用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 比d意見我la,唔該!
go

比d意見我la,唔該!

簽名被屏蔽

If band 2/3 勉強上英中, 小朋友會很吃力. 

由荃灣區轉去油麻地區多數會跌banding,就算係油麻地本區band 2 學生都難入英中,外區可能仲難喎!  重有女仔油尖旺區派位係比較蝕底。

原文章由 blytheBB 於 08-1-4 16:32 發表
可否比d意見我,
我亞囡讀緊"荃灣"區小學小五,
我o念佢o係屬於band2至3.
而最近我地搬左去"油麻地"區住,
校長話"大抽獎"時可以轉"油麻地"中學校網,
但要考慮可能會另到學生跌banding,
但o係是否"油麻地區"較多好中學, ...

簽名被屏蔽

原文章由 blytheBB 於 08-1-5 09:27 發表
goody,
唔該晒你先,
咁,我想問"油麻地"又有無D 較好GA 中文中學呢?

油尖旺區校網可選較好band 2 中學都在九龍城區::
  • 香港培道中學
  • 何文田官立中學
  • 聖公會蔡功譜中學

荃灣區校網可選較好band 2 中學包括葵青區:
  • 博愛醫院歷屆總理聯誼會梁省德中學
  • 中華傳道會李賢堯紀念中學
  • 石籬天主教中學

[ 本文章最後由 elbar 於 08-1-5 12:41 編輯 ]

原文章由 elbar 於 08-1-5 10:18 發表

油尖旺區校網可選較好band 2 中學都在九龍城區:::" />
* 香港培道中學
* 何文田官立中學

油尖旺 band 2 中學,少得可憐。
比爭入band 1更困難。
多數向外[其他區]求。
如果你轉區,一個不好彩,入到band 3學校如
港九潮公 、諸聖、麗澤、新民,
日日被人打
真的 都無謂.