用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 King's College面試點考?
go

King's College面試點考?

請問King's面試用乜形式?問乜嘢?
又聞說這間學校只睇學生全港排名收生,唔知真唔真?
Band 1 報呢間係唔係好大競爭?

回覆 #1 linglingbobo 的文章

king's幾注重排名表, 會根據排名揀部份申請者作面試, 收生準則面試表現佔50%, 排名30%,操行成績ECA等20%.
自行中好大競爭, 中西區band1生多數會揀King's.

面試有個別發問(中英雙語)及小組討論(英), 最後會同校長傾計(中英雙語), 面試內容注重創意, 例如會比隻CD你, 問你有何其它用途, 又會請你為本雜誌加潻新內容.  囝囝舊年考都覺得幾難, 又要諗idea, 又要用英文講.

[ 本文章最後由 kanam287 於 08-1-3 22:07 編輯 ]

原來King's改了面試模式呀?呀仔之前面試是沒有小組討論和同校長傾計的環節。 但就會有Value Judgement.

原文章由 kanam287 於 08-1-3 21:50 發表
面試有個別發問(中英雙語)及小組討論(英), 最後會同校長傾計(中英雙語), 面試內容注重創意, 例如會比隻CD你, 問你有何其它用途, 又會請你為本雜誌加潻新內容.  囝囝舊年考都覺得幾難, 又要諗idea, 又要用英文講. ...

原文章由 Q蝦毛joba 於 08-1-4 11:24 發表
原來King's改了面試模式呀?呀仔之前面試是沒有小組討論和同校長傾計的環節。 但就會有Value Judgement.

見校長嗰part, 有問過三國演義人物嘅睇法, 唔知算唔算Value Judge.

Value Judgement 個part是出一些兩難的情況,考吓你分辨是非的處理手法等。

原文章由 kanam287 於 08-1-4 18:49 發表

見校長嗰part, 有問過三國演義人物嘅睇法, 唔知算唔算Value Judge.

原文章由 Q蝦毛joba 於 08-1-4 11:24 發表

Hi,

你好嗎?記得我嗎?
上年小兒面試也有小組討論及與校長對話。

英皇英文是否很深?
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Hi, norakyng,

緊記得你啦,呀仔係Raimondi讀成點呀?
please check pm.

原文章由 norakyng 於 08-1-5 00:02 發表

Hi,

你好嗎?記得我嗎?
上年小兒面試也有小組討論及與校長對話。

英皇英文是否很深?

多謝各位比嘅資料,似乎King's嘅面試好難應付。:cry:
如果我想train吓我個仔,你哋有冇好橋?
個別面試會問D乜架?
小組討論用英文就特別難搞,舊年唔知討論D乜呢?
有冇小組討論嘅祕技可以教路?

多謝大家的意見, 好有用