 1 正能量
發展遲緩B媽媽1齊繼續加油吧

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2287427&extra=page%3D1&page=1

愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8
‹ 上一主題|下一主題