用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1)

原文章由 kennistong 於 08-4-8 13:10 發表
dear all

我想問下, 在那裡可做評估?? 私家定係政府的??
可不可以介紹一下??

我約4月底返健康院看看, 因為BB 己16個月, 但仍不可以自己行, 所以我約左返健康院, 因為我擔心小朋友有問題, 我唔想成日用 lazy 做藉口 ...

健康院会响你返去CHECKING時如覺得吾OK會REFER你去兒童智能中心 (SEEMS 免費OR 很平), BUT 吾知排你幾耐LAW. 好似我細仔咪18個月响紅磡健康院姑娘話SPEECH SEEMS DELAY 5個月, THEN REFER 去中九龍兒童智能中心, 己經等左9個月, 最近打去追仲話要等多半年 OR LATER 喎 (正正係D報紙早上星期話既REFER得來見E生確診, 己經過左TRAINING/TREATMENT的黃金機会LAW).

如果PRIVATE, 市面有好多CHOICE, 我地咪CHOICE左協康会的言語治療LAW (HKD600 PER 50MIN), 你亦可針對你小朋友的問題,選擇其他如小機肉訓練; 導師行為訓練等. 如果想評估小朋友係咪自閉症等, 就要由心理学家做評估, 協康做都好似要約幾仟元. 你可SEARCH THEIR WEB-SITE TO CHECK LA!

總之如自己AFFORD得開,就吾好靠等政府LA.

[ 本文章最後由 KwanLui 於 08-4-8 16:01 編輯 ]

原文章由 KwanLui 於 08-4-8 15:55 發表

健康院会响你返去CHECKING時如覺得吾OK會REFER你去兒童智能中心 (SEEMS 免費OR 很平), BUT 吾知排你幾耐LAW. 好似我細仔咪18個月响紅磡健康院姑娘話SPEECH SEEMS DELAY 5個月, THEN REFER 去中九龍兒童智能中心,  ...

KwanLui

我問左協康會, 另外仲有係香港基督服務處, 那一個會好D??
Thanks!

原文章由 kennistong 於 08-4-8 23:20 發表

KwanLui

我問左協康會, 另外仲有係香港基督服務處, 那一個會好D??
Thanks!

Hi,

我自己只係試過協康会, 因為大仔未返学前參加過佢地D 小機肉訓練, 感覺吾錯, 所以選擇返佢地同細仔做言語冶療LAW.

或者你可試下先, 反正可能仔仔女女呢類問題都係要一段持續性進行訓練, 吾好先再轉LA.

聽你既描述,bb真係好似有d發展問題,因為佢好似同我個唐bb既能力差不多。你可以到我blog看一下嘛。不過定d黎,你下次幾時見健康院姑娘/醫生?盡快請他們轉介做評估,評估左起碼唔駛再估估吓,安心d。
原文章由 mabb 於 08-4-8 14:29 發表
bb當然不能放手企啦
扶住企都唔識,我地用手挾住佢企就 ok, 因為佢 6-7個月隻腳先硬少少...
唔識扶住行....
唔識手指指.... (你意思係手指指向想要的東西?)
冇乜表情, 成日來來去去得一兩個笑容: 嘴角向上笑五秒,  ...

你個b同我個仔多方面都極類似,除了多笑容外, 我先生初時都是與你先生一樣話佢係懶, 直到照MRI後發覺腦部有問題, 才去積極找訓練課程給他, 你去健康院應該有同你講你小朋友是否發展緩慢的呀?  如果真的有問題就盡早給他訓練啊

原文章由 mabb 於 08-4-8 10:54 發表
阿B今個月已經11個月大, 坐不太隱(成日左右或忽然向後跌), 唔識爬(只係向後 move, 肚仔不離地), 手指拿餅十次得3次得(成日放唔正落口), 當然唔識自己扶住野行啦, 連返身都成6-7個月先似樣D, 老公就話佢只係 LAZY woo ...

MRI是否腦素描呀
我B也做腦素描呀
請問E生發覺腦部有咩問題呀?有冇做手術?
唉,我B最近經常進出E院

原文章由 jencheng 於 08-4-11 17:00 發表
你個b同我個仔多方面都極類似,除了多笑容外, 我先生初時都是與你先生一樣話佢係懶, 直到照MRI後發覺腦部有問題, 才去積極找訓練課程給他, 你去健康院應該有同你講你小朋友是否發展緩慢的呀?  如果真的有問題就盡早給 ...
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

my twins 9 months 唔識自己坐 but my twins is早產baby 33 week 4 day ~

mandy_wong
are u the one we met in CAC Lam Tin?
原文章由 mandy_wong 於 08-4-11 19:35 發表
my twins 9 months 唔識自己坐 but my twins is早產baby 33 week 4 day ~

是磁力共振, 不知是否都叫腦素描, 第一次照是1歲, 個report 寫叫懷疑 cortical dysplasia, 其實個醫生都完全沒解釋, 只是解釋個腦"生得唔靘" 上網找中文名稱大約是大腦皮質發育不良, 腦內甚麼灰白物質不太清晰, 沒有叫做手術, 安排今年5月再照, 你的小朋友又怎樣呢, 為何要時常入院啊.

