用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有讀法文的中學
樓主: DaddyCool
go

有讀法文的中學 [複製鏈接]

但他們均可以循 non-jupus 申請入讀香港各間大學,而家好多讀 int'l schools students 都係咁!

[ 本文章最後由 virgokaren 於 08-1-9 22:30 編輯 ]
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

原文章由 virgokaren 於 08-1-9 22:28 發表
但他們均可以循 non-jupus 申請入讀香港各間大學,而家好多讀 int'l schools students 都係咁!

我擔心機會比有讀中文的本地學生低很多,甚至可能有點不公平。 因我朋友的孩子GCSE A level 考4A,考港大也是很last minute才收到通知取錄,比成績低一點的本地生遲很多。

其實我亦都正正係担心呢個問題﹐驚個女法文讀唔掂 (因佢係插班生﹐以前未學過﹐故此見佢都好辛苦﹐自己又幫唔到佢﹐第日成績唔好的話升中便會有問題。

你小孩現在幾年班啦?  恕我直言,如果橫掂驚法文讀唔掂,不如轉讀中文,起碼你識中文可以 幫佢,找補習也比較容易。而且在香港識中文比較有利。 以上祇是我個人意見。

原文章由 DaddyCool 於 08-1-9 23:38 發表
其實我亦都正正係担心呢個問題﹐驚個女法文讀唔掂 (因佢係插班生﹐以前未學過﹐故此見佢都好辛苦﹐自己又幫唔到佢﹐第日成績唔好的話升中便會有問題。 ...

Daddycool,

我都覺得如果可能既話, 轉返讀中文都係一個好選擇, 係tsl你選讀完中文, 應該仍然可以讀法文, 不過就當2nd language咁讀, 但對小朋友既保障都大d, 升中同升大學都多d選擇.

原文章由 Goody 於 08-1-10 08:57 發表
你小孩現在幾年班啦?  恕我直言,如果橫掂驚法文讀唔掂,不如轉讀中文,起碼你識中文可以 幫佢,找補習也比較容易。而且在香港識中文比較有利。 以上祇是我個人意見。

...

係呀﹐我就係想轉佢讀中文﹐起碼兩公婆都幫到佢﹐希望轉班成功啦!

希望你成功。
我講講一個真實故事,我以前係一家外資大機構做有位同事佢係英國長大,識講但唔睇中文,他在機構做左十幾年,十幾年來機構轉變很大,與中國的貿易關係越來越重,後來有一個幾好的職位,於是同事去申請,結果係他非常適合,但只因他不懂看中文而無法讓他做。這位同事常常都會叫人一定要讓子女學好中文。

原文章由 DaddyCool 於 08-1-10 09:27 發表
係呀﹐我就係想轉佢讀中文﹐起碼兩公婆都幫到佢﹐希望轉班成功啦!

原文章由 回流媽媽 於 08-1-9 23:24 發表
我擔心機會比有讀中文的本地學生低很多,甚至可能有點不公平。 因我朋友的孩子GCSE A level 考4A,考港大也是很last minute才收到通知取錄,比成績低一點的本地生遲很多。 ...

不能說不公平的,香港本地大學是應該留多些學位給本士學生升學,難道本末倒置才對!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

原文章由 virgokaren 於 08-1-10 23:54 發表

不能說不公平的,香港本地大學是應該留多些學位給本士學生升學,難道本末倒置才對!

個人認為,不公平處正正在於本地大學應盡量提供機會給本土學生,而本土學生包括少數族裔及非華語學生,應該以國民身份而非語言或讀甚麼學校去分類,反正大學是國際性的,大部份學科以英語授課,如用中文授課當作別論。當然不考中文或中文成績差而令總評分低了是個人的事,但最少應該有權在「本土學生」類別中公平競爭。

原文章由 回流媽媽 於 08-1-11 09:54 發表
個人認為,不公平處正正在於本地大學應盡量提供機會給本土學生,而本土學生包括少數族裔及非華語學生,應該以國民身份而非語言或讀甚麼學校去分類,反正大學是國際性的,大部份學科以英語授課,如用中文授課當作別論。當然不考 ...

無人講過本港的少數族裔及非華語學生並不視為本土學生掛!
入大學主要睇 HKCEE + HKAL,這是香港官方考試機關喎!
少數族裔及非華語學生都可以報考HKCEE & HKAL,你考試及格咪可以經 jupus 入大學囉!
咁都吾公平?
而家越來城多國內學生、int'l school 學生入讀香港各間大學呀!
我夠可以話大學一味向錢看,剝削本地學生d學位囉!

.
‹ 上一主題|下一主題