原文章由 weiwai 於 08-4-11 18:21 發表
MRI是否腦素描呀
我B也做腦素描呀
請問E生發覺腦部有咩問題呀?有冇做手術?
唉,我B最近經常進出E院

dear all

今日去左協康會做了初步評估, 最后既評估係佢真係有d慢, 導師建議我地搵物理治療師開辨既遊戲小組同幼兒導師訓練去加強整體學習及支援家長管教技巧.
另外, 叫我地返健康院時要求去做測試.

我約左25/4 去健康院, 不過, 我都擔心其實要等好耐, 我想問下你地, 知唔知除左協康會及基督教服務處外, 仲有冇地方有呢D service 呀, 如果短期係私家, 我都仲afford到,不過, 長遠都係要排政府既,

million thanks!

你b一開始就做磁力共振嗎?之前有冇做腦素描?
我b做左腦素描,照左冇野,而家排緊照磁力共振。
也要去腦科覆疹
你b有冇做評估呀?有冇做緊d咩訓練呀?

原文章由 jencheng 於 08-4-12 12:18 發表
是磁力共振, 不知是否都叫腦素描, 第一次照是1歲, 個report 寫叫懷疑 cortical dysplasia, 其實個醫生都完全沒解釋, 只是解釋個腦"生得唔靘" 上網找中文名稱大約是大腦皮質發育不良, 腦內甚麼灰白物質不太清晰, 沒有 ...
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

我仔仔一開始就排期做磁力共振, 沒有做過腦素描, 都沒安排見腦科醫生, 只在屯門醫院定期見兒科醫生, 當初解釋MRI report 都係兒科醫生吧了, 已排期今年5月再照第2次MRI, 但我可能會在聖德肋撤照,不在屯門醫院照了, 因我上次看的私家腦科醫生說聖德肋撒好些, 佢地的report 會寫得詳細清楚些喎,
仔仔都是屯門智能體能中心跟進, 自從5個多月發現發展緩慢健康院已經將小朋友的file改為智能體能中心跟進, 不需再去健康院了. 評估都係話發展緩慢, 但又沒說慢幾多, 不過都自己心中有數. 由於一早由 智能體能中心跟進, 所以排了一個月可在屯門醫院做有物理治療, 6個月開始排早期訓練, 等了一年才排到早期訓練, 可能小朋友各方面都慢, 所以現在早期訓練有提供晒所有訓練給他, 物理治療,職業治療,言論治療,幼兒訓練樣樣齊. 排到政府的服務真的好好, 外面做訓練真的好貴..

原文章由 weiwai 於 08-4-13 01:45 發表
你b一開始就做磁力共振嗎?之前有冇做腦素描?
我b做左腦素描,照左冇野,而家排緊照磁力共振。
也要去腦科覆疹
你b有冇做評估呀?有冇做緊d咩訓練呀?

...

嘩你b5個月己開始排了?很好呀可以咁早比你排
你b而家幾大呀?返幼兒園未呀?
做左咁耐訓練,追得如果呀?
我b仲未排到政府d訓練呀

原文章由 jencheng 於 08-4-14 11:12 發表
我仔仔一開始就排期做磁力共振, 沒有做過腦素描, 都沒安排見腦科醫生, 只在屯門醫院定期見兒科醫生, 當初解釋MRI report 都係兒科醫生吧了, 已排期今年5月再照第2次MRI, 但我可能會在聖德肋撤照,不在屯門醫院照了, 因我上次看的私家腦科醫生說聖德肋撒好些, 佢地的report 會寫得詳細清楚些喎,
仔仔都是屯門智能體能中心跟進, 自從5個多月發現發展緩慢健康院已經將小朋友的file改為智能體能中心跟進, 不需再去健康院了. 評估都係話發展緩慢, 但又沒說慢幾多, 不過都自己心中有數. 由於一早由 智能體能中心跟進, 所以排了一個月可在屯門醫院做有物理治療, 6個月開始排早期訓練, 等了一年才排到早期訓練, 可能小朋友各方面都慢, 所以現在早期訓練有提供晒所有訓練給他, 物理治療,職業治療,言論治療,幼兒訓練樣樣齊. 排到政府的服務真的好好, 外面做訓練真的好貴..

咁早排因為5個月已經發展慢了, 唔係好事呀, 唔好恨了, 腦科醫生說越早影響到BB的發展, 叫我有心理準備問題只是冰山一角. 囝囝現已27個月大了, 上咗7個月早期訓練, 進步是有但都係慢, 都係未能自己企,行,及說話..現在排緊特殊幼兒中心, 應該8月可返學, 但仍未通知有位, 由早期訓練到殊幼兒中心都係用你第一次排期的日子, 只是要中間未終斷個訓練. 所以歲半見完智能中心醫生就安排排殊幼兒中心, 當時我的排期日子都差不到, 但因小朋友未到2歲所以再等. 我估到時返全日, 小朋友會進步多些. 另外, 醫生說我可為小朋友申請傷殘準貼,叫幫補下車馬費, 所以見完醫生就安排見醫務社工排排殊幼兒中心及申請傷殘準貼, 你個b 排期幾時呀, BTW, 有沒有比個b 看 flash card, 我呀b雖然唔鍾意玩玩具, 但好鍾意我們show him flash card, 日子有功, 發覺他真的看懂些啊, 你小朋友又幾大啊. 有甚麼特別問題呢

原文章由 weiwai 於 08-4-15 01:12 發表

...

各位媽媽好!我bb係唐氏,都係屬於發展遲緩,可以加入傾下嗎?請問一下,發展遲緩的bb係咪智力都會受影響?唐氏bb發展遲緩和智能低是因為染色體多了一條,那其他bb是什麼導致他們發展遲緩呢?
原文章由 jencheng 於 08-4-15 12:25 發表
咁早排因為5個月已經發展慢了, 唔係好事呀, 唔好恨了, 腦科醫生說越早影響到BB的發展, 叫我有心理準備問題只是冰山一角. 囝囝現已27個月大了, 上咗7個月早期訓練, 進步是有但都係慢, 都係未能自己企,行,及說話..現在 ...

catca

我小朋友沒有唐氏, 因為我於懷孕時已抽胎水, 所以肯定跟唐氏染色體多了一條沒有關係.

Hi Catca

My son also has developmental delay (mainly speech and fine motor) and mild autistic features. Unlike Down's, the cause of these symptoms are basically unknown.

Welcome to discuss here. The training needs of our kids are more or less similar.

By the way, I have browsed your blog and I really admire your positive attitude! I wish I could be like that too!!
原文章由 catca 於 08-4-15 15:40 發表
各位媽媽好!我bb係唐氏,都係屬於發展遲緩,可以加入傾下嗎?請問一下,發展遲緩的bb係咪智力都會受影響?唐氏bb發展遲緩和智能低是因為染色體多了一條,那其他bb是什麼導致他們發展遲緩呢?
...

原文章由 weiwai 於 08-4-15 01:12 發表

...

HI Wei Wai,

11/04 我兒科e生再寫多次refer letter, 叫我fax 去 CAC追
because 佢都認為冇理由18個月等, 要等15個月先可做
assertment.

終於15/04CAC姑娘打黎, 又問長又問短......我咪誇張D禁講
LAW, 冇辨法. 跟住佢地覆我話排条"特別隊".. 禁樣有咩法子吾叫D MA誇張病情啫, 個個都想快D見E生快D可做TRAINING, 我講輕D就排成年幾2年.....

上星期聽了一個Douglas Doman 的seminar, 他們是一個幫助腦傷兒童的非謀利機構, http://www.iahp.org/ , 他們在美國費城當然我地去不到, 但可參考佢地的書去訓練小朋友, 當天Video見到其中一個成功案例, 一個唐氏男仔都可以完成大學課程並已在社會上有份好的工作, 根據他們的理論, 一切發展緩慢,唐氏,自敝,過度活躍,痙攣等等都是屬於腦傷, 你可看看他們的網址呀  

原文章由 catca 於 08-4-15 15:40 發表
...

原文章由 jencheng 於 08-4-16 17:51 發表
上星期聽了一個Douglas Doman 的seminar, 他們是一個幫助腦傷兒童的非謀利機構, http://www.iahp.org/ , 他們在美國費城當然我地去不到, 但可參考佢地的書去訓練小朋友, 當天Video見到其中一個成功案例, 一個唐氏男 ...

Thanks for sharing and it s great!  I saw the video that we should all believe our child is an inteligent child!!: :